KARABÜK’TE FAALİYET GÖSTEREN ONLARCA KAMYONCU VE TIR’CI FAZLA TONAJLI YÜK İSTEMİYOR.
MEHMET ALİ ŞAHİN’E SİTEM EDEN ŞOFÖR ESNAFI “BİZİ HAMMALLIKTAK KURTARIN VE KANTARI 24 SAAT AÇIK TUTUN”
ŞAHİN “KAMYONCU ESNAFINI DUYARLILIĞINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM. GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”
Karabük ilinde faaliyet gösteren onlarca kamyoncu esnafı artık isyan etme noktasına geldi. Uzun yıllardır fazla tonajlı çalışan ve fazla tonajlı yük atmanın tüm cezaları ile risklerine karşı bu şekilde çalışan kamyoncular ve TIR’cılar tonaj tahdidine uymak istiyor.
Karayollarına TIR’ların 27 Ton, Kamyonların ise 15-22 ton arası yükle çıkması gerekirken, nakliyecilerin kendi arasındaki rekabet ve demir komisyoncuları ile haddelerin bu rekabetten yararlanması nedeniyle, TIR’ların 60 Tona kadar yük alarak nakliye yapması bu esnafı isyan etme durumuna getirdi.
KAMYONCU VE TIR’CILAR ŞAHİN’E İSYAN ETTİ
Geçtiğimiz günlerde Karabük merkezde esnaf ziyaretleri yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in, Hürriyet Caddesinde önünü kesen bir grup nakliyeci, Şahin’e adeta isyan ettiler.
Şahin ile ayaküstü bir süre görüşen kamyoncular “Tonaj tahdidine göre, normal şartlar altında TIR’ların ortalama 27 ton, kamyonlarında 15-22 ton arası yük taşımaları gerekiyor. Kemaloyman mevkiindeki kantarın düzenli çalışmaması ve denetimlerin aralıksız yapılmaması aramızda haksız rekabete yol açıyor. Tonaj tahdidine uysak, bir başka nakliyeci uymuyor. Birimiz TIR’a 27 ton yük atarken, diğerimiz de 70’tona varan yük atıyor. Bunu fırsat bilen nakliye komisyoncuları, demir tüccarları ve Haddeciler navlun fiyatlarını düşük tutuyor. Dolayısıyla ekmeğimizi kazanmak için mecburen biz de yüksek tonajlı yük almak zorunda kalıyoruz.” Diyerek, Kemaloyman mevkiindeki kantarın 24 saat aralıksız açık olmasını istediler.
“Yüksek tonajla adeta hamallık yapıyoruz. Arabalarımız daha çabuk yıpranıyor. Tonaj denetimi aralıksız yerleşse, araçlarımız daha uzun sürede yıpranacak ve navlun fiyatları da tonaj uygulamasına göre ayarlanacağından daha rahat edeceğiz. Hiçbir kamyoncu ve TIR’cı aracına yüksek tonajlı yük atmak istemez ama kantarın 24 saat açık olmamasından dolayı ve denetimsizlik bize bunu mecbur bırakıyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması için düzenli kantar ve denetim uygulaması yapmalarını istiyoruz.” Diyerek dertlerini anlatan kamyoncu esnafına Mehmet Ali Şahin duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
Şahin “Kamyoncu esnafının içinde bulunduğu bu durumun kendileri tarafından direk bana iletilmesinden memnun oldum. Hemen Karayolları Bölge Müdürü’ne talimat vereceğim. Aslında kantarın, Cildi Kısık tünelinin ilerisine taşınmasında fayda var. Kamyoncu mecbur fazla tonajlı yük atınca milyonlara mal olan karayollarımız da mahvoluyor. Sayın Vali ve İl Emniyet Müdüründen konuyla ilgili duyarlı olmalarını istiyorum.” Diye konuştu.
YÜKSEK TONAJIN KARAYOLLARINA ZARARI MİLYONLARCA TL
Karayollarının metrekaresini en pahalı halıdan daha pahalıya mal ettiği beton asfaltların yüksek tonajlı kamyon ve TIR’lar yüzünden çok çabuk bozulduğunu belirten uzmanlar, özellikle sıcak havalarda yüksek tonajlı araçların fren yaptığı zaman asfaltın tamamen deforme olduğunu ifade ediyorlar.
Uzmanlar ayrıca “Yüksek tonajlı bir ağır vasıta olan TIR’ın kendi ağırlığı ortalama 15 ton civarındadır. 60-70 ton da yük varsa dorsesinde toplamda 75-85 ton gibi bir ağırlığa ulaşıyor. Dünyanın en kaliteli asfalt yolu bile bu ağırlıkta çok rahat bozulur. Böyle fazla bir ağırlıktaki aracın birinci kalite asfaltlı yolda seyir etmesi, karayoluna verdiği zarar, o aracın mali değerinin çok daha üstündedir.” Açıklamasında bulunuyorlar.
KAMYONCULAR VALİ’YE VE EMNİYET MÜDÜRÜNE SESLENİYOR
Mehmet Ali Şahin ile görüşen Kamyoncu esnafı ayrıca Vali ve Emniyet Müdürünün de konuyla ilgili bir şeyler yapmalarını istediler.
“Biz tonaj konusunda Karabük kadar denetimsiz bir il daha görmedik. Vali ve Emniyet Müdürümüz neden bu olaya seyirci kalıyorlar. Allah razı olsun devletten ne güzel yollar yaptılar ama biz fazla tonajla bu yolları mahvediyoruz. Biz çok mu memnunuz? Sayın Valimiz ve Emniyet Müdürümüze birileri bu kantarın üzerine gitmeyin, fazla tonaj konusunda seyirci mi kalın diyorlar anlamış değiliz.” diye konuşan kamyoncular bu sürecin düzelmeyeceğinden endişe duyduklarını belirttiler.
KARABÜK NET HABER 7 TEMMUZ 2012'DE HABER YAPMIŞTI
Karabük Net Haber olatak 7 Temmuz 2012 tarihinde "Yeter Artık, Kamyoncu Esnafını Hamal Olmaktan Kurtarın" başlıklı haber yapmıştık. Şimdi kamyoncu ve TIR'cıları ettiği isyanı daha öncede bir grup kamyoncu ve TIR'cı esnafı daha haber merkezimize gelerek dile getirmişler ve bun u haber yaparak kamuoyu ile ayrıntılı paylaşmıştık.
Yaptığımız haber etkisini göstermiş ve kısa bir süre kantar 24 saat faaliyet göstermişti. Fakat daha sonra yine kantarın 24 saat açık olma işlemine son verildi ve tonaj uygulaması gevşetildi.
İşte 7 Temmuz 2012 tarihinde yaptığımız haberin arşivlerdeki linki; http://www.karabuknethaber.net/haber_detay.asp?haberID=3090
Editör: Haber Merkezi