‘KARABÜK HALKI HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEYİ BAŞARDI’
Mancoğlu, Karabük'te doğalgaz kullanımı ile yaşam kalitesinin yükseldiğini belirterek, “Karabük’te 29 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar, doğalgaz Karabük merkezde 48 bin 209, Safranbolu’da 22 bin 673 BBS’ye ulaştı.
İlimiz genelinde imar alanları içerisinde yer alan nüfusun yüzde 98’i doğal gaz kullandığı için halkımızın bazı riskleri konusunda da bilgi sahibi olması önemli. Doğalgaz dışında yakıt tüketen cihazlar için bir denetim mekanizması bulunmamaktadır.
Ancak doğalgaz kullanılan her türlü cihazlar projelendirilmesinden kullanımının başlangıcına kadar denetime tabidir ve TSE standardına sahip olması gerekmektedir. Kurallara uyan bir vatandaşımızın yaptırdığı tesisat ve satın aldığı doğalgazlı bir cihaz en az iki mühendis tarafından kontrol edilmekte ve denetlenmektedir.
Tesis ve cihaz devreye alındıktan sonra da KARGAZ tarafından belli periyotlarda kontrol edilmekte ve tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca doğalgaz kullanan vatandaşlarımızın problemlerine de (gaz kokusu, gaz kesintisi, yangın vs) müdahale etmek üzere 7/24 görev yapan ekiplerimiz mevcuttur.
Bu ekiplerimizin acil servis telefon numarası 187’dir. Bu numarayı arayan müşterilerimizi (telesekretere düşmeden) doğrudan teknik operatör karşılamakta ve problemle ilgili ön bilgilendirme ile birlikte Acil Servis Ekibini de ilgili adrese yönlendirmektedir” dedi.
Karabük Kargaz İşletme Müdürü Cengiz Mancıoğlu geriye dönük kontrol sırasında en sık rastladıkları hatalı uygulamaların menfezlerin kapatılmış olması, cihazların yerinin değiştirilmesi ve tesisata yeni cihazlar eklenmiş olması olayları olduğunu, hiçbir teste ve denetime tabi olmamış bu tür uygulamaların ölüme davetiye çıkarmakta olduğunu da dile getirdi.
ÇÜRÜK SARIMSAK KOKUSU DUYARSANIZ NE YAPMALISINIZ?
Mancıoğlu, doğalgazın kokusuz bir gaz olduğunu, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırıldığını ifade ederek buna benzer bir koku duyulduğunda neler yapılması gerektiğini de anlatarak, “Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırılması, ana vananın kapatılması, çakmak veya kibrit gibi maddelerin yakılmaması, elektrik ekipmanlarına dokunulmaması kapı zilinin kullanılmaması gerekiyor.
Böyle bir durumda gaz kokusu olan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşularınızdan veya en yakın bir yerden KARGAZ 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız. Koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz. Arızayı kendiniz gidermeye çalışmayınız.” ifadesinde bulundu.