KARDEMİR A.Ş, Yüksek vasıflı ve süper alaşımlı çelik üreticisi olmayı planlıyor.

MOST Makine Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, Türkiye’nin ilk yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı nihai ürün üretim ve işleme tesisi yatırımı için KARDEMİR A.Ş'ye ortaklık teklifi getirdi.

Yatırım tamamlandığında, Türkiye’nin yıllık 400 bin ton ihtiyacı olan vasıflı metal ürünün 165 bin tonunu karşılayacak fabrika ile birlikte, ülkede üretimi bulunmayan ve tamamen ithalata bağımlı olunan vasıflı çelik ile süper alaşımlı çelik üretilecek.

Vasıflı çelik, paslanmaz çelik ile süper alaşımlı ürünler ile ilgili ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı, ayrıca başta savunma sanayi olmak üzere çeşitli alanlarda dışa bağımlılıktan kurtulmak için devlet teşvikli yatırım yapmayı planlayan MOST Makine, Enerji ve Sanayi Şirketi, geçtiğimiz günlerde ortaklık teklifi getirdiği KARDEMİR A.Ş Yönetimine brifing verdi.

Endüstri 4.0 ve Sanayi 4.0 teknolojisi ile kurulması planlanan fabrikanın rekabet gücünün de çok yüksek olması hedefleniyor.

500 Milyon Euro civarında olması öngörülen yatırımın ayrıca %55 devlet teşvik desteği de bulunuyor.

İnşaat Demir’in Tonu 650 Euro, Vasıflı Çeliğin Tonu 3 Bin Euro

Makine imalatından kalıplara, beyaz eşyadan demiryoluna, sağlıktan kimyaya ve petrokimyadan enerjiye kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan yüksek vasıflı çeliğin tonu ortalama 3 Bin Euro iken, yapı ve inşaat alanındaki çeliğin tonu ise 650 Euro civarında.

KARDEMİR ile ortaklık halinde yapılacak olan yatırım sonrası 165 Bin ton yüksek vasıflı çelik üretimi ile yıllık 500 Milyon Euro ciro yakalanması bekleniliyor.  

KARDEMİR Yönetimi İçinde Fikir Ayrılığı Var

Yüksek vasıflı çelik ile süper alaşımlı üretimin fabrika yatırımı için ortaklık teklifi getiren MOST şirketi, KARDEMİR Yönetimine proje ile ilgili geçtiğimiz aylarda brifing vermiş ve sunum toplantısından ayrılan bazı yönetim kurulu üyeleri ise bu yatırımı desteklemediklerini açıkça belirttikleri öğrenildi.

KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in yerli ve milli yüksek vasıflı çelik üretimine sıcak baktığı fakat yönetim içindeki farklı düşünceler nedeniyle şimdilik beklemede olduğu düşünülüyor.

Editör: Ergün Başkaya