DEVA Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlen ek gösterge ve maaş zamları ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
Aydın yaptığı açıklamada 287 sıra sayılı kanunda yapılan düzenleme ile birlikte sağlık çalışanları arasında ayrımcılığın anlamsız olduğunu ve tüm sağlık çalışanlarının hak ettiği ücretleri alması gerektiğini vurguladı.
Demokrasi ve Atılım Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın, sağlık çalışanları ile ilgili yapılan son düzenlemenin sonrasında yaşanan gelişmeleri kaygı ile izlediklerini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu;
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemelerin yasalaşması sonrasında yaşananları kaygı ile izlemekteyiz. Sağlık hizmetinin, merkezinde hekimlerin olduğu bir ekip çalışması olduğunun, ekip çalışmalarının da huzur içerisinde yapılmasının önemi akıldan çıkarılmamalıdır. Bu ekibin yaptığı işin önemi de özellikle salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır. Yılın her günü 24 saat hizmet veren ekibin emeğinin ödenmesi de bir o kadar önemlidir.”
“Yıllardır Sağlık Çalışanları Hak Ettikleri Ücretleri Alamamaktadırlar”
Yıllardır sağlık çalışanları hak ettikleri ücretleri alamamaktadırlar. Son günlerde, zaten olağanüstü şartlarda hizmet veren sağlık çalışanları arasında, salgın döneminde yapılacağı söylenen ödemeler döneminden başlamak üzere; yasalaşan düzenleme ile iş barışının tehdit edildiği bir ortam oluşmuştur. Sebebi de sadece kamuda çalışan hekimlere ilişkin düzenlemeler yapılmış olduğu için hekimler arasında ortaya çıkan dengesizlik ve hoşnutsuzluk, ayrıca diğer sağlık çalışanlarının hiç dikkate alınmaması nedeniyle de hekim ve hekim dışı sağlık çalışanları arasına sokulan fitnedir.
Düzenlemenin bir yanlış tarafı da vatandaş nezdinde hekimlere ilişkin olumsuz algı oluşturmasıdır. Daha önce sabit ödeme adı ile döner sermayeden yapılan ödeme emekliliğe etki etmediği için eleştirilirken, güya bu durumu düzeltmek adına yapılan kanuni düzenleme sanki ele geçen miktarı artırmış gibi bir algı oluştururken tam tersine sadece emekliliğe olumlu yansıyan bir düzenleme halindedir. Hekimlerin ay bazında kazançlarında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
“Sağlık Çalışanlarının Tamamının Dikkate Alındığı Bir Düzenleme Acilen Yapılmalıdır”
Bir başka sosyal boyut ise çalışmanın sağlık çalışanlarının genelini dikkate almamasıdır. Ekonomik krizin en çok etkilediği sabit gelirliler arasında yer alan sağlık çalışanlarının tamamının dikkate alındığı bir düzenleme acilen yapılmalıdır. Bu durum, zaten medikal malzeme ve ilaç temini konusunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşayan hastaların hizmete erişiminde yeni sıkıntılara yol açacaktır.
Hekimler arasında yapılan ayrım bu düzenlemede de devam etmektedir. SGK üç sosyal güvenlik kurumunun çatısı olarak devrim şeklinde vasıflandırılmasına rağmen hekimlerin özlük haklarını ilgilendiren konularda hala eski sisteme gidilerek emekli sandığı, BAĞKUR ve SSK mensubu ayrımı yapılmaktadır. Emekli olduğu sosyal güvenlik kurumu ayrımı olmaksızın hekimler arasındaki farklılıklar giderilmelidir.
“Sendikalar İş Barışını Zedeleyecek Yaklaşımlardan Uzak Durmalıdır”
Yasanın yanlışlarını dile getirirken sağlık çalışanlarının verdikleri görüntüler iş barışı açısından çok tehlikelidir. Temsili yakılan kuklalar ve hekimlere yönelik sözlü tacizler oldukça üzücü ve bir o kadar da tehlikelidir. Sendikalar, bozulan iş barışını zedeleyecek yaklaşımlar sergilemeden sorunun çözümüne emek sarf etmelidir.”