Güncel

BELEDİYE BAŞKANINDAN DAYI SÖNMEZE BÜYÜK KIYAK

Karabük Belediyesinin asfalt müteahitine agrege taş malzemesi veren Sönmezler Madenciliğe, başkandan bir kıyak daha mı yapıldı?

Abone Ol

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın öz dayısı Murat Sönmez’in sahibi olduğu Sönmezler Madencilik’in, belediyenin 15 yıldır asfaltını yapan özel bir şirkete asfaltın ana malzemesi olan Agrege (Mıcır) taş malzemesi verdiği konusunu içeren haberimizi kamuoyuyla paylaşmıştık. 

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, “Cevap Hakkı ve Tekzip Metni” başlığı ile bir açıklama yayımladı. 

Açıklamasında kısaca; Önceki Başkan Rafet Vergili döneminde asfalt ihalesinin yapıldığını ve işin %50’sinin tamamlandığı, %50’sinin de şimdi tamamlanacağı belirtilmiş. 

Karabük Belediyesi olarak geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapılmıştı; “Yıl sonuna kadar 65 Bin ton asfalt serilecek” denilmişti. 

Bu açıklamaya göre, Vergili döneminde asfalt ihalesinin tamamı 100 Bin tonun üzerinde demektir. 

Yine yapılan açıklamada kısacası, “Vergili döneminde yapılan bir asfalt ihalesidir. Asfaltı yapan yüklenici firmanın Agrege taş malzemesini nereden aldığına, belediye olarak biz karışmayız. Biz asfaltı alır, parasını veririz.” ifadesi kullanılıyor.

Sönmezler Madencilik ile Karabük Belediyesinin Agrege taş malzeme temini ile ilgili olarak hiçbir anlaşması olmadığı da özetle vurgulanmış. 

Karabük Belediyesinden yapılan bu açıklamaya Karabük Net Haber olarak cevabımız ise şöyledir; 

BELEDİYE İLE DİREKT OLMASA DA DOLAYLI TİCARET YAPILIYOR

“Karabük Belediyesinin, Sönmezler Madencilik ile hiçbir anlaşması yoktur” deniliyor ama belediyeye asfalt yapan yüklenici firma bu asfaltın parasını Karabük Belediyesinden alıyor.  

Buna göre, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın kendisinin de uzun yıllar çalıştığı ve öz dayısının firması olan Sönmezler Madencilik, Karabük Belediyesi ile direkt olmasa da dolaylı ticaret yapıyor. 

40 KM UZAKTAN 60 BİN TON TAŞ MALZEME ALMAK NE KADAR TİCARİ AKILLILIK 

Karabük Belediyesine asfalt veren firmanın asfalt plenti Hamzalar mevkiinde. Asfalt plentinin 3-5 km yakınlarında taş ocakları varken, Sönmezler Madenciliğin 40 km uzaklıkta olan Toprakcuma'daki taş ocağından malzeme alması ne kadar ticari mantığa uyuyor? 

15 YILDIR NEDEN 1 TON MALZEME VERİLMEDİ DE ŞİMDİ VERİLİYOR?

En önemlisi olan; Söz konusu özel asfalt şirketi 15 yıldır Karabük Belediyesine asfalt veriyor. Sönmezler Madencilik, 15 yıldır bu firmaya 1 ton taş malzeme vermezken şimdi ne oldu da 60 bin ton taş malzeme veriyor?  

VEKİLLERE VE İL BAŞKANINA “ASFALTI DAHA UCUZA ALIYORUZ” DEMİŞTİ 

Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya, dayısının taş ocağının malzeme vermesi konusu milletvekilleri ve il başkanı tarafından sorulduğunda, önceki dönemden daha ucuza asfalt aldığı söylenmişti.  

Açıklamada ise asfalt alımının önceki dönem belediye başkanı zamanında yapılan bir ihale olduğu belirtiliyor. Buradaki çelişkiyi siz fark etmeseniz de vekiller ve il başkanı fark etmiş olmalıdır.  

YEĞEN BAŞKANDAN DAYI SÖNMEZ’E TAM KIYAK 

Sayın Özkan Çetinkaya’nın işte tam bu konuyu özellikle kamuoyuna açıklaması gerekiyor. 

Sönmezler Madencilik nakliye dahil Agrege taş malzemesini (Mıcırı) tonunu asfalt firmasına 175 liraya veriyor. 60 Bin ton taş malzeme 40 km uzaklıktaki Toprakcuma’da bulunan madenden getiriliyor.  

Sönmezler Madencilik, 5 Bin ton taş malzemeyi Hamzalardaki asfalt plentine yıktı ve aldığımız son bilgilere göre şimdi Karabük Belediyesinin kamyonları bu malzemeyi taşımaya başladı. 

Şimdi gelelim Karabük Belediyesinin kasasından çıkan nakliyenin maliyetine;  

Karabük Belediyesinin kamyonları maksimum 20 ton taş malzemesi alıyor ve 40 km boş gidip, 40 km dolu gelen belediyenin kamyonu bir seferde ortalama 40 litreye yakın mazot yakıyor. Bir seferde sadece mazot maliyeti 1.800 lira civarında. Tabi şoför maaşı, aracın yıpranması gibi diğer amortisman giderleri hariç.  

Sadece 1800 lira mazot maaliyetinden yola çıkılırsa, geri kalan 55 Bin ton taş malzemeyi eğer Karabük Belediyesinin kamyonları taşıyacaksa ve hala taşıyor diye biliyoruz.

55 Bin ton taş malzeme 2750 kamyon yapar. 2750 kamyon nakliyesi de 1800 liradan 4 Milyon 950 Bin lira yapar.  

Kısacası 5 Milyon lira tutan nakliyenin masrafını neden Karabük Belediyesi üstlensin? 

Bu para kimin cebine girecek dersek, abartmış olur muyuz? 

Lütfen Sayın Başkan bu konuda bir açıklama yapın ki, ilk açıklamanız gibi sadece haberimizi yalanlama çabası içinde olmamış olursunuz.