Engin Koçali 'nin 06.09.2023 tarihli ve "Pandora 'nın Kutusu" başlıklı köşe yazısı.

En çok ozanlığı ile tanınan ve Yunan didaktik şiirinin babası olarak bilinen, aynı zamanda insanlık tarihinin ilk ekonomi ve iktisat tarihçisi kabul edilen Hesiodos tarafından milattan önce 700'lü yıllarda anlatılmış bir hikayedir Pandora 'nın Kutusu. 
Pandora, Yunan mitolojisine göre yaratılan ilk kadındır ve Yunanca ‘da "tüm Tanrıların hediyesi" anlamına gelir. 

Efsaneye göre, Zeus kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus'un kardeşi Epimetheus'a balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora 'yı eş olarak gönderir. Epimetheus kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir. 
Zeus, Pandora'ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kutu hediye eder ama bu kutu asla açılmamalıdır. 
Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kutuyu açar ve içindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. 
Ancak son anda kutuyu kapatır, bu da insanların içindeki "umut" dur; kötülüğün yayılmamış olması umudu.

Diğer bir hikâyede ise, Haberci Tanrı Hermes Olimposa giderken sırtında çok uzaklara götürmesi gereken sandığı Pandora ve eşine bırakır. Pandora merak eder kutuyu açar, kendine ve eşinin üzerine pişmanlık, kızgınlık, kibir gibi kötü özellikler, yaşadıkları mutlu ormana ve de bütün dünyaya çeşitli kötü özellikler yayılır. 
Son anda Epimetheus sandığı kapatır. 
Sandığın içinden bir ses gelir. 
Sandıktan gelen cılız ses, "Lütfen beni çıkarın. Dünyadaki kötülüklerle ancak ben baş edebilirim" der.
Bu sefer Pandora ve eşi birlikte sandığı açarlar. 
Sandığın dibinde bir kelebek vardır. Sandığın içindeki kelebek tek umuttur.

İşte Pandora 'nın sandığındaki tek güzel şey olan o günkü kelebek, günümüzde ADALET 'dir.

★★★

Pandora 'nın Sandığının bir benzeri de bugünlerde Karabük 'te açıldı.

İçinden en büyük kötülük; kokuşmuşluğun bin bir hali çıktı.

Önceki Valimiz Fuat Gürel Bey’in oğlunun bir yıl önce geçirdiği trafik kazasının zamanında medyaya servis edilmeyen Mobese kamera görüntüleri çıktı ortaya.

Silah ruhsatı karşılığında talep edilen istekler saçıldı ortalığa. 

Gerçeği anlatan gazetecinin nasıl susturulmak istendiği döküldü ortalığa.

Eski bazı üst düzey bürokratlar ile cemiyet ve iş dünyasında bazı kişilerin özel daire tipi bürolarında, bahçeli villalarında birkaç ayda bir toplandıkları, vur patlasın, çal oynasın havalarında on binlerce liralık içkiler eşliğinde eğlendikleri ve bazı kişilerin üst düzey bürokratlara pahalı hediyeler verdikleri çıktı ortaya.

Bir inşaat şirketinin yaptığı villalara yol açmak için orman katliamı yapıldığı; yapılan bu katliamla elde edilen ağaçların kereste olarak villaların inşaatında kullanıldığı, devletin taş ocağından izinsiz taş alındığı ve yine bu villaların inşaatında kullanıldığı; üstelik tüm bunların devletin iş makinaları, kepçeleri, ekskavatörleri, kamyonları kullanılarak yapıldığı çıktı ortaya.

Devletin, devlet mallarıyla nasıl çalındığı saçıldı ortalığa.

Bu usulsüzlük iddiaları üzerine Karabük İl Özel İdaresi tarafından soruşturma dosyası hazırlandığı, fakat eski Vali Fuat Gürel tarafından soruşturma açılmasına izin verilmediği çıktı ortaya.

Yine eski Vali Fuat Gürel tarafından aynı inşaat şirketinin Safranbolu Dana Köy, Konarı ile Yörük köyü arasında bulunan tarım arazilerine inşaat yapma izni verildiği çıktı ortaya.

AK Parti İstanbul eski Milletvekili Metin Külünk 'ün sosyal medya hesabı üzerinden Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık ’a sorular yöneltmesiyle Karabük Üniversitesindeki FETÖ yapılanması iddiaları saçıldı ortalığa.

FETÖ soruşturmasında 6 yıl 3 ay hapis cezası alan bir ismin hala Karabük Üniversitesinde görevde olduğu iddiaları çıktı ortaya.

KPSS sorularının sızdırılması iddiasıyla yargılama süreci devam eden ismin de Karabük Üniversitesinde görevde olduğu çıktı ortaya.

Karabük Üniversitesi eski rektörü Refik Polat’ın, bir YÖK üyesi ile birlikte inşaat işleri yaptığına ilişkin iddiaların bulunduğu çıktı ortaya.

Karabük Üniversitesinde FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişinin veya kişilerin Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduğu çıktı ortaya.

★★★

Pandora 'nın kutusu hala açık. 

Bakalım daha ne kokuşmuşluklar çıkacak ortaya.

Şimdi Karabük halkı, Pandora 'nın kutusunda kalan son umutla kelebeğin görevini yapmasını bekliyor;

ADALETİ İSTİYOR...

-----------OooO-----------

Yazıda belirtilen konuların detaylarını aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.

KOKUŞMUŞLUĞA DOĞRU GİDEN YOLUN SONU… Makale: KOKUŞMUŞLUĞA DOĞRU GİDEN YOLUN SONU…

KOKUŞMUŞLUK DERKEN..! Makale: KOKUŞMUŞLUK DERKEN..!

AK PARTİ ESKİ MİLLETVEKİLİ METİN KÜLÜNK 'TEN REKTÖR KIRIŞIK 'A FETÖ SORULARI AK PARTİ ESKİ MİLLETVEKİLİ METİN KÜLÜNK 'TEN REKTÖR KIRIŞIK 'A FETÖ SORULARI