Kardemir Karabük Demir Çelik Fabrikaları alanı artık özel endüstri bölgesi ilan edildi.

Cumhurbaşkanı kararı ile KARDEMİR’in sahip olduğu ve etrafındaki alanlarda dahil 300 Hektarlık alan Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi.

Dün geceki 32604 Sayılı Remi Gazetede Cumhurbaşkanlığının 8730 Karar Sayısı ile yayınlanan karar ile Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi.

4737 Sayılı Özel Endüstri Bölgeleri Kanunun 4Ç Maddesi gereğince Özel Endüstri Bölgesi ilan edilen KARDEMİR A.Ş artık çok büyük avantajlardan yararlanabilecek.

TEŞEKKÜRLER İSMAİL DEMİR

KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail demir’in çok özel olarak uzun süredir yürüttüğü bu çalışma en sonunda Resmi Gazetede yayımlanarak yasallaştı.

Demir’in KARDEMİR A.Ş’ye verip verebileceği en büyük fayda olduğu söylenebilir. KARDEMİR bundan sonra Özel endüstri bölgesi olarak çok uzun yıllar büyük imkanlardan yararlanabilecek.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ, KARDEMİR A.Ş’YE NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAYACAK?

KARDEMİR A.Ş’nin genişletilmiş bir şekilde 300 hektarlık alan içinde Özel Endüstri Bölgesine sahip olmasıyla birçok devlet teşvikinden birinci sırada yararlanabilecek. Yine birçok vergi ve harçlardan muaf olacak.

İşte Kardemir’in Özel Endüstri Bölgesi Olarak Sağlayacağı Faydalar;

1-      Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar Bakanlık tarafından karşılanabilir. (Yalnızca Yönetici Şirket tarafından yönetilen Endüstri Bölgelerine sağlanan bir avantajdır. Özel Endüstri Bölgelerindeki tüm altyapı harcamaları başvuru sahibi tarafından karşılanır.)

2-      Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir.

3-      Halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üstyapı projeleri Bakanlık tarafından onaylanır.

4-      Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni ve işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı Bakanlık tarafından verilir. Söz konusu izin ve ruhsatlar için herhangi bir harç alınmaz.

5-      Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. (Endüstri Bölgesi dışında bu süre en fazla 30 yıl olarak uygulanmaktadır.)

6-      İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde biri oranında belirlenir. (Endüstri Bölgesi dışında rayiç bedelin minimum yüzde ikisi olarak uygulanmaktadır. Endüstri bölgesi dışındaki hazine arazilerine göre minimum 8-10 kat daha indirimli irtifak hakkı tesis edilebilmektedir.)

7-      Üretime geçen yatırımcılar, irtifak hakkı tesis edilen parseli, üzerindeki muhdesatın bedeli alınmaksızın rayiç bedel üzerinden doğrudan satın alabilir.

8-      Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.

9-      Bölge içerisinde yer alan bütün binalar emlak vergisinden muaftır.

10-   Arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.

11-   Bölgede yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.

12-   4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu 4. Maddesi gereği Endüstri Bölgelerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir.

Kardemir 1

Editör: Ergün Başkaya