Ovacık’ın dört köyünü kapsyana tarım arazilerine Karabük İl Özel İdare’nin açmayı planladığı taş ocağına karşı tepkiler büyüyor.
Ovacık’ın Hatipoğlu, Doğanlar, Koltuk ve Kışlapazarı köylerinin tarım arazilerinin içinde bulunan bölgeye il özel idarenin taş ocağı açma girişimlerine karşı köylüler tepki göstermeye başlayınca, Karabük Valisi Fuat Gürel ve beraberinde il müdürleri ile bu gün köylüler ile bir toplantı yaptı.
2016 yılında başlanan ve 2020 yılında tamamlanan Hatipoğlu Tarımsal Sulama Barajının yapılması ile bölgede bulunan köylülere ait yaklaşık 50 Bin dönüm arazi sulu tarım imkanına kavuşmuştu.
Birkaç yıl içinde binlerce dönüm araziye köylüler, mısır, yonca, patates ve çeltik gibi içinde ürünler ekip biçerek bölgenin zirai faaliyetine büyük katkı sağlamaya başladı.
Hatipoğlu barajı sayesinde 1 Milyon 200 Bin metre küp tarım arazilerine su imkanı sağlanması ile birlikte dört köyün 50 Bin dönüm tarım arazilerine 7 Bin 500 kilometre sulama boruları döşenmiş ve her tarlanın başına sayaçlı vanalar takılarak sulu tarıma geçiş sağlanmıştı.
Karabük İl Özel İdaresi köy yollarının yapımında kullanılmak üzere sulu tarım imkanına kavuşan bu bölgeye bir taş ocağı açmak isteyince bölge halkının tepkisi ile karşılaşıldı.
Karabük’ün siyaset büyüğü, devlet adamı Mehmet Ali Şahin’in ricası üzerine, Vali Fuat Gürel ve beraberindeki bazı il müdürleri bugün Ovacık’ın nüfus yönünden en kalabalık köyü olan Kışlapazarına giderek dört köyün halkı ile bir toplantı yaptı.
Toplantıda bazı il müdürlerinin yanı sıra, Karabük İl Özel Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Ovacık İl Genel Meclis Üyeleri Halil Aydın ve Ahmet Tam’da hazır bulundu.
Hatipoğlu, Doğanlar, Koltuk ve Kışlapazarı muhtarları ile birlikte çok sayıda köylünün de katıldığı toplantıda Vali Gürel ve beraberindekiler açılması planlanan taş ocağının bölgeye zarar vermeyeceği yönünde bilgiler aktardı, köylülerin sorularını cevaplandırdılar.
Dört köy halkının katıldığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü ve sonucunda ağırlıklı olarak köylülerin bu tarım arazilerinin içine taşocağı istemediklerini beyan ettiler.
Sonuç olarak muhtarlar ve köylüler Vali Gürel’e bir referandum yapılması teklifini sundular ama teklifleri karşılık bulmadı.
Şimdi Ovacık’ın bu dört köyünü kapsayan 50 Bin dönümlük sulu tarım imkanına sahip olan arazilerin ortasına taş ocağının açılıp açılmaması için siyasi ve bürokratik iradenin ne kadar ısrarcı olacağı bölge halkı tarafından bekleniliyor.
Eğer taş ocağının açılması kararından dönülmezse bu köylerdeki halkın çeşitli eylemlere de hazırlanacağı belirtiliyor.