Cumhuriyet Halk Partisi Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.
Milletvekili Akay, düzenlediği basın toplantısında dün yaşanan sel felaketine maruz kalan iller arasında Karabük’ün de bulunmasına rağmen AFAD’ın Karabük’ü yok saydığını ve unuttuğunu söyledi.
Akay, Turuncu Kod verilen iller arasında alınan önlemlerin neden Karabük’te alınmadığını ve Karabük’ün AFAD tarafından yok sayıldığını öne sürdü.
CHP Milletvekili Cevdet Akay “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 9 Temmuz 2023 tarihinde Artvin, Bartın, Bolu, Düzce, Giresun, Kastamonu, Karabük, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak illerimizi kapsayan 15 ilimiz için Turuncu Kod uyarısı vermiş ve gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunmuştur. AFAD’ın ifadelerine göre uyarı verilen illerimizde, Valilik ve İl AFAD Müdürlüklerine Mesaj formu ile bilgilendirme yapılmış.
Meydana gelen bu afetin bu kadar büyük derecede hissedilmesinin iki önemli sebebi var. Birinci nedeni AFAD’ın ihmalkarlığı, ikinci nedeni iktidarın hızlı hareket etmemesi. AFAD’ın ihmalkarlığı ve unutkanlığı nasıl mı oldu?
AFAD’ın resmi internet sitesinde 9 Temmuz 2022 saat 15.20’de yayımladığı basın duyurusunda sel felaketi neticesinde nerelerde önlem aldıklarına ilişkin bir bildiri yayımlamışlar. Bu basın bildirisine baktığımızda; Zonguldak’ta, Kastamonu’da, Bartın’da, Sakarya’da, Kocaeli’nde, Ordu’da, Samsun’da, Artvin’de, Sinop’ta, Giresun’da, Düzce’de Rize’de, Trabzon’da gerçekleştirdikleri çalışmaları uzun uzun anlatmışlar. Fakat burada seçim bölgem olan Karabük ile ilgili herhangi bir açıklama söz konusu değil." diye konuştu.
“AFAD KARABÜK’TE HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPMADIĞINI İTİRAF EDİYOR”
"Unutkanlığı kronik bir hastalık haline getiren AFAD bu felakette de Karabük’ü unutmuş olduğunu görüyoruz" diyen Akay "Sel felaketinden en çok etkilenen illerimizden birisi olan Karabük maalesef AFAD tarafından adeta yok sayılmıştır. Bunu ben demiyorum. AFAD’ın yayımladığı duyuruda Karabük ilimizde herhangi bir çalışmanın yapılmadığını kendileri tarafından itiraf edildiğini görüyoruz. Bu durum kesinlikle izah edilecek bir durum değildir. AFAD’ın deprem döneminde de bazı illerimizi unuttuğunu da tekrar hatırlamak isterim.”
Karabüklü hemşehrilerimiz sel felaketi nedeniyle yolların çökmesi neticesinde sağanak yağmur ve sel felaketinin onları sürüklemesi tehlikesi karşısında yollarda mahsur kalmış, derelerin taşması sonucu köylerimiz sular altında kalmış, sanayicilerimizin tesisleri büyük zarar gördüğü tespit edilmiştir.
Yenice ilçemize bağlı Değirmenyanı, Kayadibi, Sarayköy, Güney, Yazıköy, Gökbel, Kuzdağ ve Örenköy köylerimizde taşkınlar meydana geldi ve yerleşim yerleri ciddi anlamda zarar gördü. Atatürk Mahallesinde yer yer toprak kayması var. Ayrıca bu köylerimizdeki ekili alanlara zarar veren taşkınlar nedeniyle meydana gelen zararlar bölge çiftçimize telafisi mümkün olmayan boyutta maliyetler yüklemiş durumda." dedi.
“İKTİDAR, KARABÜK’Ü ÜVEY EVLAT OLARAK GÖRÜYOR”
"Vurgulamamız gereken ikinci ve en önemli nokta ise iktidarın ihmalkarlığı ve Karabük'ü üvey evlat olarak görmesidir." diyen Milletvekili Akay açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti;
"4 Nisan 2022 tarihinde AFAD tarafından hazırlanarak yayımlanan bir planlama raporu var. Karabük İl Risk Azaltma Planı çerçevesinde 9 hedef ve toplam 86 adet eylemin gerçekleştirilmesi yer alıyor. Bu 86 eylem arasından 22’si sel, taşkın, su baskını ve heyelan gibi afet risklerini gözeterek, altyapı yatırımlarında planlama yapmak üzere düzenlenen eylemler var.
