8-11 Haziran tarihleri arasında Safranbolu Belediyesi tarafından 23.sü gerçekleştirilen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali yan tema önerisini son yıllarda turizmde parlayan trend olan yerel mutfak olarak öneren SAFTİD 3 gün süren dolu dolu etkinliklerle festivale lezzet kattı.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Altın Safran Belgesel Film Festivali sonrası yazılı bir açıklamayaptı.
SAFTİD'den Yapılan yazılı açıklamada;
"Yoğun çalışma yürüten SAFTİD ilk etkinliğini 08.06 Çarşamba günü Belediye Sosyal Tesis açılışında gerçekleştirdi. Soyut kültürel mirasımız olan yöresel yemeklerimiz Safranbolu’lu büyüklerimizin orijinal reçetelerini KBÜ Gastronomi Bölümü öğrencilerine vermeleri ve tarifleriyle geleceğin şefleri tarafından pişirilerek konuklara servis edildi. Pirinç çorbası, bütün et,sini çöreği,uzun pakla ve zerdeden oluşan menünün hazırlanmasında Cemil Meriç Kız Meslek Lisesi mutfak bölüm öğrencileri de ağabeylerine yardım etti.Kalfa-çırak ilişkisinin önemine dikkat çekilmek istenen etkinlik büyüklerin önlüklerini gençlere devir etmesiyle noktalandı.
Festivalin 2.gününde ise Safranbolu’lu ve şu anda Conrad otel Executive şefi olan Ziya Çıkrıkçı’nın İstanbul’dan Yerel mutfağa profesyonel bakış söyleşisiyle başladı. Çıkrıkçı; çok kıymetli bir mutfağa sahip olduğumuzu ancak bunu öne çıkarabilmek için öncelikle kendi değerimizin farkında olmamız gerekliğine vurgu yaptı.
Akşam ise SAFTİD tarafından geleneksel hale gelen gece yürüyüşü ULU Cami önünden başlayarak Kazdağlıoğlu meydanında cimitsiz simit ve festival özel seri Bağlar gazoz ikramıyla son buldu.Safranbolu Dağ ve Doğa Sporları Kulübünün de destek verdiği gece yürüyüşü her zamanki gibi kalabalık ve coşkuluydu.
Yerel Mutfak yan teması en yoğun etkinliklerinin yer aldığı 3.gününde güne 1 gün önce Yazıköy’de fırına verilen keşkeklerin fırından alınmasıyla başladı. Yöresel kıyafetlerle misafirlerin karşılandığı köyde halk oyunları gösterilerinin yanı sıra bando eşliğinde katılımcılar halay çekti.Yazıköy Muhtarlığı, Yazıköy Kültür ve Dayanışma Derneği ‘nin destek verdiği lezzetli bir şölene ev sahipliği yapan Yazıköy’de 2 ayrı fırın yaktıran SAFTİD festivalin protokolle sınırlı kalması yerine tüm köylü ve halkın katılımcı olması ve keşkekten tadabilmesi için seferber oldu.Konaklama sürelerinin uzatılabilmesi adına keşkek gibi uzun sürede pişen ve ritülleri olan bu lezzetin turizme kazandırılmasının önemine vurgu yapıldı.
Öğleden sonra ise tarihi çarşı Sakem’de açık mutfak etkinlikleri yine halkın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz tarafından da lokum kesimi,yayım kesimi, göbü yapımı, yaprak sarma,bükme yapımı,zerde kazanı kaynatılması gibi etkinlikler gerçekleştirildi.Bu vesileyle yapımını da izleme fırsatı yakalayan konuklar tarafından yerel mutfak tadımı da gerçekleştirilmiş oldu.
Yerel Mutfak gala yemeği ise 10.06 Cuma akşamı Cincihan Akide Restaurantta AJWA Otelleri ve Zeferan Restaurant katkıları ile protokol üyeleri ve konuklara ikram edildi. Yaşayan Mutfak konseptiyle ünlü ve ödüllü şef Hüseyin Bölük ve ekibinin Hilton Garden Inn Safranbolu şefi Mahir Balıkçı’nın da katkılarıyla yöresel ürünlerimizle yorumladıkları yemeklerimizin özel sunumlar ile servis edildi. Karabük Valisi Sayın Fuat Gürel’in Safranbolu’daki işletmecilere örnek teşkil etmesi dileğinde bulunduğu yemek plaket takdimi ile sona erdi.
SAFTİD yönetimi yerel mutfak çalışmalarında kendilerine destek veren Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Belediyesi Sosyal Ve Kültürel İşler Müdürlüğü personeli başta olmak üzere yerel mutfak komite üyelerine;Safranbolu Turizm İşletmecileri Dernek üyelerine; destekleyen tüm firmalara,şahıslara; Karabük basınının kıymetli mensuplarına ve katılım sağlayan Safranbolulara teşekkür etti."