KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere KUYEM öğretmenleri ve velilerine katıldı.


 

IMG-20150602-WA00062014/2015 eğitim öğretim yılında KUYEM’de; Öğrenci Eğitimi, Öğrenci Tanılama, Veli Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Okul Sınıf/Rehber Öğretmen Eğitimi, Rehberlik Ve Danışma Hizmetleri, Batı Karadeniz Bölgesi BİLSEM Öğretmenleri eğitimi, Proje Eğitimi, İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği, Bakka gibi proje çalışmaları yapıldı.

Öğretmen Semineri “Zekâdan Dehaya” başlığı altında Türk eğitim sisteminde sorunlar, çözüm yolları ve yeni teknikler şeklinde yapıldı.

Yazar Ahmet Maraşlı, kendine has geliştirmiş olduğu eğitim tekniklerinden örnekler vererek sunumlar yaptı. Bu tekniklerden Üstün yeteneklilerin eğitiminde en çok dikkat çekenleri; Hazır cevap tekniği, hızlı kavrama tekniği, hazırlıksız konuşma tekniği, hızlı, doğru ve güzel yazma tekniği, farkındalık tekniği, araştırma teknikleri, liderler, rehberler ve yöneticiler, zeka, yetenek ve özelliklerin keşfi, medeniyetimiz ve diğer değerler, güneş değer- insani değerler oldu.

Program öğretmenlerin eğitimde karşılaştıkları sorunlar, çözüm önerileri ve Dünya’da üstün yeteneklilerin yeri Türkiye’de üstünlerin genel durumu üzerine soru- cevaplar ve fikir alış verişi şeklinde devam etti.

Programın ilerleyen bölümlerinde Türk eğitim sisteminde yeni tekniklerin uygulanmasına yönelik örnek sunum ve etkinlikler yapıldı. Bunlar arasında Mimar Sinan’ın hikâyesi çok beğeni topladı.

Veli Eğitim Semineri Yazar Ahmet Maraşlı’nın velileri selamlaması ile başladı. Program Maraşlı’nın Üstün ve özel yetenekli bireylerin eğitiminde kaliteyi artırmak için “Evde Okul Okulda Kalite” tekniği uygulanmalı, bu konu üzerinde duracak olursak; evde okul inşa etmenin öneminden ve okulda neler yapılabileceğinden bahsetmem gerekiyor.

Anne babanın çocuklarına evde vermeleri gereken eğitim üzerinde durarak bu konunun kavranması kendi eksik bıraktığımız noktaları fark etmemizi sağlıyor. Maraşlı “Evde Okul Okulda Kalite” adlı bir kitabı olduğunu belirterek, bu kitabın doğuş süreci hakkında ilginçolay yaşadığını anlattı; bir gün Yazar Maraşlı, bir kitapçıya girip çocuklarına evde uyguladığı çalışmaları özetleyerek; “Benzeri konuları içeren bir kitap var mı?” diye sormuş,kitapçı; “Beyefendi, siz bu anlattıklarınızı kitap halinde yazsanız da bassak!” cevabını vermiş. Bu cevaba Ahmet Maraşlı şaşırmış ve bu diyalog uyguladıklarını yazması için teşvik olmuş.

Maraşlı, programa çocuğa verilecek yüksek değerlerin nasıl öğretilmesi gerektiğini kendi hayatından örneklerle anlattı. Anne babaların kolayca kullanabileceği pratik yöntemler sundu.

Özellikle çocuğun hayatı yorumlaması, problemleri halledebilmesi, kendini tanıması, olumlu hisler geliştirmesi, insanlarla diyalog kurması, kendini ifade etmesi, sorumluluk alması, doğruyu yanlıştan ayırt etmesi, kararlı ve iradeli olması gibi üstün meziyetleri kazanmalarından bahsetti. Daha sonra çocuğun kapasitesini en iyi şekilde kullanıp başarılı olabilmesi ve ufkunun açılması için bir çalışma programı üzerinde durdu.

Velilerden gelen sorular üzerine okumayı sevdirmek, okuma çalışmaları, hızlı okuma, araştırma teknikleri, ezber çalışmaları, dikkat artırıcı çalışmalar, insan tanıma sanatı, yazı ve not tutma çalışmaları, konuşma ve anlatım, düşünce ufkunu açıcı geniş çalışmalar, araştırma teknikleri, dil öğrenme teknikleri, münazara ve müzakere metotları üzerinde durdu.

IMG-20150602-WA0017Seminer genellikle Üstün yetenekli Öğrencilerin genel sorunları ve çözüm öneri ile devam etti. Bütün bu anlatılanlar çocuğa doğru metotla, düzenli bir şekilde verilecek, böylece çocuk üç saatte yapacağını bir saat yapacak, yeteneklerini geliştirecek, ufku açılacak, araştırıcı bir zekâya sahip olacak, çalışmak kolay hale gelecek, üstün başarı göstermesi kolaylaşacak.

Maraşlı “Şu bir gerçek ki; ev gerçek bir okul ruhuna ulaştığında burada kazanılan ruh ve yapılan çalışmalar, bütün toplumu etkilemeye yeter. Anne babanın üst düzey eğitiminden geçen çocukların söyledikleri bir sözden, yaptıkları bir işten, olaylar karşısında verdikleri tepkilerden çok şey öğrenir çevresindeki insanlar, Bu evde yetişen beş yaşındaki bir çocuk, evinde okul eğitimi almayan, dışarıda pek çok özel okul ve kurs bitirmesine rağmen yirmi yaşına geldiği halde bir türlü kendini bulamayan, öğrendiklerini hayatında uygulayamayan, başarıyı yakalayamayan bir gence örnek olabilir, davranışlarıyla koca bir adamın kendisini sorgulamasını sağlayabilir. Bunun örneklerini görebiliyoruz çevremizde” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

KUYEM öğrencilerinin yapmış olduğu bir resim tablosu Maraşlı’ya KUYEM Müdürü Doç .Dr. Mücahit Coşkun tarafından takdim etmesiyle program sona erdi.

 

Editör: Haber Merkezi