CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, hükümetin tarımda ve hayvancılıktaki yanlış politikaların sonucunda halkın ağır bedeller ödediğini belirtti.
Milletvekili Akay, yaptığı açıklamada; Yanlış İthalata dayalı hayvancılık politikalarının çöküşü yaklaşan Kurban Bayramı’yla gün yüzüne çıktığını, fiyatları düşürmek için yapılan canlı hayvan ithalatı fiyatların artmasına neden olduğunu, kasaplarda satılan karkas et fiyatlarına 6 yılda yüzde 808 arttığını ve sadece bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarında yüzde 150 oranında artış meydana geldiğini dile getirdi.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, iktidarın tarım ve hayvancılıkta sürdürebilir politikalar üretmemesi neticesinde et fiyatlarında fahiş artışlar meydana geldiğini ifade etti.
3 Milyar 301 Milyon Dolar Türk Çiftçisinin Cebine Değil Yabancı Çiftçinin Cebine Girdi
Son 6 yılda yapılan canlı hayvan ithalatlarıyla 3 milyar 301 milyon doların Türk çiftçisinin yerine yabancı çiftçinin cebine girdiğini ifade ederek, duruma tepki gösteren Milletvekili Akay, “Sürdürülebilir politikalar üretmeyen iktidar üreticiyi de yetiştiriciyi de bataklığa saplamış durumda. Kırmızı et fiyatlarındaki artışa paralel olarak hayvancılık tarafında ithalata da hız verildi. TÜİK’in verilerine göre; 2017 yılında 1 milyar 212 milyon, 2018 yılında 1 milyar 768 milyon, 2019 yılında 701 milyon dolar, 2021 yılında 310 milyon dolar, 2022 yılında 181 milyon dolar, 2023 yılının ilk iki ayında ise 109 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı yapıldı.” dedi.
İktidarın çiftçinin yarasını iyileştirmek yerine yaraya sadece pansuman yaptığını ifade eden Akay, “Yanlış hayvancılık politikaları sonucu Türkiye’de hayvan varlığı azalıp, et fiyatları yükselince, uygulamaya konulan ithalat politikası sonucu son 6 yılda canlı hayvan ithalatı için 3 Milyar 301 milyon dolardan fazla yurt dışına gitmiş oldu. Yani ülkemizin 3 milyar dolardan daha fazla parası yabancı çiftçilerin cebine gitti. İktidar vatandaşın yarasına sadece pansuman yapıyor, yaranın iyileşmesi için bir çaba göstermiyor, olan yetiştiricimize ve vatandaşlarımıza oluyor.” ifadelerini kullandı.
25 Lira Olan Karkas Et Fiyatı Yüzde 808 Zamlanarak 227 Liraya Yükseldi
Karkas et fiyatına altı yılda yüzde 808 oranında zam geldiğine dikkat çeken Milletvekili Akay, açıklamalarına şu cümleler ile devam etti;
“Yem fiyatlarındaki fahiş artışlar, enflasyona bağlı olarak hayvansal üretimdeki maliyetlerin kat ve kat artması, süt hayvanlarının kesime gönderilmesi ülkemizdeki canlı hayvan varlığının azalmasına neden olurken, et ve süt fiyatlarını da yukarı yönlü çekti. Yapılan hayvan ithalatı hayvancılığın sorunlarına çözüm olmadığı gibi hayvancılıkta kara bir delik açtığı açıkça ortada. Fiyatları dengelemek amacıyla yapılan ithalata rağmen et fiyatlarındaki artış sürüyor. Ulusal Kırmızı Et Konsey’inden alınan verilere göre 2017 yılında kilogram fiyatı 25 lira olan karkas et Haziran itibariyle 227 liraya yükseldi. Yani 6 yılda karkas ete yüzde 808 oranında zam geldi.”
Kurbanlık Fiyatlarındaki Olağanüstü Artış Yüzünden Vatandaş Dini Vecibesini Yerine Getiremez Oldu
Tarım ve hayvancılık politikalarındaki çöküşün kırmızı et fiyatlarında olağanüstü yükselişe neden olduğunu, bundan dolayı da vatandaşın dini vecibesini dahi yerine getiremez hale geldiğini dile getiren Akay, “Kurban Bayramı öncesinde büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarında da kendisini gösterdi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvancılıkta büyüyen kriz, kurbanlık fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Kurbanlık hayvan fiyatları canlı hayvan borsasında yüzde 150 arttı. Oluşan kurbanlık fiyatları yüzünden insanlar dini vecibelerini dahi yerine getiremez duruma geldi. Kırmızı eti bayramdan bayrama gören vatandaş bu yıl onu dahi göremeyecek.” şeklinde konuştu.