Alt Manşet

AŞKIN KARANLIK YÜZÜ:OTHELLO SENDROMU

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız Othello Sendromu hakkında önemli bilgiler verdi.

Abone Ol

"Seni seviyorum" sözleri bir kabusa mı dönüştü ? Othello sendromu, aşırı kıskançlık ve sanrısal inançlarla gölgelenen, ilişkileri zehirleyen ve trajik sonuçlara yol açabilen bir durumdur. Bu sendromun pençesindeki kişiler,partnerlerinin sadakatsizliğine dair mantıksız ve gerçek dışı inançlara kapılır, bu durum onları obsesif bir kıskançlığa sürükler.

Othello Sendromu Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Othello sendromu kişinin yakın ilişkide olduğu bir kişiye karşı aşırı kıskançlık, saplantı ve güvensizlik duyguları yaşadığı bir psikolojik durumdur.

Othello sendromu, en yalın haliyle ‘’sanrılı kıskançlık" veya "patolojik kıskançlık" olarak da bilinen, aşırı kıskançlık ve güvensizlik duyguları ile karakterize bir psikolojik durumdur. Bu sendromu yaşayan kişiler, partnerlerinin kendilerini aldattığına dair mantıksız ve gerçek dışı inançlara kapılırlar. Bu inançlar genellikle obsesif bir şekilde zihinlerini meşgul eder ve günlük hayatlarını önemli ölçüde etkileyebilir.

Othello sendromu herkesi etkileyebilir, ancak erkeklerde daha yaygındır. Genellikle 30'lu ve 40'lı yaşlarda başlar ancak daha erken veya daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Othello sendromu belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir; partnerin sadakatsizliğine dair mantıksız ve gerçek dışı inançlar, kıskançlık nöbetleri, partnerin davranışlarını ve sözlerini sürekli takip etme ve sorgulama, partnerin sosyal çevresini kısıtlama ve kontrol etme, düşük benlik saygısı ve sosyal izolasyon.

Othello sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, birçok faktörün rol oynadığı düşünülmektedir: Başlıca genetik yatkınlık, travmatik geçmiş, düşük benlik saygısı ve güvensizlik duygusudur.