Karabük Üniversitesi Engelliler Eğitimi ve Uygulama Merkezi tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında “Engelliler İçin Farkındalık Etkinliği” düzenlendi.
Karabük Üniversitesi Gökşen M. Yücel Spor Merkezinde düzenlenen “Engelliler İçin Farkındalık Etkinliği” saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Etkinlik kapsamında, Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Yıldırım koordinasyonunda “Engelliler İçin Materyal Tasarım Sergisi”, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Özyürek koordinasyonunda “Görme Engelli Konuklarımızla Drama Çalışması”, Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu koordinasyonunda Karabük Demir Kartal Gençlik ve Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı gösteri maçı yapıldı.
Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. İsa Özkan, “Engeller Eğitimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü’yüm. 2016 yılında kurulan merkezimizi aktif etmiş bulunmaktayız.10-16 Mayıs Engeller Haftası dolayısıyla bir farkındalık etkinliği yapmayı planladık. Sakatlar Derneği Karabük Şube Başkanımız ve Demir Kartal Spor Kulübümüzün katkılarıyla bu etkinliği planladık. Görme engellerle alakalı bir parkur yürüyüşümüz gerçekleşecek. Onun arkasından tekerlekli sandalye basketbol takımımızla ilgili bir gösteri maçı gerçekleşecek.
Son olarak da Karabük Üniversitesi Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulumuz öğrencileri tarafından hazırlanan engelliler için daha önceden tasarlanmış olan materyaller var. Onların sergisi yapılacak. Böylece etkinliğimizi tamamlamış olacağız. Bu etkinlikteki amacımız bizim, engellerle alakalı bir farkındalık oluşturmak, engelin her zaman hayatımızda var olduğu bilincinde hareket etmek ve engellilerin yaşamımızın içerisinde yaşadığı zorlukları bir nebze olsun, bizim de fark edebilmemizi sağlamak.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Sakatlar Derneği Karabük Şube Başkanı Muhittin Yılmaz, “Sağlıklı insanlarla engelli insanların hayatta karşılaşmış oldukları sorunları dile getirmek, yaşam şartlarını kolaylaştırmak için düzenlenen bir haftadır. Bu haftanın içerisinde görme engeller, işitme engeller, ortopedik, fiziksel ve süreğen hastalıkları olan, ayrı ayrı günlerde değerlendirilen ve bu değerlendirmelerde engelli arkadaşlarımızın sorunlarına ele alınan bir haftadır.
Aslında hani kutlanılan bir hafta değil, yani diğer bazı haftalar gibi, günler gibi kutlanılan bir hafta değildir. Farkındalık haftasıdır. Sorunları, çözüm önerileri. Bununla ilgili bizler engelli insanların toplum içerisinde yaşamış oldukları, karşılaşmış oldukları sorunların çözümleriyle engelli arkadaşlarımızın, engellerin yapmış oldukları çalışmalarının ortaya, masaya serilmesidir.” diye konuştu.
Karabük Demir Kartal Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım Başkanı Ziya Yalçın, “Engelli arkadaşlarımızın spor sayesinde hayata bağlanıp kendilerine daha sosyal hissetmelerini sağlıyoruz. Spor sayesinde eve kapalı olan bir sürü arkadaşımızı evlerinden çıkarıp iş hayatına kazandırdık. Spor hayatına da kazandırdık. Hayatlarına da dokunduk. Daha da dokunmak istiyoruz inşallah. Normal bir insanla aynı şartlarda nasıl yaşar? Onun kolaylığını sağlamamız gerekiyor. Ona göre idari binalarımızı yapmamız gerekiyor. Ulaşımı, taşımayı ona göre ayarlamamız gerekiyor. Spor salonları, hastaneler ona göre ayarlanması gerekiyor.
Yani bir engelli, kimsenin bir ihtiyacı olmadan, çok ileri ir düzeyde olmadığı takdirde kendisi evinden çıkıp tekerlekli sandalye ile bastonuyla ya da görme engelli ise ona göre aparatlarla hayatını idame ettirebilmesi gerekiyor. Evinden çıkıp işine gidip, işinden çıkıp sosyal hayatına devam edecek. Bunları yapabilmesi gerekiyor. Tabi illaki yardım da gerekecek ama yüzde doksan onun yapabileceği şekilde hayatını idame ettirebilmesi gerekiyor. Buna da riayet gösterilirse eğer hayat engelliler için nöral bir insan kadar kolay olacaktır.” dedi.