Kamu sağlık hizmetinde Karabük’ün yükünün tamamını alan ve bölge illere de hizmet veren Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Nihat Yılmaz, hastane çalışmaları ile ilgili Karabük Net haber Sorumlu Editörü Ergün Başkaya’ya açıklamalarda bulundu.

KBÜEA Hastanesi Başhekimi Dr. Nihat Yılmaz Pandemi sürecinde zor bir birinci dönemi atlattıklarını, özellikle Kasım-Aralık aylarında en yoğun anlar yaşadıklarını belirtti. Sonra bir normalleşme döneminin olduğunu ve 2. Pik dönemini yaşadıklarını, her iki dönemde de hastanede imkanları dahilinde hastalara şifa vermeye çalıştıklarını anlattı.

OKSİJEN-VENTİLATÖR CİHAZ SIKINTILARI YOK

Koronavirüs ile mücadelede ağır hastaların tedavisi için gerekli olan cihazların temini ile ilgili de bilgiler veren Başhekim Dr. Nihat Yılmaz “Sağlık Bakanlığımızın almış olduğu cihazlar yeterli fakat bunu hızlandırmak açısından yardımseverlerden yüklü miktarda bağışlar aldık. Bu bağışlarla da hastanemize yüksek akım oksijen cihazları kazandırdık. Türkiye’de belki çoğu hastaneden daha iyi konumdaydık. Cihazlar konusunda bir sıkıntı çekmedik.

Yoğun bakım sayımızda fazlaydı. Ekstradan bir 16 yataklı yoğun bakım ve yine acilde 2 yataklı bir yoğun bakım tarzında yoğun bakımlar da oluşturduk ve bu konuda sıkıntı yaşamadık. Bir oksijen sıkıntımız oldu ama onunla ilgili de tedbirlerimizi aldık. Bundan sonraki dönemde de sıkıntı olacağını düşünmüyoruz.” dedi.

3. VE 4. DALGA OLURSA, BİR ENDİŞEMİZ YOK

Dr. Yılmaz, pandemi de 1. dalgadan sonra 2. dalgayı rahat atlattıklarını belirterek şunları kaydetti;

“Birinci dalgadan sonra 2. Dalga çok zorlu geçmedi bizim için çünkü tecrübeliydik. Alınan tedbirler ve aşıdan dolayı hasta sayısı çok azdı. Birinci pik dönemine göre sıkıntılarımız biraz daha azdı. Çünkü hastaneye hasta yansıması daha azdı. Şu an tedbirlerimiz hala devam ediyor. 17 günlük tam kapanmanın ardından da hastaneye yatış ve yoğun bakım oranımız bir hayli azaldı. Yaz dönemine giriyoruz, aşı ve tedbirlerle bu pandemiyi atlatacağımızı düşünüyoruz. 3. ve 4. Dalga olsa da Karabük’ün bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyoruz.”

“AŞILAMALARDA HİÇBİR PROBLEMİMİZ YOK”

“Sadece halkımızın aşıya rağbet konusunda bir sıkıntımız var.” diyen Başhekim Dr. Yılmaz “Aşı için randevu açıyoruz, dolmuyor bile. Vatandaşımız şunu bilsin, aşı, hastaneye yatış ve yoğun bakım oranlarını yüzde yüz etkiliyor. Aşılama çok çok önemli, aşılamaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Şu an sağlık çalışanlarımız aşılandı. Birinci dalgada aşı olmadığı için birçok sağlık çalışanımız hastaneye yattı, hayatını kaybedenler oldu. Ama şu anda gördüğümüz kadarıyla fazla sıkıntımız yok. Alınan tedbirler, aşılama ve sosyal mesafeye dikkat ettiğimiz sürece pandemiyi yeneceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

BÖLGENİN YÜKÜNÜ SIRTLIYOR. POLİKLİNİKLER, SERVİSLER, AMELİYATHANELER KONUSUNDA BİR PROBLEM YOK

KBÜEA Hastanesi Başhekimi Dr. Nihat Yılmaz, hem pandemi hem de eğitim araştırma hastanesi olarak hizmet verdiklerini hatırlatarak, “Bütün hastalarımıza tek çatı altında hizmet verebildik. Randevu haricinde kanunen hasta bakılmıyor diye geçiyor. Ama normal ameliyatlar işlemler yapılıyor. Sağlık sisteminde hiçbir aksatma veya yavaşlatma yapmadık.” dedi.

HEMŞİRELER GÜNÜ, ANNELER GÜNÜ UYGULAMALARI TAKDİR TOPLADI

Hemşireler gününde, hemşirelere hediyeler veren hastane yönetiminin bu ve buna benzeyen uygulamaları hakkında da bilgiler veren Dr. Yılmaz, şunları söyledi;

“Pandemi sürecinde insanlar annelerinden, babalarından, kardeşlerinden kaçtılar. Ama sağlık çalışanlarımız, doktorlarımız, hemşirelerimiz Covid hastalarıyla ilgilendiler. Bu özveri isteyen bir durumdur. Bunun için de motivasyonlarının olması gerekiyor, mutlu olmaları gerekiyor. Bunun için bizler de özel günleri kutlamaya çalıştık. Hemşireler günü, anneler günü ve bayramı bir araya getirerek bir kutlama yaptık. Bu durum baya bir ses getirdi çünkü belki Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir şey yapılmadı ve personelimiz çok çok mutlu oldu, çokta motive oldular. Sonuçta onların motivasyon ve güler yüzü hastaya yansıyacak. Bu da bizim başarımız olacak.”

Editör: Haber Merkezi