Karabük Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasına yönelik vizyon belirlemek için 100. Yıl Kültür Merkezinde “Karabük Kent Vizyonu 2037” çalıştayı düzenlendi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 100. Yıl Kültür Merkezinde yapılan çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Karabük 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen "Karabük Kent Vizyonu 2037" Çalıştayı’na Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökçek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, , İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek, oda, STK Başkanları ile davetliler katıldı.
Çalıştayda konuşan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, "Emeğin kenti Karabük'ün 100. yılında sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım, turizm konularında ulaşmak istediği vizyonu ortaya koymak amacıyla Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen "KARABÜK KENT VİZYONU 2037" adlı çalıştayımıza hoş geldiniz." diyerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"Çalıştayımızın gerçekleşeceği bugün aynı zamanda Karabük’ümüzün il oluşunun da 29. Yılıdır. Bu vesile ile Karabük’ümüzün kuruluş yıldönümünü de kutluyoruz.
Kentlerin geleceklerinin kurgulanmasında yol haritalarının belirlenmesi ve buna yönelik çalıştayların gerçekleştirilmesinin önemi artmaktadır. Bu nedenle, ortak değerlerin bir vizyon etrafında ele alınması, ortaya konulan stratejik hedeflerin taraflarca benimsenmesi ve stratejik iletişim yönetiminin doğru yapılması gerekmektedir. Bu düşüncelerle Odamız tarafından düzenlenen çalıştayımızda kent vizyonunu ortaya koyabilmek amacı ile;
- Karabük’ümüzün 100. Yılında, Nasıl Bir Karabük Görmek İstiyoruz?
- İlimizde Ekonomik Gelişmeyi Sürdürülebilir Kılmak Amacı ile Neler Yapmalıyız?
- Karabük’ümüzün Kalkınması Amacı ile Hangi Konulara Öncelik Vermeliyiz? sorularına cevap aramaktır.
Karabük’ümüzün gelecek vizyonu için “ben” ve “geçmiş” kelimeleri yerine “biz” ve “gelecek” kelimelerinin kullanımı önceliğimizdir. Bu kapsamda ilgili her paydaşımız tarafından mevcut durum analiz yapılarak geleceğe yönelik düşüncelerin, çözüm önerileri ile birlikte, ifade edilmesi önem arz etmektedir. Belirtilen düşüncelerin ve çözüm önerilerinin hedefe ulaşmasında toplumsal düzeyde farklılık ve farkındalık yaratması, bu amaçla ilin potansiyellerinin harekete geçirilmesi, kişiler ve ilgili paydaşlar arasında iletişim ve iş birliği ağının güçlendirilmesi ve sonucunda eylem planlarının uygulamaya alınması Karabük’ümüzün geleceği açısından değer taşımaktadır.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Karabük’ümüzüm 100. Yıl Vizyonu kapsamındaki öncelikli konularını;
- 3 Nisan Günü’nün ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesi,
- Kent imajı kapsamında yerel kültürel değerlerin mutlaka korunması ve kent simgesinin belirlenmesi,
- Filyos Limanı'nın konteyner limanı olarak hizmete alınması,
- Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi'nin sürdürülebilir yeşil ekonomi kapsamında faaliyete geçmesi,
- Lojistik Merkezi'nin açılması ve demiryolu ulaşımı ile Filyos Limanı’na bağlanması,
- Çevre yolunun inşa edilmesi,
- Endüstri Melek Lisesi’nin çağın gerektirdiği şekilde modernleştirilerek kent ekonomisinin ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısının karşılanmasında öncü rol oynaması,
- Deprem riski gerçeği sebebiyle Karabük’ümüzün akıllı kent kapsamında depreme hazırlanması oluşturmaktadır.
Karabük’ümüzün geleceğine ışık tutma ve yön verme konusunda gerçekleştirilen çalıştayımıza katılımlarından ve desteklerinden dolayı Sayın Mustafa YAVUZ Valimize ve siz çok kıymetli katılımcılara teşekkür ederiz. Yerelde Karabük’ümüz ve genelde bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olması dileğiyle çalıştayımızı başlatıyoruz."
