Festivali komitesi tarafından yakılan festival ateşinin ardından belgesel, sinema müzik dolu 4 gün start aldı. 

25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, şehrin uluslararası arenadaki en büyük tanıtımı olarak çeyrek asrın etkinlikleri ve Dünya’nın dört bir yanından gelen belgesellerin en iyilerini seçmek için kolları sıvadı. Safranbolu Belediye Başkanı ve Festival Komite Başkanı Mimar Elif Köse ve festival komitesi toplantılarının ardından çeyrek asrın festivaline 109 ülkeden bin 448 başvuru yapıldı. Ön jüri tarafından belirlenen 25 belgesel ile 29 Mayıs - 1 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan festivalin startı verildi. Sabah saatlerinde festival komitesi Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunma töreninin ardından komite üyeleri Safranbolu Belediyesi Aslanlar sosyal tesislerinde bir araya gelerek festival tanıtımını içeren basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, siyasi parti temsilcileri, dernek, oda, STK Başkanları, kurum müdürleri, festival jüri üyeleri, Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Akademik Kadrosu  ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. 

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada festival programını aktararak şu ifadeleri kullandı; ‘’Biz bu yıl çeyrek asırdaki festivalin içeriğini de yine belgesel film festivaline yakışır bir şekilde dolu dolu hazırladık. Dört farklı kategoride yapılacak olan belgesel yarışmasına 109 ülkeden bin 448 katılımcı yer aldı. 25 finalisti de değerli jüri üyelerimiz titizlikle seçtiler. Uluslararası Uzun Metrajlı Belgesel Film yarışmasında 7, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film yarışmasında yine 7, Kültürel Miras ve Korumacılık temalı ulusal Belgesel Film Yarışmasında 7, Belgesel Film Yapım Destek yarışmasında 4 katılımcı yer alıyor. Festivalde önemli olarak gördüğüm, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Safranbolu’nun değerlerinden biri olan Türker İnanoğlu’nun anısına Türker İnanoğlu Onur Ödülünü çok kıymetli sinema yazarı ve eleştirmeni Atilla Dorsay’a takdim edeceğiz.”
 
Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da yaptıkları konuşmalarda festivalde emeği geçenlere teşekkür ederek, Safranbolu’nun Dünya’ya açılan penceresi olarak gördükleri festivalin 25. yılında başarılar diledi. 

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin ilk gününden çeyrek asra ulaşan hikâyesi "Festivalde Çeyrek Asır" konu başlığı ile Prof. Dr. Aytekin Can, Dr. Sühendan Kumcu, Dr. Musa Ak ve Öğr. Gör. Serdar Sabuncu tarafından gerçekleştirilen söyleşi ile katılımcılara anlatıldı. Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalin ilk gününe damga vuran anlardan biri de çeyrek asrın afişleri oldu. Katılımcılar 25 yılın festival afişlerinin sergilendiği "Festivalde Çeyrek Asırlık Afişler" isimli sergisiyle geçmişten bugüne yerel bir festivalin Türkiye’yi uluslararası platformda tanıtışına şahit oldu.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde finalist 25 filmin gösterimi yapıldı ve ardından aynı alanda festivalin açılış konuşması Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse tarafından yapıldı. Başkan Köse yaptığı konuşmada şu cümleleri kullandı; ‘’25 yılı geride bırakıyoruz. Bu festival bizim gözbebeğimiz. İlk günden bugüne kadar bu festivalin ne zorluklarda icra edildiğini biliyoruz. Ben ilk günden bugüne kadar emeği geçen herkese bu yıl bu festivalin eksiksiz yürütülmesini sağlayacak ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.’’ Başkan Köse konuşmasının ardından ‘’Safranbolu temalı ulusal belgesel film yapım destek’’ yarışmasında 2023 en iyi proje ödülünü ‘Safranbolu’nun altın çiçeği safran’ belgeseli ile Yönetmen Başak Çardak’a takdim etti.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi müzik bölümü ‘’çoksesli korosu’’ Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çanakçı Çavdur şefliğinde katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Festival meşalesi yakım programına Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Azerbaycan TÜRKSOY Temsilcisi Elçin Gafarlı, Karabük Üniversitesi Akademik Kadrosu ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. 

Başkan Köse ‘’nice 25 yıllara’’ sözleri ile festival meşalesini ateşledi. Ellerde Türk bayrakları, meşaleler ve müzik eşliğinde bir araya gelen festival korteji Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi önünden başladıkları yürüyüşü Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda sonlandırdı. Meydanı dolduran kalabalık DJ Emre Duygu performansı doyasıya eğlendi. Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda DJ Performansı devam ederken bir yandan da Açık Hava Sinema geceleri Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde, festivalin ilk gününde yüzlerce vatandaşa saatler 21.00’ı gösterdiğinde birbirinden güzel filmlerle ev sahipliği yaptı.

Editör: Özenay Kahriman