Alt Manşet

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞINA DİKKAT

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Abone Ol

Günümüzde alışveriş, sadece ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmayıp, birçok kişi için stres atma, keyif alma ve hatta bir bağımlılık haline gelme noktasına ulaştı. Alışveriş bağımlılığı olarak adlandırılan bu problem kişinin kontrolsüz bir şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapma dürtüsüdür. Bu durum, hem kişisel yaşamı hem de sosyal çevreyi olumsuz etkileyebilecek ciddi bir sorun haline dönüşebilmektedir. 

Alışveriş bağımlılığı sıklıkla kontrolsüz harcama, alışverişe aşırı zaman ayırma, gizli alışveriş yapma, satın alınan eşyaları kullanmamak ve özellikle alışveriş yaparken heyecan duymak, alışveriş yapmadığında ise huzursuzluk yaşanması ile kendisini gösterir. 

Alışveriş bağımlılığı yaşayan bireyler, bütçesini aşar ve ihtiyaç duymadığı eşyaları satın almak üzerine sıkça davranış gerçekleştirir. Bu durum ilerleyen süreçte alınan eşyalarının etiketlerinin bile açılmadan haftalarca aylarca beklemesi ile de kendisini fark ettirir. Kişilerin bağımlılık derecesinde alışverişe başvurmalarının en temel nedeni çoğu zaman duygusal boşlukların doldurulması oluyor. Kişi yaşantısında yaşadığı stres, yalnızlık, depresyon ve olumsuz duygularla başa çıkmak için alışverişe sığınmaktadır. Bunun haricinde kişinin sosyal çevrede beğenilme isteği de büyük bir faktördür. 

Alışveriş bağımlılığının sonuçları arasında sıklıkla maddi zorlukları görürüz. Kişi sürekli olarak bankaya veya çevresine borçlu hale gelir. Bu durum aile ve sosyal ilişkilerde çeşitli sorunlar yaratır. Alışveriş bağımlılığı, ciddi bir problem olup gerekli destek ile kontrol altına alınabilir. Kişiler, bu bağımlılığın hayatlarını olumsuz etkilediğini fark ettiklerinde mutlaka bir uzmandan destek almalıdır. Alışveriş bağımlılığı yaşadığınızı düşünüyorsanız; mutsuzken alışveriş yapmaktan kaçınmalısınız, alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçlar listesi yapmalı ve listeye sadık kalmalısınız, kredi kartı ile harcama yapmak yerine yanınıza bir miktar para alıp sadece yanınızdaki para kadar harcama yapabilirsiniz ve en önemlisi tüketmek yerine üretmek için çabalayın. 

 Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, ''Alışveriş bağımlılığı, günümüzün sorunları arasında yerini almış olsa da farkındalık ve doğru yöntemler ile bu problem aşılabilir. Unutmayın; mutluluk maddi şeylerde değil sağlıklı ilişkiler ve kişisel gelişimle mümkündür.'' dedi.