İlişkiler, hayatımızda önemli bir yer tutar; ancak bazı insanlar için bu önem, sağlıksız bir bağımlılığa dönüşebilir. İlişki bağımlılığı, bir kişinin kendini yalnızca bir ilişki içinde tanımlaması ve varlığını bu ilişkiye adeta tutunarak sürdürebilmesi durumudur. Bu tür bir bağımlılık, bireyin kendi kimliğini kaybetmesine ve kişisel sınırlarını yitirmesine neden olabilir. İlişkide sürekli olarak partnerinin onayına ve varlığına ihtiyaç duyan bu kişiler, ilişkilerini besleyen değil, boğan bir unsur haline gelirler.
İlişki bağımlısı kişiler, partnerleri olmadan var olamayacaklarını düşünürler ve bu yüzden sürekli olarak bir ilişki arayışında olabilirler. Ancak bu arayış, kişinin kendi değerini ve içsel güvenini tamamen göz ardı etmesine neden olur. Başka birine duyulan bu yoğun ihtiyaç, ilişkinin doğal dengesini bozar ve tek taraflı bir bağımlılık ilişkisine dönüşür.
Sağlıklı bir ilişki, iki bireyin de kendi ayakları üzerinde durabildiği, fakat yine de birbirine destek olabildiği bir dengeyi gerektirir. İlişki bağımlısı kişiler için bu dengeyi bulmak zor olabilir, ancak bu dengeyi kurmak, hem kendinizle hem de partnerinizle daha tatmin edici bir ilişki yaşamanın anahtarıdır.
Bağımlı bir ilişkiden çıkmak için, öncelikle kendinize bireysel alanlar yaratmanız ve kendi hayatınızı yaşamayı öğrenmeniz gerekir. Kendi kimliğinizi keşfedin, bireysel ilgi alanlarınıza zaman ayırın ve ilişkilerin dışında da var olduğunuzu unutmayın. Partnerinizin sizi siz olduğunuz için sevdiğini hatırlamak, güven arayışınızı dışarıda değil, kendi içinizde bulmanıza yardımcı olacaktır.
Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi, '' İlişki bağımlılığından kurtulmak, zaman ve çaba gerektirebilir, ancak bu sürecin sonunda hem kendinizle hem de ilişkilerinizle daha sağlıklı ve tatmin edici bir bağ kurmanız mümkün olacaktır. Unutmayın, “Gerçek sevgi, birbirine bağımlı iki kişinin değil, bağımsız iki bireyin bir arada olma arzusudur.''dedi.