Karadeniz'in Zeugması olarak bilinen Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti, Kurban Bayramı'nın ilk 5 gününde yaklaşık 15 bin ziyaretçiyi ağırladı. Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. MÖ 1. yüzyılda kurulan ve MS 8. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin edilen antik kent, bayram tatilinde yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLER

Tarih ve doğayla iç içe vakit geçirme imkanı bulan ziyaretçilerin ilgisini en çok cam teras ile kapatılarak dış etkenlere karşı korunan Roma Hamamı'ndaki mozaikler çekiyor. Antik kentte, Roma Hamamı'nın yanı sıra Geç Roma Konutu olarak bilinen yapının çatı projesi ve yürüme yolları da ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş durumda.

Çankırı'dan Hadrianopolis'i görmek için gelen Begüm Demir, “Yakın çevremizde böyle bir antik kentin olması bizi mutlu etti. Ailecek gelip görmek istedik. Böyle bir değerin kazandırılması hem ilçe hem bizler hem de ülke için güzel olmuş. Oğlumuz ile doğu-batı, kuzey-güney kahverengi tabela olan her yeri geziyoruz. Eşim ile sanat tarihi mezunuyuz. Hem ilgi alanımız hem de mesleki anlamda da kendimizi geliştirmek istiyoruz. Çocuğumuza da bunu aşılıyoruz. Çünkü çok kıymetli. Gelecek nesillere aktarılması lazım. Nesillerin bu kültürel mirasları bilmesi lazım” şeklinde konuştu.

KAZI BAŞKAN YARDIMCISININ AÇIKLAMALARI

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Kazı Başkan Yardımcısı Sinan Ekinci, bayram tatilinin ilk 5 gününde Hadrianopolis'i yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. “Hadrianopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının devam ettiği noktalarda bayramdan sonra çalışmalar başlayacak” diyen Ekinci, “Bu arada bayram tatilinde buraya gelen ziyaretçiler teşhire açık alan gezilerini yapabiliyorlar. Roma Hamamı alanında mozaiklerin üzerine yapılan cam koruma amaçlı bir proje ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi ve beğenisini aldı. Antik kentte ziyarete açılan noktalardan diğer bir tanesi de Geç Roma Konutu dediğimiz bir yapı. Konutun çatı projesi yapıldı. O da yine yürüme yollarıyla birlikte ziyarete açılmış oldu” ifadelerini kullandı.

Hadrianopolis'in ören yeri olması noktasında çalışmaların sürdüğünü aktaran Ekinci, “Şu anda bir karşılama merkezi projemiz tamamlanmak üzere. Bu yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilen ve tasarlanan bir proje. Bu proje tamamlandığında karşılama merkezinin içerisinde hediyelik eşya birimi, mescit, lavabo, kafeterya gibi birimler olacak. Böylelikle gelen ziyaretçilerimiz daha rahat bir şekilde antik kenti gezebilecekler” diye konuştu.

Editör: Özenay Kahriman