Çocuklar, kurban kesimiyle ilgili olarak farklı duygular ve tepkiler gösterebilirler. Kurban bayramının anlamını ve önemini yaşa uygun şekilde aktarmak gerekmektedir. 

Kurban bayramı, dini bir bayram olmasıyla birlikte, aynı zamanda paylaşma, yardımlaşma ve aile bağlarını güçlendirme gibi önemli anlamlar da taşımaktadır. Bu anlamları çocuklara doğru şekilde aktarmak, bayramın ruhunu kavramaları açısından oldukça önemlidir. 

Yaş gruplarına göre anlatım şekilleri ise şu şekilde sıralanabilir:

0-3 yaş aralığı için ;

Bu yaş grubundaki çocuklara bayramı, ailenin bir araya geldiği, güzel vakit geçirdiği ve lezzetli yemekler yediği bir zaman dilimi olarak anlatmak daha uygundur.
Hayvan kesimi gibi detaylara girilmeden, bayramın neşe ve coşkusuna odaklanılmalıdır. 

3-7 yaş aralığı için;

Kurban etinin ihtiyaç sahilerine dağıtılması ve bu sayede yapılan yardımlaşmanın önemi anlatılabilir. 
Kurban bayramı ile ilgili öyküleyici hikayeler ile basit bir şekilde anlatılabilir. 

7 Yaş ve üzeri yaş aralığı için;

Kurban bayramının dini ve kültürel anlamları daha detaylı aktarılabilir. 
Bayramın tarihi ve gelenekleri hakkında bilgi verilebilir. 

Hayvan refahı ve etik kurban kesimi gibi konulara yüzeysel olarak değinilebilir. 


12 Yaş ve öncesi çocuklar kurban kesimine tanık olmamalı ve maruz kalmamalıdır. Kurban kesimi, maruz kalan çocuklar için travmatik bir deneyim olabilir ve ayrıca zamanla çocuğun şiddet içerikli davranışlar geliştirmesine, korku ve kaygı problemleri yaşamasına yol açabilir.

Bayram sürecinde aileler çocukları ile birlikte bayrama dair aktiviteler yapmaya gayret göstermelidir. Örneğin yardım kuruluşlarına bağış yapmak, akrabaları ve komşuları ziyaret etmek, bayram temalı içerikler izlemek ve okumak gibi sıralanabilir. 

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, ''Kurban bayramı; çocuklara merhamet, paylaşma ve yardımlaşma gibi önemli değerleri aşılamak için güzel bir fırsattır. Ailelerin bu değerleri çocuklara doğru şekilde aktarması, bayramın ruhuna uygun bir kutlama yapılmasını sağlayacaktır. ''dedi.

Editör: Vasfiye Yılmaz Tunç