Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Hasta Okulu' projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Sağlıkta bilinç ve farkındalık düzeylerini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Karabük İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, 

"Karabük Ağız ve  Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin planladığı Hasta Okulu projesinin tanıtım toplantısına hoş geldiniz. Ben öncelikle hasta okuluyla iç içe olan hasta haklarından kısaca bir bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde 26 Ekim Hasta Hakları Günü olarak kutlanmakta olup, hasta hakları gününde hasta hakları konusunda farkındalığının arttırılması, hastalığın kalite sağlık hükumetine ulaşması ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Dünyaca kabul gören sağlık hakkının bir ayağı olan hasta hakları, kişilerin sağlık kuruluşlarıyla ve hizmet aldığı her noktada varlığını gösteren sosyal yaşamı destekleyici önemli bir düzenlemedir. Hastalıklarıyla ilgili ilk düzenlemeler cumhuriyetin ilk yasalarından biri olan ve sanatlarının tarzı kanunuyla başlamış ve tıbbi girişimlerden önce hasta rızasını gerekli görmüştür. Bakanlığımızca hazırlanan Hasta Hakları Yönetmeliği ise 1 Ağustos 1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve hasta hakları yasal bir zemine kavuşmuştur.

Bu vesileyle sağlık kurum ve kuruluşlarımızdan hizmet alan vatandaşlarımızın hasta hak gününü tebrik ediyor sağlık bir ömür geçirmesini temenni ediyorum. Ve vatandaşlarımıza özveriyle 7/24 sağlık hizmeti veren tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bizler Karabük Sağlık Yönetimi olarak vatandaşlarımızın nitelikli ve ayrıcalıklı sağlık hizmetlerinin sunumu yanında, milletimizin sağlık konularında bilinç ve farkındalık düzeyini arttırmak için sosyal projeleri de son derece önemseyen toplumumuzun sağlık okuru yazarlığını arttırma yönünde yenilikçi, girişimler yapmayı ilke edinen ve bu doğrultuda çalışan ve çabalayan güçlü bir ekibiz.

Devletimizin ve Sağlık Bakanlığımızın son derece önem verdiği konu olan sağlık okuryazarlığı; bireyin sağlıkla ilgili bilgiye ulaşması, anlaması ve sağlığını geliştirici yönde bu bilgiyi kullanması için motivasyonlu ve yeteneğini belirleyen sosyal ve bilimsel beceriler olarak tanımlanmaktadır. Sağlık Okulu yazarlığı konusuna son yıllarda ülkemizde de ilgi artmış ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

Sağlık okur yazarlığının öneminden ve sağlık okur yazarlığına sahip birey sayısının toplumda artması ile elde edilecek kazançlardan bahsedecek olursak, sağlık okur yasalarının artması ile gerekir hastane başvuruları azalmakta, bireylerin hastane masrafları da azalmakta, hastanede yatış süreleri azalmakta, gereksiz tetkik yaptırma oranları düşmekte, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlık okulu yazarlığı fazla olan bireylerde ve toplumlarda çok daha önemsendiği ve kronik hastalık yönetiminin de çok daha iyi olduğunu görmekteyiz.

Bu amaçla da hastanemizde hasta okulu tasarlanmış ve uygulamaya alınmıştır. Ben Karabük İl Sağlık Müdürü olarak bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma ve sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Projemizin Karabüklü vatandaşlarımıza duyurulmasında bizlere eşlik ettiğiniz için siz değerli basın mensuplarına teşekkürlerimi sunarak projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Ardından söz alan Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ahmet Taylan Çebi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

"Bu yüce ulu devletin tarihinden beri bekasını korumak için, özgürlüğünü, hürriyetini müdafaa edebilmek Milletini refah içinde yaşatabilmek için, canını siper etmiş, canını feda etmiş, başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan ve yurt müdafaasında her türlü hain terör saldırısında şehadet şerbetine kavuşmuş 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit ve en son iki gün önce meydana gelen TUSAŞ'taki hain terör saldırısında rahmet rahmana kavuşmuş şehitlerimizi Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize ve yaralılarımıza hayırlı ömürler diliyorum. Biz bu sağlık camiası sağlık ailesi olarak terörün her türlüsünü şiddetle kınadığımızı dile getirmek istiyorum .

Evet müdürüm açılış konuşmasını yaptı. Sözü bize devretti. Ben de Karabük  Ağız Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yürütücülüğünü ve yöneticiliğini yaptığı hasta okul projesiyle ilgili detaylı bilgi vermek istiyorum sizlere.

Hasta Okulu Nedir?

