Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) olarak, yereldeki değerleri korumak adına coğrafi işaret seferberliği kapsamında “Eskipazar Sarı Traverten Taşı” ile Eskipazar’dan Ankara’ya farklı bir yol izliyor.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Fatih Çapraz ;

“ Şehrimiz coğrafi işaretler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Bu zenginlikler içerisinde Eskipazar İlçemiz ile özdeşleşen ve 9 Ekim 1944’de temeli atılan ve 9 yıllık bir süre içerisinde 4 aşamalı olarak inşası tamamlanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahat ahı olan Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türü Eskipazar sarı traverten taşıdır. Eskipazar taş ocaklarından getirilen sarı travertenler, Aslanlı Yol kenarındaki duvarlarda, Şeref Holü ’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmalarında, bütün şeref holü dış duvarları ile tören meydanını çevreleyen kolonlarda kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Eskipazar sarı traverteninin kaplama taşı olarak kullanıldığı bir diğer önemli yapı da III. Türkiye Büyük Millet Meclisi binalarıdır. III. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde E Blok (Başkanlık) dışındaki tüm bloklar Eskipazar sarı traverten taşı ile kaplanmıştır. Dolayısı ile bu önemli ürün için saha çalışmalarımız kapsamında Eskipazar taş ocakları ziyaret edilmiş olup aynı zamanda titizlik ile yapılan çalışmalar sonucunda Karabük TSO adına 24.05.2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na  başvurusunu gerçekleştirdiğimiz "Eskipazar Sarı Traverten Taşı" 15.11.2024 itibariyle Coğrafi İşaretler ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde ilan edilmiştir. “

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak, "Eskipazar Sarı Traverten Taşı” için yapılan çalışmalarda başta TOBB Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na , Sarı Traverten Taş Ocağının sahibi Sn. Ayhan Bayhan’a  ve ekibimiz olmak üzere bizlere destekçi olan Sınai mülkiyet hakları kapsamında uluslararası mevzuata son derece hâkim olan coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e teşekkür ediyoruz. “ dedi.

Editör: Özenay Kahriman