%51’i Sabancı Gurubuna, %49’u ise Kardemir A.Ş’ye ait olan ve 12 Nisan 1997’de dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan ile Sakıp Sabancı tarafından temeli atılan, KARÇİMSA Çimento Fabrikasının, 21 Ekim 2021’de %51 hissesini Beyçim Beton Sanayi Şirketi’nin almasıyla, 24 yıl sonra el değiştirmişti.
Çoğunluk hissesinin Beyçim şirketine geçmesiyle Kardemir A.Ş, nedensiz bir şekilde ortağı olduğu Karçimsa’ya karşı olumsuz tavırlar içine girdi.
Üç yıldır kendi ortağı Karçimsa’ya karşı ilgisini kesen Kardemir, çimento fabrikasının ana maddesi olan cüruf da adeta ambargo uyguluyor.
3-5 Milyon Lira Kar, 100 Milyona Çıktı
Karçimsa’nın Ekim 2021’den önce yıllık ortalama yaptığı kar 3 ile 5 Milyon lira arasındayken, Beyçim idaresinde 2022 yılında 60 Milyon lira kar sağlandı.
Karçimsa, tüm olumsuzluklara rağmen 2023 yılı karını ise 80 Milyon civarında kapatmayı hedefliyor.
Kardemir A.Ş, yarısına yakınına ortak olduğu çimento fabrikasının daha önceki yıllarda yaptığı 3-5 Milyon lira karının bir yıl içinde 10-15 katına nasıl çıktığını sorgulamazken, hala anlamsız bir şekilde Karçimsa’ya karşı olumsuz tavırlarını sürdürmeye devam ediyor.
Karçimsa Yatırıma Hazırlanıyor, Kardemir Umursamıyor
Hala 1995’in teknolojisi ile üretim yapan Karçimsa çimento fabrikası, 20 Milyon Dolar bir yatırım içine girmeye hazırlanıyor.
Yapacağı yatırım sonucunda teknolojisini yükseltmeyi ve 1 milyon tonluk değirmen kurmayı hedefleyen Karçimsa yönetimi, kapasitesini de kat be kat arttırarak yıllık karını 15 Milyon Dolar’a çıkarmak istiyor.
Öngörülen 20 Milyon dolarlık yatırımını bir buçuk yıl içinde amorti edecek olan Karçimsa’nın kararına Kardemir Yönetiminin ise nasıl bir yaklaşım sergileyeceği hala bilinmiyor.
Kardemir Kendi Ortağına Cüruf vermiyor
Yıllık yaklaşık 200 Bin ton üretim kapasitesine sahip olan Karçimsa, çimento üretimindeki ana ham maddesi olan cürufu Kardemir’den zor alıyor.
Yıllık ortalama 800 Bin ton cüruf üreten Kardemir, kendi ortağı olan çimento fabrikası Karçimsa’ya istediği cürufu vermekten imtina ediyor.
Kardemir’in sahasında bulunan Karçimsa önceki yıllarda cürufu kendi alırken, Kardemir şimdi ise Karçimsa ile arasında bulunan bölgeye beton bariyerler koyarak ortağını bloke etti.
Kardemir Başkasına, Başkası da Karçimsa’ya Cüruf Satıyor
Kardemir’den üretim kapasitesi doğrultusunda cüruf temini yapamayan Karçimsa, Kardemir’in başka firmalara sattığı cürufu daha pahalıya satın almak zorunda kalıyor.
Yıllık 800 Bin ton civarında ürettiği ve 5-10 yıl önce atık malzeme diye sahalara ve derelere döktüğü cürufu şimdi dış firmalara ucuza vermesiyle Kardemir kendi ortağının zarar etmesine neden oluyor.
Kardemir Neden Karçimsa’yı Kendi İştiraki Olarak Görmüyor?
Geçtiğimiz günlerde Kardemir yönetimi üç gün süren ‘İştirakler Stratejisi Toplantısı’ yapmıştı. Toplantıya iştirakleri olan Karçel ve Kardökmak katılırken, %49 ortağı olduğu Karçimsa toplantı dışı bırakıldı.
Karçimsa’nın taleplerine kulak tıkayan ve adeta dışlayan Kardemir Yönetimi, dolaylı olarak kendisinin de zarar etmesine göz mü yumuyor?
Hisselerin tamamı borsada işlem gören ve binlerce ortağı olan Kardemir A.Ş, iştiraki Karçimsa’nın yıllık milyonlarca dolar kar etmesi gerekirken, duyarsız kalmasıyla hissedarlarını da dolaylı olarak zarara mı uğratıyor?