Hasta okulu Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hasta ve hasta yakınlarına sunduğu bir sağlık hizmetidir. Bu okulun amacı hastanemizin eğitim salonunda ve bir aile farklı bölgelerde ya da farklı kurumların eğitim salonlarında hasta ve yakın yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenlenerek ağız ve diş sağlığıyla ilgili toplumda kuvvetli bir bilinç oluşturmak sistemik hastalıklar ile ağza diş sağlığı arasındaki etkileşimleri halkımıza anlatmak, çocukluk çağlarından yaşlılığa kadar ağız sağlığının önemini vurgulamak ağız ve diş sağlığı ile doğru bilinen yanlışlar hakkında güncel ve altını çizerek söylüyorum.

Bilimsel içerikli sunumlar yapmak. Bireylere hastalıklarını yönetebilme becerisini kazandırmak. Toplumumuzun daha sağlıklı geleceklere ulaşmasına katkı sunmak ve sağlık okur yazarlığı seviyesini arttırmaktır.

Hasta Okulunda Nelerin Öğretilmesi Hedeflenmektedir?

Hasta okulunda diş hekimliği, ağız ve diş sağlığıyla, toplumsal nitelikteki bilinmesi gereken tüm hassas konular, hastalıklar, tedaviler, koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler ve benzeri birçok tarzda konu eline alınarak hasta ve yakınlarına değişik zaman dilimlerinde sunumlar seminerler yapılması hedeflenmektedir.

Bu Hasta Okulumuzda Kimler Eğiticilik Yapacaklardır?

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan alanında uzman öğretim üyeleri, uzman diş tabipleri, uzman tabipler, diş tabipleri ve hemşireler hasta okulunda eğitici ve öğretici olarak görev yapacaklardır.

Hasta Okulu Eğitim Programları Nasıl Olacaktır?

Belirli zaman aralıklarında belirlenen eğitim konuları ve eğitici isimleri hastanemizin resmi internet sayfasındaki oluşturduğumuz hasta okulu eğitim programları sekmesi altında il sağlık müdürlüğümüzün sosyal medya kanalları aracılığıyla hastanemizin sosyal medya kanalı aracılığıyla siz kıymetli yerel basınımızın aracılığıyla ve iş birliğinde içerisinde olduğumuz kamu ve özel kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının kendi siteleri ve bildirimleri üzerinden yayınlanarak hasta ve yakınlarına ve tüm halkımıza duyurulacaktır.

Eğitimler alanında uzman kişiler Tarafından hastanemiz konferans salonunda ya da paydaş olarak iş birliği yaptığımız diğer kurumların seminer salonlarında gerçekleşecektir. Eğitici ve öğretici kişiler ortalama 30 ile 45 dakika arasında sürecek bir eğitimin ardından kısa bir dinlenme arası verecek bir çay kahve molası olacak. Daha bu süre sonunda da hasta ve yakınları tarafından 15 dakika süre içerisinde eğitici sorular yöneltilecek.

Bu arada vermemizdeki amaç bir kişilerin birazcık dinlenebilmesi çok bir yoğun bilgi akışına maruz kalmamaları, iki toplumsal kaynaşma ve dayanışma amaçlı olarak bu ara verdiğimiz süreçte aynı tip hastalığa sahip aynı tip soruları, problemleri kafasında yaşayan vatandaşlarımızın birbirleriyle tanışıp kaynaşmaları olacaktır.

Hasta Okuluna Nasıl Kayıt Olunacak ve Herhangi Bir Ücret Ödemesi Olacak mı?

Hasta okulu Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hasta ve yakınlarına sunduğu altını çizerek ifade etmek istiyorum. Ücretsiz bir sağlık hizmetidir. Eğitim programlarına katılmak için herhangi bir kayıt işlemi gerekmemekte olup hastalar istedikleri alandaki eğitim programlarına katılmayı tercih edebileceklerdir.

Hasta Okulu, Hastane Bünyesinde Kurulan Bir Birim Midir?

Hasta okulumuz proje yöneticiliğini ve yürütücülüğünü Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yaptığı tamamen gönüllülük esasına dayalı toplumu ağız ve diş sağlığına farklı konular hakkında bilinçlendirme ve sağlık okuru yazarlığının arttırılması hedefiyle işlevselliğe bürünmüş bir sosyal proje ve sağlık hizmetidir. Hastane bünyesinde herhangi bir invaziv sağlık hizmeti veren bir birim değildir.

Hasta Okulu Projemiz Pasta Okulu Eğitimlerimiz Ne Zaman Başlayacak?

