BÖLGE HABERLERİ

KARABÜK'TE İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZ TAMAMLANDI

KARABÜK İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZ ÇALIŞMASI TAMAMLANIRKEN, SEKTÖRLER İTİBARİYLE AÇIK İŞ ORANI EN YÜKSEK MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI

Abone Ol
KARABÜK İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZ ÇALIŞMASI TAMAMLANIRKEN, SEKTÖRLER İTİBARİYLE AÇIK İŞ ORANI EN YÜKSEK MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI ÖNE ÇIKTI.

 

Karabük işgücü piyasası analiz çalışması tamamlanırken, sektörler itibariyle açık iş oranı en yüksek madencilik ve taş ocakçılığı öne çıktı.

Karabük Çalışma İş Kurumu İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük işgücü piyasası analiz çalışmasının tamamlandığını belirterek, sektörler itibariyle açık iş oranının madencilik ve taş ocakçılığının önde olduğunu söyledi. Coşkun Güven, “İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Karabük ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde görevli İş ve Meslek Danışmaları aracılığıyla işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır” dedi.

Sektörler itibarıyla açık iş oranlarını açıklayan Güven, “Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Karabük genelinde açık iş oranı yüzde 1,6 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 18,8 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörünü yüzde 4,4’lük açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü ve yüzde 4,2’lik açık iş oranı ile inşaat sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 4,23 ile hizmet ve satış elemanları meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 2,09 ile nitelik gerektirmeyen meslekler, yüzde 1,59 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar ve yüzde 1,43 ile profesyonel meslek mensuplarıdır. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden işçisi (Genel), Dikiş Makinası Operatörü-Kumaş, Şoför-Yük Taşıma, Satış Elemanı(Tanıtım) ve Mobilya Montaj İşçisidir” diye konuştu.

2012 yılı Aralık ayı ve 2013 yılı Haziran ayı itibariyle net istihdam değişim oranlarını da açıklayan Coşkun Güven, şöyle konuştu:

“Karabük ili işgücü piyasası analiz çalışması sonuçlarına göre; 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 1,1 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 1 puan artış göstererek yüzde 2,1’e yükselmiştir. 2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle, istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün, yüzde 3,8 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri yüzde 3,7 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve yüzde 3,3 ile inşaat olduğu görülecektir. 2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır; Dikiş Makinası Operatörü-Kumaş, Şoför-Yük Taşıma, Beden işçisi (Genel), Reyon Görevlisi ve Satış Elemanı (Tanıtım)’dır. Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise Sıcak Haddeci-Çelik, Doğrultma İşçisi-Metal (Sıcak Haddehane), Diğer Tahmil Tahliye ve İlgili Yük Taşıma işçileri ve Şoför-Yük Taşıma şeklinde sıralanmaktadır.”

Sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu görüleceğini belirten Güven, “2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 9,2 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 6,1 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve yüzde 2,4 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu görülecektir. Sıcak Haddeci-Çelik, Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Beden işçisi (Genel), Garson (Servis Elemanı) ve Şoför-Yük Taşıma meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Plastik Doğramacı/PVC Doğrama-İmalat ve Montajcısı, Satış Elemanı (Tanıtım) ve Sekreter ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu meslektir. Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Ortacı, Sıcak Haddeci-Çelik, Makine Teknikeri ve İş Makineleri Operatörüdür. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 68,8’ü ilgi meslekte eleman bulunamamasından, yüzde 62,3’ü ilgi meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 43,4’ü yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 3,5’i önerilen ücretin az bulunmasından ve yüzde 2,5’i çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir” dedi.