Güncel

KARABÜKLÜLER SU KONUSUNDA KANDIRILIYOR MU?

Başkan Özkan Çetinkaya, su analiz sonuçları şeffaf bir şekilde paylaşılıyor derken, arıtmanın devre dışı bırakıldığı Temmuz, Ağustos analiz sonuçları yok.

Abone Ol

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, son birkaç aydır çeşmelerden akan suyun aşırı kireçli ve kokuyor olması ile ilgili çıkan haberler ve halkın yoğun şikayetleri üzerine bir açıklama yapmıştı.

Karabük Net Haber olarak yaptığımız haberlere ilişkin asıl açıklama yapan Başkan Çetinkaya, haberlerimizi yalanlamış ve “Belediyemiz, şebekeye verilen suyun kalite standartlarını titizlikle kontrol etmekte, İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği içinde düzenli analizler yapmaktadır. Bu analizler neticesinde, suyumuzun insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir unsur içermediği, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olduğu defalarca kanıtlanmıştır. Analiz sonuçları belediyemizin internet sitesinde şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır.” İfadelerini kullanmıştı.

Karabük Belediyesinin su analizlerini yayınladığı internet sitesindeki ilgili sayfa incelendiği zaman, şehir şebeke suyunun en son analiz raporu ile 18.07.2024 tarihli olduğu görülüyor.

ARITMA DEVRE DIŞI BIRAKILDI, ANALİZ SONUÇLARI SAKLANDI MI?

Su kaynaklarındaki azalma ve arıtma tesisinde suyun dörtte birinin zayi olmasını neden gösteren Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, iki aydır Karabük şehir şebekesine verilen suyun arıtma tesisinden geçmediğini kendisi de kabul ederek, açıklamıştı.

Su analiz sonuçlarının son iki yıldır paylaşıldığı ve hatta 2024 yılına ait Ocak ayından, Haziran ayına kadar analiz raporları ay ay düzenli paylaşılırken, son iki ay olan Temmuz ve Ağustos ayına ait analiz raporları Karabük Belediyesinin internet sitesinde neden paylaşılmadı?

Özellikle Su arıtma tesisinin devre dışı bırakıldığı geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos ayı laboratuvar analiz sonuçlarının paylaşılmaması ise Belediye Başkanı Çetinkaya’nın kamuoyuna doğru bilgi vermediğini göstermiştir.

Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendiriyoruz demesine rağmen Karabük halkının sulardan şikayetçi olduğu asıl önemli olan geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos ayı laboratuvar sonuçları neden paylaşılmadı?

İki yıldır her ay düzenli laboratuvar analizleri paylaşılırken Temmuz ve Ağustos ayında numune alınarak laboratuvara gönderilmedi mi?

Temmuz ve Ağustos laboratuvar analiz sonuçları varsa, neden Karabük halkından saklanıyor?

SU ANALİZLERİNİ YAPAN LABARATUVAR RESMİ KURUM DEĞİL Mİ?

Karabük Belediyesinin şehir şebeke suyunu analiz ettirdiği Febas adındaki çevre laboratuvar şirketi her ne kadar ilgili bakanlıklar tarafından akredite edilmiş olsa da analiz raporlarının altında “Bu rapor çevre mevzuatına ilişkin resmi işlemlerde kullanılamaz.” İbaresi özellikle yazılmış ve belirtilmiş.

Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın belirttiğinin aksine, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü analizleri alarak, neden Bakanlıkların resmi laboratuarlarında analiz ettirmiyor?

Net olarak Karabük kamuoyuna şunu söyleyebiliriz;

Karabük Belediyesinin şehir şebeke suyunu analiz ettirdiği laboratuvar analiz sonuçları, çevre mevzuatına ilişkin resmi işlemlerde kullanılamıyor ve kısacası özel yaptırılan analizler olduğu ortaya çıkıyor.  

İşte Karabük Belediyesinin resmi web sitasindeki su analiz sonuçlarının yayınlandığı sayfanın linki;

Karabük Belediyesi İçme Suyu Analiz Sonuçları