Güncel

TEŞEKKÜRLER…

-          KARABÜK’ÜN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN TESPİTİ İÇİN KARABÜK’TEN SORUMLU CHP İSTANBUL M

Abone Ol
-          KARABÜK’ÜN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN TESPİTİ İÇİN KARABÜK’TEN SORUMLU CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ KADİR GÖKMEN ÖĞÜT TBMM BAŞKANLIĞINA BİR ÖNERGE VERDİ



Karabük’ten sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt Karabük’ün sorunlarının TBMM tarafından araştırılmasını ve çözüm önerilerinin tespiti konusunda Meclis Başkanlığına bir önerge verdi.

Kadir Gökmen Öğüt’ün TBMM Başkanlığına verdiği önerge şöyle;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


Karabük çok sonraları il olma hakkını elde etmiş olsa bile Türkiye'deki ilk entegre demir-çelik sanayinin ve yan kuruluşlarının merkezi olması sebebiyle bugün önemli bir ağır sanayi ve işçi kentidir. Ne var ki Karabük'ün de diğer birçok kent gibi çözülmesi gereken sorunları bulunmaktadır.


Belirli dönemlerde yoğun göç veren Karabük'te özellikle belde ve köy nüfusunda düşüş görülmektedir. İşsizlik oranı Türkiye ortalamasının altında olsa da ekonomik gerileme ve teşvik yasalarından kentin yeterince faydalanamamış olması istihdamda düşüşe sebep olmuştur ve bu da göçün asıl nedeni olarak gösterilmektedir. Ayrıca Karabük'te işsizlik çevre illerden yüksek durumdadır. Konunun ve diğer göç nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin buna göre alınması gerekmektedir.


Karabük'te yükseköğrenim görmüş nüfus yıllara göre paralel olarak artmıştır. Bu kesimin işgücüne katılım oranı yüksekken, istatistiklere göre lise ve dengi okul mezunları için aynısını söylemek mümkün değildir. Özellikle kentin en yoğun olan 20-24 yaş arası nüfusunun yine en fazla işsizlik nüfusuna sahip olduğu gerçeği doğrultusunda genç nüfusun istihdamını sağlayacak projeler üretilmesi gerekmektedir. Aynı gerçek kadın işgücü konusunda da geçerlidir. Bu doğrultuda yerel yönetimlerin kadın iş gücü geliştirme platformları oluşturması ve programlar geliştirmesi şarttır.


Karabük Üniversitesi’ne bu yıl yaklaşık 20 bin dolayında kayıt yaptırmıştır. YURTKUR’un 8 bin civarı öğrenciyi kabul ettiği göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin barınma problemi bazı basın yayın organlarında iddia edildiğinin aksine halen giderilememiştir. Barınma sıkıntısı çeken öğrencilerin birçoğu ruhsatsız özel yurt ve pansiyonlarda kalmaktadır.


Genç nüfusu ve binlerce öğrenciyi barındıran kentin sosyal tesis eksiği ilde baş gösteren önemli sorunlardan biridir. Kültür, sanat ve spor etkinliklerinin teşviki için yeni tesis ve programlara ihtiyaç vardır.


Turizm sektörü kent ekonomisi açısından önemlidir. Fakat altyapı ve hizmet eksikliği olduğu için sadece Safranbolu bilinen turizm merkezidir. Bölgenin doğal yapısı, mağaraları ve kanyonları mevcut turizm değerlerinin çok daha üzerinde bir potansiyel yaratmaya elverişlidir.


Bölgenin en önemli sorunlarından biri de çevre ve hava kirliliğidir. Şehir merkezindeki demir-çelik sanayi bunun en büyük sebebidir. Kirlilik sebebiyle yaşam kalitesi düşmekte ve insan sağlığı tehlikeye girmektedir. KARDEMİR AŞ ‘ye ait tesisler ciddi boyutlarda hava kirliği yaratmaktadır. Bu durumun insan hayatına zarar verdiği Sağlık Bakanlığı tarafından hastalar üzerinde rapor edilmesine rağmen resmi makamlar konuya duyarsız kalmaktadır.


KARDEMİR AŞ ‘ye ait curuf sahasının çevre kirliliği yarattığı AB raporunda da tespit edilmiş ve Çevre Bakanlığı müfettişlerince incelenmiş olup tesisin üzerinin kapatılması gibi gerekli tedbirler halen alınmamıştır. Mevcut durum başta çocuklar ve yaşlılar üzerinde akut bronşit, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.


Karabük'ün Asit Köyü'nde bulunan şehir çöp depolama bölgesi köy halkının sağlık koşullarını tehdit etmektedir. On yılı aşkın süredir çare bulunmayan çöp depolama sahasına çözüm olarak projelendirilen ve Yukarı Kızılca Ören mevkiinde yapılacak olan katı atık bertaraf tesisi ise yapım süresi 15 Eylül 2012’de dolmasına rağmen halen tamamlanmamıştır. Valiliğin vermiş olduğu ek süre 2 ay olmasına rağmen tesisin inşaatı %40 seviyesindedir. İnşaat alanının heyelan bölgesi olması, tesise araç ulaşımının zor olması gibi sorunlar da çözüme kavuşturulmamıştır.


Yukarıda belirttiğim tüm hususlar doğrultusunda Karabük ilinin karşı karşıya kaldığı sorunların incelenmesi, araştırılması ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM'nin 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.


 

Kadir Gökmen ÖĞÜT


İstanbul milletvekili