Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının 22 yıllık başkanı Muammer Dumaner ile ilgili Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin inceleme raporu kamuya yansımış ve adeta bir ahlaki çürüme olarak nitelendirilmişti.
Oda başkanı Dumaner hakkında haksız menfaat ve odayı zarara uğratma ile ilgili iddiaları içeren müfettiş raporunda ayrıca Dumaner hakkında ‘Kamuyu zarara uğratma ve haksız çıkar elde etme’ ile ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerektiği vurgulanıyordu.
ODANIN PARASINI PAYLAŞAMAMIŞLAR
Ahlaki çürümüşlüğün adeta bir örneği olarak nitelendirilen bu rapor ile ilgili Safranbolu Esnaflar Odası Başkanı Muammer Dumaner, yerel bir TV kanalında açıklamalar yaptı.
Dumaner’in yaptığı açıklama müfettiş raporu kadar ilginçti. Dumaner, yönetim kurulu üyelerinin kendi maaşını kesmek istediği ve yine kendi hakkedişlerini yükseltmek istediklerinden dolayı uzun süreli bir kavga yaşadıklarını, kendi yönetim kurulu üyelerinin raporda yer alan konular ile ilgili bakanlığa şikayet ettiklerini belirtti.
Dumaner, müfettiş raporunda yer alan konuların önemsiz olduğunu vurgulamaya çalışsa da herhangi bir haklı açıklama yapamadı.
AHLAKİ ÇÖKÜŞÜN VE KOKUŞMUŞLUĞUN EN BÜYÜK ÖRNEĞİ
Safranbolu Esnaf Odası Başkanı Muammer Dumaner’in, Safranbolu’yu tanıtmak amacıyla gittiği fuarlarda, oda tarafından ödenen stantlarda evinde yaptırdığı pekmez ve marmelatları satarak haksız ticaret yaptığı müfettiş raporunda yer alırken, ahlaki çürümüşlüğün ve kokuşmuşluğun ta kendisi dedirten diğer maddeler ise şöyleydi;
Oda çalışanları maaşlarını, yönetim kurulu üyeleri hakkedişlerini ay sonunda alırken, Dumaner’in ise aybaşında almasından dolayı aradaki faizin odaya geri iade edilmesi isteniliyor.
Odaya ait olan hizmet aracını kendi özel aracı olarak kullandığından aracın amortisman giderleri olan periyodik bakımları, sigorta, kasko, vergi, muayene ücretleri gibi giderlerin odadan ödetildiği ve bunların Muammer Dumaner’den alınıp odaya geri iadesi isteniliyor.
Safranbolu Esnaf Odasının tüm kırtasiye malzemelerinin yıllardır kendisine ait olan ‘Baskı Dünyası’ adındaki kırtasiye dükkanından aldığı belirtiliyor.
ODAYA ARAÇ ALININCA KENDİ ARACINI SATMIŞ
Safranbolu esnaf Odasına hizmet aracı alınınca kendine ait olan otomobilini sattığı ve odanın aracını 7/24 kullandığını katıldığı TV programında da itiraf eden Dumaner’in kendini haklı çıkarmak istediği açıklama ise tam bir komedram olarak görüldü.
Dumaner, makam aracının 2015 yılında 21 Bin TL’ye alınan ucuz bir otomobil olduğunu ve hatta 5 Bin TL maaşla şoför bile tutma hakkı varken şoför kullanmadığını ifade etti.
SAFRANBOLU ESNAFINDAN BÜYÜK TEPKİ
Safranbolu Esnaf Odasında yaşanan olayların ve müfettiş raporunun, toplumsal ahlakın çöküşü ve kokuşması olarak nitelendirilen Safranbolu Esnafları yaşanan bu olaylardan utandıklarını belirtiyorlar.
Safranbolu Esnafı “Üyesi olduğumuz odada yaşananlardan utanıyoruz. 22 Yıllık başkan maaşının peşine, diğer yöneticilerde ne kadar fazla para alabiliriz derdine düşmüşler. Anlaşmayıp kendi aralarında kavga etmeye başlayınca birbirlerini şikayet etmişler. Gelen Bakanlık müfettişi de ne kadar kokuşmuşluk varsa ortaya çıkarmış. Böyle iğrençlikleri öğrendikçe, bağlı olduğumuz odadan utanmaya başladık. Bizim üye aidatı olarak verdiğimiz paramızı yiyenlerin Allah belasını versin” diyorlar.