KARDEMİR’İN TEMELİNİN ATILIŞI VE KARABÜK’ÜN KURULUŞ 76. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
Kardemir’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 76. yıldönümü kutlandı.
Kutlama törenlerine; Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, daire müdürleri, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören Vali İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak ve Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumlarıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Törenin açılış konuşmasını yapan Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, Kardemir hakkında bilgi verdi.
Demirel, 95 yılında Kardemir özelleştiği zaman üretimin 550-600 bin ton civarında olduğunu belirterek şunları söyledi;
"2010 yılına geldiğimiz zaman üretim 1 milyon 100 bin ton civarında, geçen sene 1.5 milyon ton, bugünkü zaman dilimi içerisinde üretimi 2 milyon ton civarında. İnşallah önümüzdeki kutlamalarda bu rakam 3 milyon ton olacaktır. Kardemir’in geçen seneki karı 195 milyon TL, inşallah bu sene buna uygun süreci yaşıyoruz. Bu Karabük’ün ekonomisine katkıdır, bu Karabük yaşamına katkıdır. Şu an burada 2 bin 400 civarında müteahhit işçisi çalışmakta, 90’a yakın müteahhit var, 800 milyon dolarlık yatırım devam ediyor. Bunların hepsi Karabük’te gerçekleştiriliyor. Buraya gelenler burada yiyip içiyor, burada harcıyor, bizim alanımız ekonomi alanı, bizim bu ülkeye yapacağımız hizmet ekonomi alanında olur. Atalarımızın önünde hesap verilebilen, atalarımızın önünde bıraktıkları eseri geriye götürmemiş daha da ileriye götürmüş ve bununda hesabını verebilen bir nesil olarak gurur duyuyoruz”
Milletvekili Osman Kahveci de, Kurtuluş Savaşından sonra siyasi bağımsızlığımızın ekonomik kalkınmayla desteklenmesi sürecinin başladığını belirterek şunları söyledi;
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ekonomik bağımsızlık olmadıkça, siyasi bağımsızlığımızı uzun süre ayakta tutamayız’ hareketiyle birlikte Türkiye’de ağır sanayi hamlesi başlatmıştır. Bu hamlelerden bir tanesi Karabük demir çelik fabrikalarının temelinin atılmasıyla birlikte ağır sanayide lokomotif görevi görecek sektör Karabük’te temelinin atılmasıyla harekete geçti.”
Karabük Valisi İzzettin Küçük de, kendisinden sonra kurulan fabrikalarda Kardemir imzası olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;
“Cumhuriyetin erken döneminde başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun arkadaşlarının kafasındaki en önemli sual, ‘büyük bir mücadele vererek kurduğumuz bu cumhuriyeti’ hitabında belirttiği gibi ‘ilelebet nasıl payidar kılarız’ soru buydu. ‘Muhakkak sanayiye yatırım yapmalıyız, istiklalimizi ve istikbalimizi ancak böyle sağlam temellere dayandırırız’ kararı çıktı. Yoklukla verilmiş bir mücadeleden sonra elde avuçta hiçbir şey yok, çivi ve iğne üretemeyen bir ülke, demir çelik fabrikaları onun için çok önemlidir. Sıra geldi, ‘Nereye kuralım?’ tartışmalar, konuşmalar, en sonunda talihin de yardımıyla Atatürk, İsmet İnönü ve MarEşal Fevzi Çakmak’ın anlaşmasıyla bir köye bir bozkıra karar kılındı. O kararın ardından 100 haneli köy, büyüdü, gelişti, serpildi, sadece büyümedi büyüttü, gelişmedi güç verdi, ‘fabrikalar kuran fabrika’ dediğimiz bu, kendisinden sonra kurulan pek çok fabrikada Kardemir imzası vardır.”
Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı’ndan PTT kavşağına kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından alışveriş merkezinde resim sergisi ve kitap sergisi açılışları yapıldı.
Editör: Haber Merkezi