BÖLGE HABERLERİ

BİR TARİH DAHA YOK OLMASIN

Karabük Demir Çelik Lisesi'nin 82 yıllık tarihi binasının yıkılma kararına kamuoyunda tepkiler her geçen gün çoğalıyor.

Abone Ol

1937 Yılında Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılışının ardından, Fabrikayı yapan Alman mühendisler tarafından 1940 yılında yapılan bina 14 yıl özel okul olarak hizmet verdikten sonra, 1954’de Milli Eğitim Bakanlığına devir edildi ve Karabük Demir Çelik Okulu olarak eğitim hayatına devam etti.

1954 Yılından bu yana Karabük Demir Çelik Lisesi adıyla, Türkiye’nin en eski eğitim yuvalarından biri olarak biliniyor.

Bünyesinden binlerce mezun veren ve ülkede çok önemli konumlarda olan isimleri mezun eden Karabük Demir Çelik Lisesi’nin A Blok olarak tanımlanan 82 yıllık tarihi bina şimdi yıkılma kararıyla yok olmaya hazırlanıyor.

Demir Çelik Lisesi Mezunları adı altında çok sayıda gruplar sosyal medyalar üzerinden Demir Çelik Lisesi binasının yıkılmaması için kampanyalar başlattı ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Düzce depreminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Batı Karadeniz Bölgesindeki okul binalarının depreme dayanıklılığı ile ilgili yaptığı çalışma sonrası Karabük Demir Çelik Lisesi’nin de tarihi binasının yıkılmasına karar verildi.

Zemin katı yaklaşık bir metre kalınlığında taş duvarlardan oluşan, üst katları ise han tuğlasından yapılan tarihi okul binasının yıkılma kararına tepki gösteren vatandaşlar, bir tarihin yok olmasına seyirci kalmak istemediklerini vurguluyorlar.

Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan çok sayıda tarihi binaların şu anda inşa edilen yapılardan daha sağlam halde olduğunu vurgulayan tepkili çevreler, Demir Çelik Lisesi binasının depreme dayanıklılık testinin bağımsız bir kuruluş tarafından tekrar yapılıp, kamuoyu ile paylaşılmasını ve oldu bitti ile yıkılmaması gerektiğini söylüyorlar.

Çeşitli sosyal medyalarda bulunan çok sayıda D.Ç. Lisesi Mezunları gruplarından 1970’lerde mezun olan bir kişi yazısında şu ifadelere yer vermiş;

“Demir Çelik Lisesi binası eski tekniklere göre inşa edilen bir bina. Mimar Sinan’ın yaptığı Selimiye ve Süleymaniye camilerinde namazlar kılınmıyor mu?

Halka ve ibadete açık olan Süleymaniye camisi 1551’de yapılmış ve 472 yıllık. Aynı şekilde Selimiye camii ise 1568 yılında yapımına başlanmış ve 1575 yılında bitmiş, 448 yıllık tarihi bir yapı.

Ya Ayasofya…

Ayasofya ise 532 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapı. Bin 500 yıllık bir yapı.

Şimdi Karabük Demir Çelik Lisesi’ni tabi ki bu tarihi yapılar ile kıyaslamamız söz konusu değil ama bu okulumuzun binası da zemin katları taş duvarlardan yapılan ve eski teknikleri ile inşa edilen bir yapı.

Bizim tarihi eğitim yuvamız eğer deprem yönergeleri kapsamında dayanıklılık testinden geçemediyse bunun kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz.”