ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI İLE ÖĞRENCİ YAŞAM MERKEZLERİ VE ÖĞRENCİ PANSİYONLARI ARASINDAKİ ÇEKİŞME, ÜNİVERSİTEYİ YENİ KAZANANLAR İLE AİLELERİNİN KAFALARINI KARIŞTIRIYOR
BU KURUMLAR ARASINDAKİ ÇEKİŞMEDEN KAYNAKLANAN KARALAMALAR, KARABÜK’TE ÖĞRENCİ BARINMASINDA HİZMET VEREN TÜM İŞLETMELERE ZARAR VERİYOR
Karabük Üniversitesi geliştikçe ve öğrenci sayısı her yıl katlanarak arttıkça, şehir dışından gelen üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılayacak özel öğrenci yurtları ve öğrenci pansiyonları da buna paralel olarak çoğaldı.
Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı ruhsatlı özel öğrenci yurtları ile Belediye ruhsatlı pansiyonlar arasında kıyasıya bir çekişme yaşanmaya başladı.
2 sene önce baş gösteren bu çekişmede, MEB ruhsatlı özel öğrenci yurtları, belediyeden ruhsatlı öğrenci pansiyonlarına karşı ciddi bir savaş açmış durumda.
YURTLAR BİRBİRLERİNİ KARALIYOR…
MEB Ruhsatlı Öğrenci Yurtları, Belediye ruhsatlı öğrenci pansiyonlarını kaçak işletmeler gibi görerek, buralarda öğrencilerin barınmamasını savunuyorlar.
Öğrenci Yaşam Merkezleri ve Öğrenci Pansiyonları adı altında hizmet veren bu işletmelere karşı çıkan Özel Yurtlar, kendilerinin yönetmeliklerde belirtilen tüm şartlara uyduklarını, MEB’den ruhsatlı olduklarını ve denetimlerinin MEB tarafından yapıldığını belirterek, buraların kapanmasını istiyorlar.
BASIN ARACILIĞI İLE KARALAMA YAPILIYOR
Özel yurtlar bazı yerel basın kuruluşları aracılığı ile Öğrenci Yaşam Merkezleri ve Öğrenci Pansiyonlarına karşı adeta bir karalama kampanyası yapıyorlar. Kamuoyu ile paylaşılan bu haberlerde MEB ruhsatlı Özel Yurtların dışındaki işletmelerin adeta öğrencileri kandırdıklarını, ruhsatsız ve kaçak işletmeler oldukları vurgulanıyor.
Yer alan bu haberler dolayısıyla Karabük’te barınma arayışına giren öğrencilerin ve ailelerinin kafaları karışınca hemen hemen her işletmeyi aynı kefeye koyuyorlar.
İşin aslı, Karabük’teki özel yurtlar kendi elleri ile bir nevi kendilerini de karalamış oluyorlar.
ÖĞRENCİ YAŞAM MERKEZLERİ VE PANSİYONLAR OLMASA NE OLUR?
MEB Ruhsatlı Özel Yurtların istediği gibi olsa ve öğrenci yalnızca KYK ile Özel Yurtlarda barınmak zorunda kalsa, şu an bir öğrencinin yıllık barınma ve yemek gideri olan ortalama 4 ila 7 Bin TL arasında olan fiyatlar ikiye katlayacak.
Öğrenci Yaşam Merkezleri ve Öğrenci Pansiyonları bazı haberlerde belirtildiği gibi ne öğrenciyi kandırıyorlar, ne de kaçak işletmeler.
Hatta öğrencilerin daha konforlu ve lüks ortamlarda barınmasını sağlayan ruhsatlı işletmeler. Bazı öğrenci yaşam merkezleri ile pansiyonlar bünyelerinde yüzme havuzu bile bulunduruyorlar. Tek ayrıcalıkları MEB’e bağlı değiller.
Bundan iki-üç yıl önce dönemin Valisi ve Rektörü, birden artış gösteren öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanması için MEB’in uzun süren prosedürlerini es geçerek, birçok kişiye öğrenci pansiyonu ve öğrenci yaşam merkezleri açmaları için teşviklerde bulunmuşlardı.
Sonuçta gerek MEB’e bağlı Özel Öğrenci Yurtları olsun, gerek Öğrenci Yaşam Merkezleri olsun ve gerekse Özel Öğrenci Pansiyonları olsun, öğrencilerin barınma ve yemek taleplerini karşılayan ruhsatlı ve ilgili kurumlar tarafından denetlenen yerler.