Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde geçekleşen “Farabi IX. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı”  açılış programına, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. “Farabi IX. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı”, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, üniversite tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Program, açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı’nın amacının, farklı disiplinlerden pek çok projeyi akademisyenler, sanayiciler ve genç girişimcilerin bir araya geldiği bir ortamda buluşturmak ve güncel sorunlara karşı geliştirilen çözüm önerilerine odaklanmak olduğunu ifade etti. Rektör Özölçer, “Farabi Ar-Ge İnovasyon Proje Pazarı bilimsel araştırmaların yenilikçi fikirlere sergilendiği ve yeni işbirliklerinin temellerinin atıldığı çok önemli bir platform olma özelliğini sürdürmektedir. Toplumumuza ve insanlığa fayda sağlamak için var gücümüzle çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, bölge üniversitelerinin gerçekleştirdiği bu tür çalışmaların bölge için ayrıştırıcı bir rol oynadığını belirtti. Prof. Dr. Kırışık, “Farabi IX. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı” projesine ilişkin “Bu projeden dolayı Sayın Rektörümüzü kutluyorum. İnşallah nice yıllar sürecek ve büyük faydalar üretecek bir proje olmasını temenni ediyorum” dedi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 100. yılını da kutlayan Rektör Kırışık, “Nice 100 yıllara, çok büyük başarılar kazanmaya vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Bölge üniversitelerinin bu tür faaliyetleri yapabilmesinin önemine vurgu yapan Kırışık, Türkiye Yüzyılı’nda önemli gelişmelere, projelere imza atmak ve dünyaya liderlik etmek gerektiğini belirtti ve bunun sadece bilimle mümkün olacağını söyledi. Bilimsel çalışmaların kıymetine dikkati çeken Kırışık, “Bilime çok daha büyük önem vermemiz gereken bir dönemdeyiz” dedi. Bilime verilen önem sonucunda bir devletin süper güç olabileceğini kaydeden Kırışık, “Bilimi önceleyen, bilime daha çok yatırım yapan, bilimi daha çok önemseyen, bu heyecanı sürekli kalbinde canlı ve diri tutan bir nesil, bir eğitim camiası, bir bilim camiası olmak zorundayız” dedi.

Bölge üniversiteleri arasındaki iş birliklerinin artmasının sevindirici olduğunu belirten Kırışık, “Güzel birliktelikler ve güzel çalışmalar yapıyoruz” diyerek memnuniyetini dile getirdi. 2-3 Mart’ta Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Sosyafest’e desteklerinden ötürü Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer’e ve diğer paydaş üniversitelerin Rektörlerine teşekkür eden Kırışık, “Sosyalfest, Sosyal Bilimler Festivali’nde bize çok ciddi destek oldular. O destek sayesinde Türkiye çapında büyük bir ilgiyle karşılaştık ve programı başarıyla gerçekleştirdik” dedi.

6-7 Kasım’da Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde yapılması planlanan Sağlıkfest hakkında konuşan Rektör Kırışık, “Sağlıkfest isimli Sağlık Bilimleri Festivali adında bir çalışma ile hem yarışma hem de festivali bir araya getirecek Türkiye çapında lise, lisans, lisansüstü ve serbest kategori olmak üzere dört kategoride 8 başlık altında yarışmalar yapacağımız bir programla milletimizin, öğrencilerimizin ve bilim insanlarımızın karşısına çıkacağız. Hepinizin desteklerini ve katkılarını bekliyoruz” dedi.

Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarının hazırlanmasının büyük çaba ve fedakarlık gerektirdiğini belirten Kırışık, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu fedakarlıkların sonuçlarını hep birlikte geliştirecek, iş birliği içerisinde birbirimizin rüzgarıyla birbirimizi daha ileriye itecek bir başarı kazanmayı umut ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Farabi IX. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı”na destek verenlere plaket takdimi yapıldı.

Açılış programının ardından devam eden etkinlikte Rektör Kırışık, oluşturulan proje pazarını gezerek bilgi aldı. Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Coddino firma sahibi Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz ve öğrencileri Zeynep Nida Can, Hatice Şevval Baki, Tahsin Çökmez’in hazırladığı “Scabies (Uyuz) Hastalığı Ön Tanısında Kullanılacak Yapay Zekâ Destekli Mobil Uygulamanın Geliştirilmesi” projesi ve Karabük Teknokent Tohum Merkezinde görev alan Karabük Üniversitesi öğrencileri Ayşe Hümeyra Cengiz, Celalettin Aydemir, Muhammed Eyüp Kaya, Büşra Tüter, Burak Emre Tüylüoğlu’nun hazırladığı “Akıllı Yapılsak Sağlık İzlemem Sistemi” projesinin tanıtıldığı stantları da ziyaret eden Rektör Kırışık, öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı ve çalışmalarından ötürü tebrik ederek başarılar diledi.

Ayrıca “Farabi IX. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı”na katılan Karabük Teknokent burada katılımcılara yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Projede birinci seçilecek olan projeye 200 bin lira ödül verilecek. 

Editör: Özenay Kahriman