2017 yılında hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 75 adet bulunan Sağlıklı Hayat Merkezleri, bireylerin ve toplumun sağlığını korumak, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek ve birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla çeşitli hizmetler sunmaya devam ediyor.

Bu hizmetler kapsamında sağlıklı beslenme danışmanlığı, çocuk gelişimi danışmanlığı, sigara bırakma polikliniği, fizyoterapi ve fiziksel aktivite danışmanlığı, psikolojik danışmanlık gibi birimler ücretsiz olarak faaliyet gösteriyor.

SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİNDE ÜCRETSİZ OLARAK SUNULAN HİZMETLER

Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı: Bireylerin beslenme alışkanlıklarını iyileştirerek genel sağlıklarını ve yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen çeşitli hizmetler sunulmaktadır. 

Psikolojik Danışmanlık: Bireylerin duygusal ve psikolojik sağlığını güçlendirmek amacıyla güvenilir ve profesyonel danışmanlık hizmetleri sunulan merkezde bireysel terapi, aile terapisi, ve çocuk-ergen danışmanlığı gibi çeşitli alanlarda hizmet verilmektedir. 

Sosyal Hizmet Danışmanlığı: Bağımlılık, kadına yönelik şiddet, aile içi ihmal ve istismar, sağlık gibi konularda danışmanlık hizmeti ve eğitim programları düzenleyerek, bireylerin ve toplulukların sağlık bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Gebe Bilgilendirme Sınıfı: Anne adaylarına gebelik sürecinde ihtiyaç duydukları doğru bilgileri sunarak bilinçli ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmelerine yardımcı olmak amacıyla çeşitli eğitimler düzenlenmektedir.                 
                   
Fizyoterapi ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı: Bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini artırmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerini sağlamak, duruş bozukluğu ve buna bağlı oluşan ikincil problemlerin önüne geçmek, obeziteye karşı mücadelede katkı sağlamak için kişiye özel egzersiz programları oluşturulmaktadır. 

Çocuk Gelişimi Danışmanlığı: 0-18 yaş arası normal gelişim gösteren, gelişimsel risk altında olan veya özel gereksinimi olan bireylere yönelik gelişimsel değerlendirmeler yaparak destek, takip ve yönlendirme hizmeti sunulmaktadır. 
                     
KETEM ve Üreme Sağlığı Hizmetleri: Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)de 30-65 yaş arası kadınlara HPV, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve bu konularda bilgilendirici çalışmalar yapılmaktadır.

Sigara Bırakma Polikliniği: Sigarayı bırakmak isteyen bireyler için kan, EKG ve akciğer grafisi gibi tetkiklerin tamamlanmasının ardından hekimlerce profesyonel destek sağlanmakta olup uygun kişilere bakanlığımız tarafından ücretsiz ilaç temini yapılmaktadır.

Tüberküloz Kontrol Hizmetleri: Tüberküloz hastalarının tanı ve tedavi süreçlerini doğrudan gözetim ile takip etmek dışında, temaslılarının muayenelerini yapmak ve gerekli kişilere koruyucu ilaç tedavisi düzenlemesi yapılmaktadır. 
                                                    
Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri: Aile diş hekimliği uygulaması kapsamında 2-12 yaş çocuk hastalarda muayene, fırçalama eğitimi, koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri verilmekte olup fırça ve diş macunu hediye edilmektedir.

Karabük Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Şeyda Özden Çalış, konu ile ilgili açıklamasında;

"Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaparak hastalığa değil sağlığımıza yatırım yapmalıyız, merkezimizde koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili çok sayıda uygulama alanı mevcuttur ve tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Özellikle uygun yaş aralığındaki bireylere kanser taramaları, koruyucu ağız diş sağlığı uygulamaları, gebe bilgilendirme eğitimleri yapılmakta olup amacımız hastalık ortaya çıkmadan veya en erken evrede tespit edip ona göre tedavi düzenleyerek toplum sağlığını korumaktır." dedi

Sağlıklı Hayat Merkezleri hizmetlerinden yararlanmak için;

Sağlıklı Hayat Merkezini ziyaret edebilirsiniz.

0370 433 31 26 \ Dahili 1158 ‘i arayarak randevu oluşturabilirsiniz.
 

Kaynak: Karabük Valiliği