KARABÜK VALİSİ MUSTAFA YAVUZ "İKİ ANA METROPOLÜN ÇEMBERİYİZ"
Karabük Valisi Mustafa Yavuz’da 87 yıllık bir geçmişi olan kentin toplam alanının yüzde 74’ünün ormanlarla kaplı, 270 bin nüfuslu bir Anadolu şehri olduğunu söyledi.
“Bu şehrin aslında bir ulaşım avantajı var” ifadelerine yer veren Yavuz, “Yolların keşişim noktasındayız. İki ana metropolün çemberindeyiz. Bu şehir bir lojistik üssü olabilir” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ÇETİNKAYA'DAN SWOT ANALİZİ
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya çalıştay da Karabük’ün swot analizi sunumunu yaparak, güçlü ve zayıf yönleri, elde edilebilecek fırsatlar, karşılaşılabilecek tehditler ile ilgili görüş ve önerilerini belirtti.
Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ayrıca Karabük’ün 100. yılına yönelik fikir ve önerilerini aşağıdaki maddeler halinde sıralıdı.
- Akılı Şehir
- Yeşil ve Sürdürülebilir Şehir
- Dijital Demokrasi ve Katılımcı Yönetim
- Kapsayıcı ve Adil Hizmetler
- Gelişmiş Sağlık ve Sosyal Hizmetler
- İleri Güvenlik ve Acil Durum Yönetimi
- Yeni Eğitim ve Kültürel Alanlar
- Yenilikçi Ekonomik Modeller
- Kapsamlı Veri Yönetimi ve Analitik
- Toplum Sağlığı ve Refahı
Şehrin daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve katılımcı bir yapıya kavuşması için teknolojik yenilikler ve toplumsal ihtiyaçların dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, bahsedilen hizmetler ve projelerin hayata geçirilmesinin önemini vurgulayarak, sözlerine son verdi.
BAŞKAN KÖSE "İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELE İÇİN TARIM DESTEKLENMELİ"
Programa katılan ve özellikle turizm sektöründe kalifiye eleman problemi yaşandığı belirten Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse yaptığı konuşmada: ‘’Üniversitemiz aracılığı ile kısa süreli eğitimlerle nitelikli eleman probleminin önüne geçilebilecek akademiler kurulmalı. Geniş bir perspektiften bakacak olursak da iklim krizi ile mücadele edebilmek için tarımın desteklenmesi ve bölgenin ihtiyacı olan gıdanın bu bölgede maksimum seviyede üretilmesi gerekir’’ ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse şu ifadeleri kullandı; ‘’ Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’na bu çalıştay için teşekkür ederim. Aslında hepimiz Karabük’ün sorunlarını biliyoruz. En büyük sorunlardan bir tanesi de kalifiye eleman problemi… Turizm ilçesi Safranbolumuzda da nitelikli personelle ilgili ciddi sıkıntı var. Nitelikli personel istediğimizde bulamıyoruz ama işsizlik sayısına bakıldığında da ciddi oranda işsizimiz var. Bunun bir an önce giderilmesi için de kısa sürede eğitim veren akademilerin kurulması gerektiğini düşünüyorum. İklim krizi ve özellikle bizleri bekleyen gıda krizi ile mücadele etmek adına her kentin kendi dinamiklerini maksimum seviyede kullanması gerekir. Safranın en kalitelisinin yetiştiği Safranbolu’da toprağın verimsiz olmasından bahsedemeyeceğimiz gibi ilimizde de tarımın desteklenmesi ve boş arazilerin bir an önce işlenerek bölgenin ihtiyacı olan gıdanın bu bölgede maksimum seviyede üretilmesi gerekir. Bu aynı zamanda karbon ayak izine de engel olmaya olanak sağlayacaktır.’’
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen çalıştay düşünce ve önerilerin aktarımı ile sonra erdi.