Manşet

RAMSEY’DE TEKSİF SENDİKASININ MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Hak İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası ile Türk İş’e bağlı Teksif Sendikası arasında süren sendikal yetki mücadelesi devam ediyor

Abone Ol

Karabük ve Kastamonu’da fabrikaları bulunan, Dünyanın tanınmış markası Ramsey’de geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Hak İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası ile Türk İş’e bağlı Teksif Sendikası arasında süren sendikal yetki mücadelesi devam ediyor.

Teksif Sendikası Genel Merkez Teşkilatlanma Uzmanı Erdal Yaldız, arkadaşları ve sendikal örgütlenme nedenlerinden dolayı işten çıkarılanlar Karabük Net Haber’e açıklama yaptılar.

Teksif sendikası Yetkilisi Erdal Yaldız, Şubat ayından bu yana Gürmen Tekstil’de örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini ve sendikal yetki sürecinin 31 Temmuz’da sonlanacağını ifade etti.

Gürmen Tekstile bağlı Ramsey’de çalışan yaklaşık Bin 300 tekstil işçisinin asgari ücretin altında maaş aldıklarını ve yasa gereği yeni düzenleme ile ancak bu ay asgari ücret düzeyinde ellerine maaş geçeceğini ifade eden Yaldız “Çalışanların anayasal hakkı olan sendika tercihinden dolayı burada işçi kıyımı yaşanıyor. Şu anki mevcut sendika yetkiyi ellerinden kaybetmemek için her türlü anti demokratik ve faşizan baskılar uygulamadan geri kalmıyorlar ve maalesef ki işveren tarafı da buna göz yumuyor. Hatta sendikal tercih yapanları işten çıkarıyorlar. Asıl soru işveren neden Teksif Sendikası’nı neden istemiyor olmalı ve bunun cevabı da toplu sözleşmede yapılan anlaşma sonucu çalışanların maaşlarının asgari ücretin altına düşmesidir.” Dedi.

Teksif Sendikası Teşkilatlanma Uzmanı İzzet Özbey ise Ramsey’de yaşanan sendikal yetki mücadelesinin çalışanlar için bir kurtuluş olduğunu belirtti.

Özbey “Ramsey’de çalışan bin 300 işçinin maaşı asgari ücretin altında kalıyor. İki buçuk yıl önce yapılan toplu sözleşmede mevcut sendika masada adeta çalışanların haklarını satmışlar. Altışar aylık dilimlerde enflasyon artışı yerine %1’lik artışa imza atmışlar. Asgari ücretle çalıştıktan sonra sendikalı olmanın ne avantajı olabilir ki. Bir işyeri düşünün zaten iş kanunu gereği asgari ücretin altında çalışılmıyor ve bu işyerinde de asgari ücret var sendika burada işçiye ne avantaj kazandırmış. Mevcut sendika yaptığı toplu sözleşmeyi işçiden saklıyor. Halbuki biz yetkili olduğumuz her işyerinde toplu sözleşme kitapçığın işçimize dağıtırız. Bunlar neden saklıyor, çünkü işçinin emeğini satmışlar.” Diye konuştu.

Ramsey’in Kastamonu ve Karabük Fabrikalarından sırf sendika değişikliği istedikleri için çeşitli bahaneler ile işten çıkarılan beş kişi ise yaptıkları açıklamalarda uğradıkları haksızlığı dile getirmeye çalıştılar. Tek mücadelelerinin emeklerinin karşılığını almak olduğunu belirten ve işten çıkarılan tekstil çalışanları sessiz çığlıklarını duyurmaya çalıştılar.

Teksif Sendikası İstanbul Yedikule Şube Başkanı Mesut Akdemir ise İstanbul ve Bartın gibi yetkili oldukları işyerlerinde yeni işe başlayan bir tekstil işçisinin en az 8 Bin Liradan başladığını, Ramsey’de ise 15-20 yıllık işçinin maaşının asgari ücretin altına düştüğünü söyledi.