Güncel

"İL AFET RİSK AZALTMA PLANI" TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında “İl Afet Risk Azaltma Planı” toplantısı gerçekleştirildi.

Abone Ol

13 Ekim “Uluslararası Afet Risklerini Azaltılması Günü” kapsamında Karabük Valiliği tarafından “İl Afet Risk Azaltma Planı” toplantısı gerçekleştirildi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Karabük İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yürütülen çalışmaların paylaşılması ve afet risklerini en aza indirmek adına atılan adımlar değerlendirdi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Karabük İl Afet Risk Azaltma Programı (İRAP) kapsamında yürüttüğümüz çalışmaları paylaşmak için bir araya geldik. Ülkemiz ve bölgemiz, coğrafyası gereği birçok afet riski ile karşı karşıyadır. Deprem, sel ve taşkın, heyelan gibi olaylar geçmişte çok sayıda can ve mal kaybına yol açmış ve toplumumuzu derinden etkilemiştir. Bu bağlamda ülkemizin her köşesinde olduğu gibi ilimizde de afet risklerini en aza indirgemek ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak devlet ve kurumlar olarak bizim en öncelikli görevlerimiz arasındadır.

Karabük İRAP bizlere afetlerin öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenleri kapsayan, bu riskleri minimize etmek amacıyla kapsamlı bir yol haritası sunmaktadır. Plan kapsamında heyelan, sel, deprem ve taşkın, yangın, kaya düşmesi gibi çeşitli afet türlerine yönelik 113 eylem belirlenmiş olup, bu eylemlerle afetlerin riskini en aza indirgemek için somut adımlar atılmaktadır. 15 farklı kurumumuzun katkılarıyla hazırlanan bu plan yerel paydaşların iş birliği içinde çalışılarak afet risklerini azaltma konusunda atılması gereken konuları belirlemiş ve bu sayede etkin yönetim anlayışımızı ortaya koymaya çalışmıştır. Öte yandan Karabük İl Afet Risk azaltma planının hayata geçirilmesi afetlerle mücadele eden kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanmamızı ve olası tehlikeler karşısında güçlü bir duruş sergilememizi sağlamaktadır.

Planımız heyelanlar için 12, depremler için 27, sel ve taşkınlar için 40, yangınlar için 15, kaya düşmeleri için 6, endüstriyel kazalar için 4 ve diğer tüm afet türlerine yönelik 9 genel önlem içermektedir. 24 Ekim 2024 itibariyle bu eylemlerden yüzde 76'sı tamamlanmış, kırmızı eylemler olarak adlandırdığımız yüksek öncelikli eylemlerin ise yüzde 78'i başarıyla kurumlarımızın koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir. Bu oranlar Karabük'ün afetlere karşı hazırlıklı hale getirilmesinde kaydettiğimiz önemli mesafeyi gözler önüne sermekte olup daha alınması gereken yolumuz bulunmaktadır. Bu çerçevede planımızı 2025 yılı sonuna kadar tamamlayarak Karabük'ün afetlere karşı daha dayanıklı ve hazırlıklı bir şehir olmasını sağlama yolunda önemli bir adımı daha atmış olacağız.

2026 yılı itibariyle başlayacak olan yeni beş yıllık plan döneminde de kazanımlarımızı daha ileriye taşımak ve riskleri minimize etmek adına çalışmalarımıza hız kesmeden bundan böyle de devam edeceğiz. Toplumumuzun huzuru, güvenliği ve refahı adına devletimizin kararlılığı ve desteğiyle yerel paydaşlarımızın katılım ve katkılarıyla güçlü bir risk ve kriz yönetimi yapısı inşa ederek Karabük'ü afetlere karşı daha güvenli bir hale getirmek için gereken tüm tedbirleri almaya bundan böyle de devam edeceğiz. Bu vesileyle Karabük çalışmalarının planlanmasında sürdürülebilir ve başarılı bir şekilde devam etmesinde emeği geçen tüm kurum kuruluş ve paydaş huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Karabük Valisi ve Valiliğimiz olarak halkımızın can ve mal güvenliğini temin etme konusunda her türlü önlemi alarak güçlü bir iş birliği içinde ilerleyeceğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Afetlerden uzak günler dilerken ülkemiz ve Karabük'ümüzde afetlerin yaşanmaması ya da yaşanacak afetlerde can ve mal güvenliğinin sağlanması adına bundan sonra da çalışmalarımızı hep birlikte tüm paydaşlarımızla birlikte koordineli şekilde devam ettireceğiz.”