Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi”ni yerinde görmek üzere proje alanı olan Safranova’yı ziyaret etti.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, safran üretiminin artırılması ve agroturizme katkı sunulması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hazırlanan “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi”ni yerinde görmek üzere proje alanı olan Safranova’yı ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyarette Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cengiz Ünal ve Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe projelerin detayları hakkında bilgi verdiler. Ziyarete Karabük Üniversitesi Genel Sekreteri Lütfü Köm, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Muharrem Uğur Ünsal ve Genel Sekreter Ömer Tüfekçi eşlik etti.

Rektör Kırışık ve beraberindekiler proje alanı olan Safranova’yı gezdikten sonra lavanta hasadı yaptı.

Ziyaretin ardından üretiminin yaygınlaştırılması ve bölgeye özgü tarımsal ürünlerin markalaştırılmasıyla hem yerel ekonomiye katkı sağlamak hem de Safranbolu’nun agroturizm potansiyelini artırmak amacıyla görüşme yapıldı.

Rektör Kırışık, lavanta hasadının bölgenin turizm ve tarım potansiyelini artırdığına dikkat çekerek, “Safranova, doğası ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir merkez. Lavanta ve Safran hasadı gibi etkinlikler, bu değerlerin korunması ve tanıtılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca bu tür projeler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yerel ekonomiyi güçlendirirken çevresel kaynakların korunmasına da büyük önem veriyor” dedi.

Görüşmede, Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cengiz Ünal ve Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe tarafından Safranova hakkında tanıtım ve bilgilendirme yapıldı. Lavanta bitkisinin yetiştirilme süreçleri ve hasat yöntemleri anlatılarak, lavantanın ekonomik ve kültürel önemi üzerinde duruldu. Ayrıca, safran soğanı ve lavanta yağı gibi ürünlerin üretimi ve kullanımı hakkında da bilgiler verildi. Bu ürünlerin, bölge ekonomisine katkısının yanı sıra sağlık ve kozmetik sektörlerinde de önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Ziyaret, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

2-163

3-120

1-202

Editör: Vasfiye Yılmaz Tunç