UNESCO Tarafından Dünya Miras Listesinde yer alan, tarihi evleri ile ünlü turistik ilçe Safranbolu, son yıllarda ürettiği Safran bitkisi ile de ünlenmeye başladı.
Gıda, kozmetik ve tıp alanında aranan bitki olan ve Safran’dan ismini alan Safranbolu’da, Safran piyasasında yaşanan bazı karmaşalar Safranbolu Safranına gölge düşürmeye başladı.
Kilosu 160 ile 180 Bin lira arasında olan Safranbolu Safranı yerine son birkaç yıldır İran Safranının satıldığı iddiaları, Safran üreticilerini rahatsız etmeye başladı.
Kilosu 60-80 Bin lira arası alıcı bulan İran Safran’ının, Safranbolu Safran’ı gibi satıldığı ve en önemlisi ise her yıl kilolarca İran Safran’ının kaçak yollar ile Safranbolu’ya girdiği açıkça ifade ediliyor.
Safranbolu’nun önde gelen Safran üreticilerinden olan İsmail Yılmaz, Safranbolu’da yılda ortalama 35 kg Safran üretimi olduğunu ama on katı tüketim ve satışının yapıldığını ifade etti.
Safranbolu Esnaf Odaları tarafından Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alınan Safranbolu Safran’ının yurt genelinde kalitesini tehlikeye sokan ve Safranbolu piyasasında el altından alınarak, Safranbolu Safran’ı gibi satışı yapılan İran Safran’ına karşı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan İsmail Yılmaz, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı.
“Safranbolu Safran’ı çok kaliteli ve toplam üretimi maalesef yılda en fazla 35 kilo kadar. Safranlı lokum, tatlı, kolonya, sabun ve buna benzer ürünlerin üretildiği ilçemizde bir de halka satışlar da yapılıyor. İlçemizde 35 kilo üretim var ama 350 kilo tüketim ve satışı var. Safranbolu Safran’ı diye İran Safran’ı satılarak insanlar kandırılıyor.”
İlçeye giren İran Safran’ının çoğunun kaçak yollar ile girdiğini de ifade eden Yılmaz, yetkililerin bu konuda önlem alması gerektiğini vurguladı ve son alınan Coğrafi İşaret ile bu karmaşanın önüne geçilebileceğini söyledi.