2022 yılında da yine bu bölgelerde özellikle Güney ve Değirmenyanı bölgemizde yıkılan evlerimiz var. Bu evler yıkılıp yerlerine TOKİ tarafından konutların yapılması söylendiği halde bu konutlarda şu ana kadar bitmemiş, hiçbir hareket olmamıştır. Bunu da ayrıca belirtmek isterim.
Bu ve buna benzer planlamada yapılması gereken eylemler hayata geçirilip, noksanlıklar düzeltilseydi dün yaşadığımız olayların hiçbirini yaşamayacaktık."
“KARAYOLLARI, YAPTIĞI DAYANIKSIZ YOLLAR İLE SINIFTA KALMIŞTIR”
Milletvekili Akay "Karayolları Genel Müdürlüğü "Şehirler arası karayolu güzergahında kütle hareketinden etkilenebilecek bölgeler için gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak." diye bir eylem yazılmış fakat bu eylem sadece yazıda kalmış. Hiçbir önlem alınmamış. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gerekli önlemleri almaması neticesinde Karabük’te etkili olan yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle özellikle Yenice- Zonguldak- Karabük Devlet Karayolu'nun 1. kilometresinde çökme meydana geldi. Bu çökme nedeniyle hemşehrilerimiz sağanak yağış ve heyelan tehlikesi ortasında mahsur kaldı." dedi.
Akay, sözlerine şöyle devam etti; "
"Önceki dönem Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı dayanıklı yollar yapmakla çokça övünüyorlardı. Bu sel felaketinde gördük ki ufacık bir sel felaketinde bile yollar dayanıksız olduğu için çöküyor, yarılıyor.
Buradan iktidara bir kez daha uyarıyoruz: Bu yolların sağlam ve kaliteli düzgün olarak yapılması gerekiyor. İhalelerin yandaş müteahhitlerine değil konuyu titizlikle takip edecek, işini düzgün yapacak ehliyet sahibi müttehittiler verilesi bu açıdan çok önem teşkil ediyor."
“AFAD YAYINLADIĞI KIRMIZI EYLEM PLANI İLE İLGİLİ HİÇ BİRŞEY YAPMAMIŞ”
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarına şöyle devam etti;
"Sel ve taşkın konusunda yayımlanan bir başka rapor daha var. Yani konu hakkında yetkililer iki kere uyarılarak ve önlem alınması çağrısında bulunulmuş. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yani AFAD geçen yılın Kasım ayında, seçim bölgem Karabük İçin kısa adı İRAP olan Karabük İl Afet Risk Azaltma Planı’nı- Kırmızı Eylem Planı adı altında öncelikli ve acil müdahale edilmesi gereken ikinci Afet Risk Azaltma Planı’nı kamuoyu ile paylaşmışlarıdır
Bu kırmızı eylem planına göre yapılması gereken çok sayıda konu sayılmış. Bunların yapılması gerektiği ifade edilmiş ama bunların hiçbiri yapılmamış. Alınması gereken önlemler ortada fakat bu önlemleri uygulayacak bir iktidar maalesef ki ortada yok.
Bu hafta genel kurul gündemine gelecek olan torba kanun ve plan bütçe komisyonunda görüşeceğimiz ek bütçe ile beraber 1 trilyon 120 milyar lira civarında bir ek ödenek istendi. Bu ek ödenekten KGM’ye 127.3 milyar lira ödenek ayrıldığını görüyoruz. Bu ödeneğin bu doğal felaketlerle ilgili olarak da aktarılması ve yolların kaliteli hale gelmesi çok önemli. Bu ödenekler düzgün ve etkin bir şekilde kullanılması, karayolların düzgün bir hale getirilmesi düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremde bölgede çok ciddi zararlar oldu. Bu zararlar neticesinde bazı sanayi tesislerimiz de zarar gördü. Bu sanayi tesislerimizle ilgili ek bazı imkanlar sağlandı. Doğal afetlerle zarar gören bölgemizde de zarar gören birçok sanayi tesisimiz var. Bu sanayi tesislerimizin de bu imkanlardan yararlanması gerektiğini düşüyor, buradan ilgilere bu çağrımı yeniliyorum."