KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ SAFRANBOLU'YU ZİYARET ETTİ
BAKAN CEVDET YILMAZ "IMF'YE BORCUMUZ 1 MİLYAR DOLARIN ALTINA DÜŞMÜŞ DURUMDA. TÜRKİYE GELİŞMİŞ ÜLKELERLE ARASINI HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA KAPATIYOR. BİRÇOK ÜLKE, HALKINA KRİZİN BEDELİNİ ÖDETİRKEN, TÜRKİYE'DE HALKIMIZ BİR BEDEL ÖDEMEDİ"

 
20121201AW000374_03

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan'ın daveti üzerine, eşi ve çocuklarıyla Karabük'ün Safranbolu ilçesine hafta sonu ziyareti için gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

Tarihi Asmazlar Konağı'nda kahvaltı yaptıktan sonra soruları cevaplayan Yılmaz, "Bakan Yardımcımızın daveti üzerine geldik. Uzun zamandır planlıyorduk, bugüne kısmet oldu. Safranbolulularla birlikte güzel bir kahvaltı yaptık. Burada tarihi-kültürel değerleri görmüş olacağız. Akşam da Karabükspor ve Elazığspor maçını izleyeceğiz. Gerçekten çok önemli bir değer, geçmişte belli dönemlerde bu tarihi kültürün değeri bilinememiş. Ama son yıllarda özellikle bu değerlerimizin çok daha farkındayız. Bunları korumaya ve anlamlı şekilde kullanmaya gayret ediyoruz" dedi.

Bütçe görüşmeleri ile ilgili soruya da cevap veren Bakan Yılmaz, "Geçmişte 2001 krizi yaşandı, bu kriz yaşanırken, dünyada kriz yoktu, Türkiye’de bir kriz vardı. 2009 yılında tam tersi durum yaşadık; dünyada kriz yaşandı, Türkiye bunu yaşamadı. Birçok ülke halkına krizin bedelini ödetirken, Türkiye’de halkımız bir bedel ödemedi. Tam aksine bütçemizi yaptık. Bütçemiz bir kriz bütçesi değil. Sosyal yanı güçlü, çalışanımıza, enflasyon düzeyinde ücretler sağlayan, hiç bir kesintiye gitmeyen bir bütçe. Çok şükür Türkiye bunu başardı. Bütçemiz disiplinli bir bütçe, gelişmiş ülkelerde kamu açıklarının çok yüksek düzeylere çıktığını görüyorsunuz. Bütçe açığınız 'Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 3’ünü aşmamalı, birçok Avrupa ülkesi bunu aşmış durumda, ama Türkiye bu kritere uygun bütçeye sahip. Yine; ‘borçların Yurt İçi Hasıla’ya oranı yüzde 60’ı geçmemelidir’ deniliyor, Avrupa’da birçok ülke yüzde 80'leri geçmiş durumda. Türkiye’de bu sene yüzde 36,5 oranında, aşağıya doğru iniyor. IMF burada önemli bir kurum. Geçmişte Türkiye’de krizleri biz çıkardık, özellikle 2001 krizini, ama başkaları gelip yönetti. IMF gelip yönetti, o dönemki yönetimler yönetim becerisini gösteremediler. 2009 krizini başkaları çıkardı, biz yönettik. Bu krizden sonraki dönemde baktığınızda son iki yılda ortalama 8,8 büyüme sağladık. Bu sene hızı düşmekle birlikte büyümemiz devam ediyor. Önümüzdeki sene inşallah devam edecek. IMF‘ye borcumuz 1 milyar doların altına düşmüş durumda. Gelecek yılın ilk dönemlerinde bunları tamamen sıfırlamış olacağız. Merkez Bankamızdaki rezervimiz oldukça yüksek durumda. Türkiye güven ve istikrarla, istikrarlı bir yönetimle, doğru politikalarla, bütçe disipliniyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. Türkiye gelişmiş ülkelerle arasını her geçen gün biraz daha kapatıyor. 2023'e giden süreçte çok daha iyi yerlere gidecek inşallah" ifadelerini kaydetti.

Karabük’te şehir içinde bulunan haddehanelerin OSB'ye taşınmasıyla ilgili sorulan soruya da, Yılmaz şöyle cevap verdi:

"Bu çalışılması gereken bir konu. İyi projelendirilirse, kendi içinde finans mekanizması olacağını düşünüyorum. Şehir içindeki yerler değerli yerlerdir. Şehir dışına taşınıp şehir içindeki varlıklar değerlendirilirse, böyle bir model kurgulanırsa neden olmasın? Buna biz de elimizden gelen desteği sağlarız."

Bakan Yılmaz'a; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da eşlik etti.
Editör: Haber Merkezi