Bölgeden Haberler

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK BELGESİNİ ALDI

Çankırı Karatekin Üniversitesi, sürdürülebilirlik ve çevre koruma politikaları kapsamında "Sıfır Atık Belgesi” aldı.

Abone Ol

Çankırı Karatekin Üniversitesi, atık yönetimi ve geri dönüşüm alanındaki çalışmaları sayesinde bu belgeyi elde ederek, çevreye duyarlı bir kurum olma yolunda attığı adımları resmi olarak taçlandırdı.

İlk olarak 08/08/2024 tarihinde Uluyazı Yerleşkesi için belge alan Çankırı Karatekin Üniversitesi Eylül ayında Ilgaz, Şabanözü ve Taşmescit Yerleşkelerinde, Ekim ayında ise Kurşunlu ve Çerkeş Yerleşkelerinde “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi”ni adı.

Atık Yönetimi Danışma Kurulu (AYDK) Başkanlığınca yaklaşık 1 yıl devam eden hazırlık sürecinde; bütün yerleşkelerde iç ve dış mekanlardaki çöp kovaları kaldırılmış, bunun yerine atıkları kaynağında ayrıştıran 3’lü geri dönüşüm kutuları yerleştirilmiştir. Yerleşkelerin tamamında geçici atık toplama alanlarının yanı sıra, 1 adet Geçici Atık Depolama Alanı Uluyazı Yerleşkesinde tesis edildi. Üniversitemiz akademik ve idari personelleri ile hizmet elemanları ve odak noktası olarak belirlenen öğrencilerden oluşan 1100 kişiye Atık Yönetimi Eğitimleri gerçekleştirilmiş, daha sonra bu eğitim yaygınlaştırılarak üniversitemizde eğitim-öğretim gören bütün öğrencilere verildi.

Sıfır Atık Hareketi, Çankırı Karatekin Üniversitesinin çevreye duyarlı ve sorumlu bir kurum olup, atık oluşumunu en aza indirmeyi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedeflemektedir. Bu hareket, atık oluşumunun önlenmesi, atıkların kaynağına azaltılması, atıkların yeniden kullanımı ve son aşamada ise farklı türlerdeki atıkların doğru bir şekilde ayrıştırılmasını sağlayarak geri dönüşüm merkezine gönderilmesi esasına dayanmaktadır.  

Üniversitenin sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde, doğal kaynakların korunması, karbon ayak izinin azaltılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi gibi konularda daha geniş çaplı projelerin de ilerleyen dönemlerde hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun ÇİFTÇİ “Bu projenin sadece bir çevre girişimi değil, aynı zamanda gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına atılmış önemli bir adım olduğunu, bu çevre dostu projelerin, gelecekte daha geniş çaplı çalışmalara zemin hazırlayacağını ve üniversitenin sürdürülebilirlik konusunda lider bir rol üstlenmeye devam edeceğini vurgulayarak, Üniversite olarak "Sıfır Atık" hedefi doğrultusunda hem öğrencilerimize hem de personelimize çevre dostu alışkanlıklar kazandırmayı amaçlamaktayız. Bu girişim, çevre dostu bir yerleşke ve Üniversite oluşturma yolunda atmış olduğumuz önemli bir adımdır. Ayrıca, organik atıkların kompostlanması gibi sürdürülebilir tarım projelerine destek veren üniversitemiz, aynı zamanda su ve enerji tasarrufuna yönelik farkındalık eğitimleri düzenleyerek, çevresel sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor.” dedi.