Güncel

İNTERNET MECRASINDA SAHTE GAZETECİLERE İTİBAR ETMEYİN

Kısa Adı KİGMED olan Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği, internet mecrasındaki sahte gazeteciler ile ilgili uyarıda bulundu,

Abone Ol

Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği Başkanı Ergün Başkaya’nın kamuoyu açıklamasıdır.

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Karabük İl genelinde de ‘Dijital Medya’ olarak tanımlanan İnternet haberciliği önü alınamaz bir şekilde çoğaldı.

Tabir yerinde ise önüne gelen, çok ucuza mal olan bir haber sitesi kuruyor, ya da sosyal medyalardan bir haber adı altında sayfa açarak, oluyor gazeteci. Ardından da bazı siyasiler ‘gazeteciyim’ diye ortaya çıkanlardan kendilerine uyarlayabildiklerini, yanlarına çekerek, akılları sıra kendi medyalarını oluşturmaya çalışıyorlar.

Bir kişinin gazeteci olarak tanımlanabilmesi için ya İletişim Fakültesini bitirmiş olması gerekir ya da meslek içinde uzun yıllar geçmişi olması gerekir.

Sadece buda yeterli değil; 2642’den yani Basın meslek kodundan sigortalı olması gerekir.

Basın meslek kodundan en az 12 ay sigorta primi olan ve aynı meslek kodundan sigortalılığı devam edenler Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı’ndan Basın Kartı alabilir.

Son yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde şoför pozisyonunda, kamu personeli olan Talat Atay isminde bir şahıs, kurduğu internet haber siteleri ve sosyal medya sayfaları üzerinden gazetecilik mesleğini icra etmeye çalışıyor.

Kendine göre basın mensubu ama Karabük yerel Basınına göre gazeteci olmayan bu şahsın, bu faaliyetleri göstermesine yıllarca göz yumuldu.

Sadece gazetecilik mesleğini icra edenlerin geçmişte yaptıkları itirazlara karşı bazı siyasiler hep bu şahsı korumaya çalıştı.

Yeri geldi devletin valisini karalamaya çalıştı, yeri geldi seçilmiş belediye başkanlarına, milletvekillerine hakaretler etti, yeri geldi siyasileri aşağıladı, yeri geldi STK Yöneticilerini karalamaya çalıştı ve hep ama hep itibar suikastlığı yaptı.

Ama her nedense Talat Atay ismindeki bu şahıs hep korundu ve çalıştığı il müdürlüğünde mesai saatleri içinde şoförlük görevini yapması gerekirken, haberler yapmaya, fitne fesat yaymaya devam ediyor.

Maaşını devletten alan, sigorta pirimi devlet tarafından ödenen bu şahıs, abonelik ve reklam ücretleri olarak sağa sola faturalar keserek, yerel basın içinde sadece gazetecilikten geçimini sağlayanların payına da ortak oluyor.

Hatta bu şahsın bir şirkete iki ayrı fatura kestiği ve şirket yetkilileri de itiraz edince “Ben Karabük Milletvekili Cem Şahin’in danışmanıyım” dediği, Sayın Milletvekili Şahin tarafından da bilinmektedir. Çünkü o şirket yetkilileri sayın vekili bu konuyla ilgili bilgilendirmişlerdir.

Karabük Yerel Basın Camiası içinde bulunan bütün basın yayın dernekleri “Artık yeter” diyor.

Buradan kısa adı KİGMED olan Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği olarak, başta Karabük Valisi Sayın Mustafa Yavuz olmak üzere, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ile Ali Keskinkılıç’a, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt’a bir kere daha çağrıda bulunuyoruz.

Kamuda çalışanlar gazetecilik faaliyeti yürütemez, hele hele gazeteciliği saldırı, karalama ve itibar suikastlığı gibi asla kullanamaz.

Ya bu şahıs, tüm gazetecilik faaliyetlerine son vermeli ve kamuda kendisine verilen işi yapmalıdır. Ya da Kamudan ayrılıp, Basın sektörü içinde faaliyet göstermelidir.

Bu şahıs her dönem bazı siyasilerin koltuğu altına girerek, adeta kendini korumaya alma yöntemiyle bu zamana kadar gelmiştir.

Bundan sonra Talat Atay denen bu şahsa bu konular ile ilgili sahip çıkan ve korumaya çalışan, her kim olursa olsun Karabük Yerel Basınını karşısında olacaktır.

Öte yandan İnternet haber sitesi açarak, gazeteciyim diye yaklaşım sergileyen şahıs ve yayın kuruluşları ile ilgili aşağıdaki kriterlerin aranması artık kaçınılmaz olmuştur.

1-) Künye olma şartı; Ana sayfada görülebilecek bir yerde olması gereken ve tıklandığında Künye içeriğinde; İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Editör, Genel Yayın Yönetmeni, Editör/Editörler, Yazılım Sistem Yönetimi Bilgileri, Servis Sağlayıcı Bilgileri, İrtibat Büro Adresi, Telefon Numaraları ve E-mail adresleri

2-) Vergi mükellefi olma şartı; İnternet Haber sitesinin adı veya imtiyaz sahibi ile fatura bilgilerinin örtüşmesi gerekir.

3-) İrtibat Bürosu olma şartı; Kurumsal bir yapıda yayın hayatını sürdürebilmesi için bir internet haber sitesinin irtibat bürosu olması gerekir.

4-) Güncel olma şartı; En son yayınlanan haberin yayınlanma tarihi en geç bir gün öncesi olması gerekmektedir.

5-) Basın iş kolundan sigortalı olması şart; Çalışanlarının ve sahibinin aktif olarak 2642 Nolu Basın Meslek kodundan sigorta primi olması lazım.