Safranbolu

TARİHİ ÇARŞIDA PROJE KAPSAMINDA ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Geleneksel çarşı yapılanmasının korunması ve sürdürülebilmesi, kentsel kimlik ve belleğin yaşatılması, kent estetiğine değer katan alanların korunması adına yürürlükteki koruma amaçlı imar planının uygulama detaylarını içeren 1/500 ölçekli koruma amaçlı imar planı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun detaylı inceleme ve önerisi neticesinde onaylandı.

Abone Ol

Geleneksel çarşı yapılanmasının korunması ve sürdürülebilmesi, kentsel kimlik ve belleğin yaşatılması, kent estetiğine değer katan alanların korunması adına yürürlükteki koruma amaçlı imar planının uygulama detaylarını içeren 1/500 ölçekli koruma amaçlı imar planı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun detaylı inceleme ve önerisi neticesinde onaylandı. 2020 yılının son aylarında da Safranbolu Belediye Meclisinde görüşülerek onay aldı.

Alınan bu kararla, çarşı merkezindeki meydanlar 1/500 ölçekli Koruma amaçlı İmar Planında "Özel Proje Alanı" olarak belirlendi. Cinci Han arkası Sokak 'ta bulunan özel proje alanında planın onaylanmasının ardından çalışmalar başlatılarak bu alanın hali hazır alımları kısa sürede İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından tamamlandı. 1/500 ölçekli plan kararları doğrultusunda proje çalışmaları TMMOB Mimarlar Odası ve Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Tarihi Kentler Birliği ve Safranbolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İşbirliği ile proje çalışmalarına başlandı.

Planlama alanında yaya ağırlıklı bir ulaşım şemasının kurgulanması, geleneksel sokak dokusu ile mevcut tescilli ve nitelikli geleneksel yapıların korunması amacı ile Tarihi Çarşı bölgesinde ve proje alanı olan Cinci Han arkası sokakta incelemelerde bulunuldu. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Safranbolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Başak Dökmeci’nin ev sahipliğinde, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr Bülent Batuman, Yrd. Doç. Dr. Oktan Nalbantoğlu ve 13 öğrencinin ilgili alanda geleneksel dokuya uyumlu olacak şekilde başlatılan kentsel tasarım ve peyzaj projesi için incelemelerde bulunuldu. Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği adına ve Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Turcan'ın da değerlendirme toplantısına katıldı.