Alt Manşet

AFRİKALI ÖĞRENCİLERİN DÜKKANLARI MÜHÜRLENDİ

Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde yabancı uyruklu öğrencilerin işlettiği ruhsatsız kuaför dükkanı, Karabük Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.

Abone Ol

Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde, yabancı uyruklu öğrenci Adoum Baba Hamadou'nun işlettiği kuaför dükkanı, mali kaydı ve çalışma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle Karabük Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlendi. Olay, 100. Yıl Mahallesi 1010 numaralı caddede meydana geldi.

Yaklaşık altı ay önce erkek kuaförü olarak faaliyete başlayan Hamadou, herhangi bir denetime tabi tutulmadan işlerini genişleterek bitişiğine birde bayan kuaför salonu açtı. Yabancı uyruklu bayan öğrencilerin çalıştırdığı bu kuaför salonu da iki ay boyunca denetimsiz olarak hizmet verdi. Durumu fark eden diğer esnafların şikayeti üzerine, Karabük Belediyesi Zabıta ekipleri ruhsatsız işyerlerini mühürledi.

YEREL ESNAF DENETİM TALEBİNDE BULUNUYOR

Aynı bölgede esnaflık yapan bir işyeri sahibi, "100. Yıl Mahallesi'nin birçok yerinde yabancı uyruklu öğrenciler tarafından işletilen kaçak işyerleri bulunuyor. Aylardır burada kuaförlük yapıyorlar, ancak hiçbir yetkili gelip ruhsat veya mali kayıt kontrolü yapmıyor. Sadece şikayet edince denetim yapılıyor. tamamen denetimsiz bırakılmışlar. Kahvehane çalıştıran bile var.," şeklinde konuştu.

Bir diğer esnaf ise, "Bizler vergilerimizi ödeyip, oda aidatlarımızı yatırarak zor şartlarda işimizi yürütüyoruz. Ancak bu kişiler, sıfır masrafla yüzde yüz kar elde ediyorlar. Hak mı şimdi bu? Yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Öyle şikayet üzerine değil, görevleri, vazifeleri gereği yapsınlar işlerini," ifadelerini kullandı.

YABANCILARIN İŞYERİ AÇMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre, yabancı uyrukluların işyeri açması için belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. 6735 sayılı Kanun gereğince, yabancı şahısların çalışmaya başlamadan önce Bakanlıktan çalışma izni almaları zorunlu. İşyeri açacak yabancıların, işyerinin ticaret sicil veya esnaf odası sicil gazetesinde yayımlanması ve vergi numarası alınmasının ardından çalışma izni alarak ilgili belediyelere başvuru yapması gerekiyor. Bu izin belgeleriyle birlikte işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep edilebiliyor.