KAMU HASTANELERİ GENEL SEKRETER İSMAİL KARA “5000 EVLERDE Kİ KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ 1 HAZİRAN İTİBARIYLA KAPATMA KARARI ALDIK”
Karabük Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Kara, 5000 Evler semtinde bulunan ek hastanenin 1 Haziran’dan itibaren kapanarak üniversiteye devredileceğini söyledi.
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Kara beraberinde İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Şirinevler Hastanesi yöneticisi Dr. Bayram Aydostu ve bazı yetkililerin katılımı ile sağlık alanında ki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Son zamanlarda sağlık alanında yaşanan değişiklikler ve bunun sonucunda meydana gelen sıkıntılar sonucu vatandaşlarca gösterilen tepkileri değerlendiren Genel Sekreter İsmail Kara, 5000 Evlerdeki binada verimli bir çalışmanın olmadığını hatırlatarak, “Bu binada fizik servisi ve acil vardı. Gördük ki burası çok verimli çalışmıyor. Burada görev yapan arkadaşlarımız az hastaya bakarken, yeni hastanede görev yapan arkadaşlarımız çok büyük iş yükü altında. Buranın ilk yapılış şekli Kadın Doğum ve Çocuk Bakım Eviydi. Biz bunu 3 Mayıs tarihinde Şirinevler’deki yeni binamıza taşıdık. Hep şikayet vardı biz yeni binada doğum yapmak istiyoruz diye. Burayı taşıyınca burasının hükmü bitmiş oldu. 2012 yılında hastaneler birleşmişti. Şirinevler’de ki bina boşaltılınca mekan sıkıntısından dolayı buraya bazı birimleri taşımıştık. O birimlerde daha sonra boşaltıldı o bakımdan burayı verimli kullanamıyoruz. Burada deprem güçlendirilmesi ile ilgili bir sıkıntımız var, yetki kişilerle görüştük ve buranın deprem güçlendirilmesi yapılmadan kullanılması uygun değildir şeklinde bize bildirildi. Eğitim Araştırma hastanemiz çok güzelken konforlu ve emniyetli iken hiçbir hastamızı ve çalışanımızı tehlikeye atmak istemiyoruz”
“5000 EVLERDEKİ HASTANEYE ÜNİVERSİTE TALİP”
1 Haziran’da boşaltılacak olan binayı eğitim öğretim hizmetlerinde kullanmak için Karabük Üniversitesinin istediğini de belirten Kara “Yine burası ile ilgili bir yeni gelişme oldu. Karabük Üniversitesi Rektörlüğünün Valilik aracılığı ile müdürlüğümüze bir yazısı var bu binayı Rektörlük bizden talep ediyor. Burayı Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Sağlık hizmetleri yüksekokulu olarak kullanmak istiyor. 2 bin öğrencinin eğitim göreceği bir alan tasarlamak istiyor. Gerekli yazışmalar yapıldı ve biz de İl Sağlık Müdürümüzle birlikte gerekli yazıyı Ankara’ya ilettik. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün raporuna göre binanın deprem güçlendirilmesi yapılmadan kullanılması uygun olmadığından 5000 Evlerdeki hastanemizi boşaltma kararı aldık. Zaten Kadın Doğum ve Çocuk evini yeni binamıza taşımıştık, sadece fizik servisi vardı boşaltma kararın alınmasından sonra fizik servisimiz Bayır Mahallede ki hastanede hizmet vermeye başlayacak” dedi.
“KARARLAR İSTİŞARE EDİLEREK ALINIYOR”
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kara’nın konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamalardan sonra basın mensuplarına bir açıklamada İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı yaptı.
İl Sağlık Müdürü Sarı 5000 Evlerdeki hizmetlerin sona erdirilmesi konusunda gerekli istişare ve çalışmaları yaptıktan sonra böyle bir karar alındığını belirterek “Özellikle burada toplanmamızın sebebi 1 Haziran tarihinden itibaren 5000 Evlerdeki binamızın kapatılarak buradaki fizik servisinin Bayır Mahalle’deki hastanemizde hizmet vereceğini haber vermek için toplanmış buluyoruz. Buranın kapatılması konusunda gerekli çalışmaları yaptık. Yaptığımız çalışmalar tamamen istişare ve bilimsel çalışmalara dayanıyor. Hasta sayıları, hangi hastanede daha sağlıklı hizmet verildiği, hasta ve çalışanların güvenliğinin hangi hastanede daha güvenli olduğunu araştırarak bu kararı aldık. Hasta sağlığı ve hasta güvenliği son derece önemli. 5000 Evlerde ki binamıza deprem güçlendirilmesi yapılması gerektiği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından bize bildirilmişti. İkamet edebileceğimiz bir bina yokken biz 5000 Evlerdeki binamızda çalışmak zorundaydık. İçinde hasta varken deprem güçlendirilmesi yapılamayacağını hepimiz biliyoruz. Modern binamız varken, hasta sayısı da düşmüş ve elimizde imkanlar varken burada hizmet vermemiz doğru değildi. Bizim üç ayrı binada Safranbolu’yu da kattığımızda 4 binada acil hizmet vermemiz mevcut pratisyen hekim sayımız ile çok güç. Aylarca pratisyen doktor arkadaşlarımıza sabır göstermeleri için ricada bulunduk. Doktor arkadaşlarımız ayda 10 gün nöbet tuttular ve bir gün dinledikten sonra tekrar görev aldıkları için çok yıpranmış durumdalar. Bazı acillerimizde hasta sayısı çok düşük iken, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çok ciddi hasta yoğunluğu olduğundan dolayı bazı arkadaşlarımız arasında iş konusunda haksızlık oluyordu. Gittiğimiz acilde anestezi uzmanı yoksa, ameliyathane yoksa, yapılması gerek bir durumda sıkıntısı yaşanıyorsa burada çalışan içinde büyük bir risk var, hasta açısından da hayati tehlike söz konusu. Bunları göz önüne aldığımızda acillerden birini kapatma zorunluluğu doğdu zaten. 5000 Evlerdeki binamız ile ilgili Karabük Üniversitesinden böyle bir talep gelince 5000 Evlerdeki binamızın kapatılması kararına varıldı. Üniversitemizin Milli Emlak’tan talep ettiği muvaffakiyet yazısı var. Bu yazı bizlere gönderildi, binanın eğitim öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere devredilip devredilmeyeceği konusunda muvaffakiyet isteniyor. Bizlerde yazışmamızı yaptık Genel Sekreterimizle birlikte Ankara’ya giderek bu yazıyı elden götürdük. Durum hakkında bakanlığımıza da bilgi verdik. Buranın Karabük Üniversitesine devredilip devredilmeyeceği tamamen bakanlığımızın uhdesinde” dedi.