Hasta okulu eğitimlerimizin başlangıcını ve ilkini 18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 20 Dünya Çocuk Günü olması münasebetiyle 19 Kasım 2024 Salı günü saat 15:00-16:00 arasında hastanemiz konferans salonunda Doktor Öğretim üyesi Tahibe Tokgöz Kaplan, çocuk diş hekimi uzmanı tarafından çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemi ve doğru diş fırçalama konusu ve başlığı üzerine gerçekleşecektir.

Yürürlüğe soktuğumuz hasta okulu isimli bu sosyal projemiz toplum sağlık seviyesini iyileştirmeye, kişilerin sağlık düzeyini koruması ve geliştirmesi adına gereken önlemleri almaya, vatandaşımızın sağlığını idame ve geliştirme uygulamalarını benimsemelerine, sağlığıyla ilgili kararları verebilmeleri ve sağlık okuryazarlığının arttırılmasına da eğitimin önemini ortaya koyan ve bilimsel eğitimi orijin alan önemli bir girişimdir.

Toplumlarda bireylerin yaşam kalitesine ve yaşam doyumlarını arttırmak, hastalıkların seyrini düzeltebilmek ve bireylerin hastalıklar ve tedavileri hakkında fikir sahibi olabilmeleri, hasta eğitimiyle ancak sağlanabilir. Bu sebeple hasta eğitimleri sağlığı olumlu yönde geliş için gerekli tutum davranış ve alışkanlıkları kazandırmayı, sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi ve hastalık sürecini yönetebilmeyi amaçlamaktadır.

Bu doğrultuda hasta eğitimlerinin önemli ortamlarından biri olan bu hasta okul uygulamaları bu noktada öne çıkmaktadır. Dünyada hasta okulu, uygula gelişim ve konularını incelediğimizde hafta okulu ilgili literatür taramaları yaptığımızda daha çok tıp kökenli kronik hastalıklar ve ortopedik durumlar hakkında verilere rastlanmaktadır.

Ülkemizde de hasta okulu uygulamalarının gelişimine bakıldığında da dünyayla yine paralel olarak kronik hastalıkları olan hastaların bilinçlendirilmesi olan hasta okulu eğitimleri çoğunlukta olup ve bu eğitimlerin olumlu etkilerinin olduğu da yapılan akademik çalışmalar neticesinde de somutlaştırılmıştır. Genel olarak hasta okulu projesi vizyonlarına bakıldığında Sağlık Bakanlığımıza bağlı kamu ve özel hastanelere sıklıkla gebe okulları, omurga bel okulları, diyabet okulları gibi bir çok farklı tıp kategorisine verilmekte olup ağız ve diş sağlığıyla ilgili hasta okulu proje sayısı oldukça az sayıda bulunmaktadır.

Sağlık ve sağlıklı olmak en büyük ve en değerli hazinemizdir. Hastalandığımız ve hastalıklarla mücadele eder hale geldiğimiz zaman sağlık ve mutluluk, sağlık ve huzur arasındaki kuvvetli ilişkiyi daha  hale gelir. Biz Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ailesi olarak bir ülkenin güçlü olabilmesi için en önemli etkenlerden ikisinin sağlıklı bir milletinin olması ve bilimde kuvvetli olmasının şiar edinmiş bir sağlık kuruluşu olarak ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devlet vatandaşlarının öğretimi ve sağlığıyla ilgilenmek zorundadır sözünde buyurduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılını doldurmasıyla beraber söylediği Türkiye yüzyılında güçlü Türkiye hedefiyle halkımızın sağlıklı olabilmesi, sağlık konularında daha eğitimli ve donanımlı ve bilinçli olması toplumumuzun sağlık statüsünün iyileşmesi bireylerin sağlık düzeyinin korunması ve geliştirilmesi, adına gereken tüm önlemlerin alınması, hasta olanların sağlığına kavuşmasının sağlanması, kronik hastaların ve özen gereksinim ihtiyacı olan bireylerin uyum ve adaptasyonun sağlanmasına odaklanan sağlık hizmetlerinin sunulması hususunda nitelikli ve ayrıcalıklı sağlık hizmetlerimize devam edeceğiz. Bahsettiğimiz çerçevede faaliyete soktuğumuz hasta okulunun tüm Karabüklü hemşehrilerimize, tüm bölge halkımıza, vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni eder, siz basınımızın güzide temsilcilerine, bu yenilikçi uygulamamızı, halkımıza duyurmamızda yardımcı olduğunuz için şükranlarımı sunarım."

Editör: Haber Merkezi