Karabük Baro Başkanı Avukat Emrah Köklü, 5 Nisan Avukatlar Günü ile ilgili yazılı bir mesaj yayımladı.
Baro Başkanı Köklü, mesajında şu ifadelere yer verdi;
“Bugün, adaletin yolunu aydınlatan, hukukun sarsılmaz temelleri üzerinde dimdik duran, savunmanın kutsallığına yürekten inanan avukatlarımızın onur günüdür. Bugün, sıradan bir gün değil; cesaretin, inancın, direnişin ve adanmışlığın simgesidir. Bugün, 5 Nisan Avukatlar Günü’dür!
Savunma, sadece mahkeme salonlarında yapılan bir mesai değil, insanlık onurunun en yüce nöbetidir. Her birimiz, hakikatin izini süren, haksızlığın karşısında set olan, adaletin terazisini elleriyle tartan kutsal bir görevin neferleriyiz. Kalemimizle karanlığı deler, sözümüzle adalete nefes oluruz. Çünkü bizler, hukukun sadece teorisini değil, vicdanını da temsil ederiz.
Yıllardan beri savunmanın dokunulmazlığına yönelen tehditlere karşı sergilenen o onurlu duruş, bugün hâlâ yüreğimizde yanmakta olan adalet ateşinin sembolüdür. Geçmişte atılan o cesaretli adımlar, bugün bize miras kalan bir sorumluluktur.
Bizler, hiçbir güç karşısında eğilmeyen, hukukun evrensel ilkelerini gölgeletmeyen; mağdurun umudu, masumun kalkanı, toplumun vicdanı olma görevini taşıyan avukatlarız. Hukuku kağıtlar arasından çıkarıp yaşamın ta kendisine dönüştürme mücadelesini veriyoruz.
Hep birlikte bir kez daha haykırıyoruz:
Yaşasın Hukuk!
Yaşasın Savunma!
Yaşasın Adalet!"
5 Nisan Avukatlar Günü Tarihçesi
Türkiye’de avukatların mesleki haklarını ve hukukun üstünlüğünü vurgulamak amacıyla kutlanan Avukatlar Günü, her yıl 5 Nisan’da gerçekleşir. Bu özel gün ise 1958 yılında verilen karardan beri kutlanmaya devam eder.
Temel amaçları arasında hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma hakkını vurgulamak, avukatların sorunlarına ve mesleki haklarına dikkat çekmek ve avukatların adaleti sağlamadaki kritik rollerini vurgulamak vardır.
Her yıl Avukatlar Günü, hukukçular ve barolar tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanır.
Her yıl 5 Nisan Avukatlar günü olarak kutlanır. Bilindiği gibi avukatlar, adalet sisteminin en temel öğelerinden biri olan savunma hakkını temsil eder. Ayrıca avukatlar, her türlü hukuki meseleyi adalet önünde çözüme kavuştururlar. Oldukça zorlu bir eğitim sürecinin sonunda ise avukatlık ruhsatı alırlar. Peki oldukça değerli bir meslek olan avukatlığın tarihçesi nedir?
Avukatlar Günü Ne Zaman Kutlanmıştır?
Cumhuriyet’in ilanından sonra, 3 Ocak 1934’de İzmir’de Türkiye Avukatlar Birliği toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya katılan baro başkanları Türkiye barolarının aynı çatı altında toplanması gerektiğini belirtmiştir. 5 Nisan’ın Avukatlar Günü olarak kutlanması ise bu toplanma sonunda kararlaştırılmıştır.Bu önemli toplantıdan sonra, özellikle belirlenen 5 Nisan tarihinin özel bir anlamının olmadığı vurgulanmıştır. Sonraki yıllarda ise 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra ortak bir kararla kutlanan bu özel günü, günümüzde de kutlamaya devam ediyoruz.
Avukatlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
5 Nisan 1958 tarihinde İzmir’de bir toplantı gerçekleşmiştir. 2 gün boyunca süren bir toplantı sonunda Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmaları hızlı bir şekilde başlamıştır. İlk olarak kurulan İstanbul Barosu, 5 Nisan 1987’de toplanarak genel kurul toplantısı yapmıştır. Bu önemli karar sonrasında 5 Nisan, Avukatlar Günü olarak ilan edilmiştir.Dünden bugüne büyük bir özveriyle kutlanan Avukatlar Günü, hepimiz için oldukça önemli ve anlamlı bir gündür. Adaletin yapı taşlarından olan ve işlerini yasalara uygun şekilde yapan avukatlar, ülkemiz ve bizim için son derece kıymetlidir.
Meslek hayatlarında yaşadıkları zorlukları göz önünde bulundurduğumuzda, bütün avukatlara büyük bir saygı duymamız gerekir. Kutlanması gereken bir gün olan Avukatlar Gunu ile sevdiklerinize kendinizi hatırlatabilirsiniz.
Dünya Avukatlar Günü Ne Zaman?
Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün sayesinde avukatlık mesleğinin önemine ve avukatların haklarına vurgu yapılır. Birçok ülkede 5 Nisan, çeşitli etkinliklerle kutlanır ve avukatların başarıları tebrik edilir. Gösterdikleri özveri ve harcadıkları emek için de minnetler sunulur.Hukukçular Günü Ne Zaman?
Bir hukuk fakültesi mezunu sadece avukatlık yapmak zorunda değildir. Hakimlik, savcılık gibi hukukun diğer alanlarına da yönelebilir. Avukatlık gibi diğer alanlar ve meslekler de son derece saygındır. Hukuka gönül vermiş, adaleti sağlamak için çabalayan herkes çok değerlidir.10 Temmuz Dünya Hukuk Günü olarak kutlanmaktadır.