Tüzüğünün ana maddesinde ülke turizmini geliştirme amacı olan, Türkiye’nin en eski derneği olarak bilinen, kısa adı TURİNG olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Derneği’nin Safranbolu’da bulunan konaklarının işletmeciliği üç yıl önce 10 yıllığına özel bir şirkete verilmişti ve şimdi hepsi kapanıyor.
Safranbolu’da içlerinde Tarihi Havuzlu Asmazlar Konağı başta olmak üzere 7 ayrı tarihi ve turistik konağa sahip olan TURİNG konaklarının işletmecisi, konakların tamamını kapatma kararı aldı.
Safranbolu Turizminde önemli bir hacme sahip olan TURİNG konakları, tüm Dünyada yaşanan Koronavirüs salgını sırasında üç ay kapalı kalmış, ardından da açılmıştı.
Edinilen bilgilere göre; pandemi döneminde Safranbolu TURİNG konaklarının kapalı olmasına rağmen, aylar sonra kapalı olduğu dönemlerindeki kirayı TURİNG yetkilileri talep edince ve ardından da konakların yıllık kira artışını yasal artışın çok üzerinde yapınca, işletmeciliğini yapan şirket konakları kapatma kararı aldı.
TURİNG SAFRANBOLU TURİZMİNE NE KATKI VERİYOR?
TURİNG’in Safranbolu’daki 7 ayrı tarihi ve turistik konağının işletmeciliğini 10 Yıllığına alan şirket, kira politikasındaki haksız uygulamalar karşısında tüm konakları kapatma kararı almasıyla, Safranbolu Turizminin olumsuz yönde etkileneceğine de kesin gözüyle bakılıyor.
1930 yılında Atatürk döneminde kurulan ve amaçlarının ana maddesi “ülke turizmini geliştirme” olmasına rağmen, Safranbolu turizmine son yıllarda hiçbir katkısı olmayan TURİNG’in, şimdi de konakların işletmeciliğini yapan şirkete uyguladığı yüksek kira politikasından dolayı Safranbolu turizmine bir darbe daha vurulduğu yönünde tartışmalar başladı.
KONAK İŞLETMECİSİ ŞİRKET “SAFRANBOLU TURİZMİ ADINA ÜZÜLÜYORUZ”
Tarihi Havuzlu Asmazlar Konağının da içinde olduğu TURİNG’e ait 7 ayrı konağın işletmeciliğini yapan şirket yöneticileri “Safranbolu’da atıl durumda olan TURİNG’in konaklarının işletmeciliğini alarak Safranbolu turizmine katkı için üç yıl önce yola çıktık ama konakların pandemi döneminde kapalı olmasından dolayı kirasında kolaylık sağlayacaklarını beklerken, yıllık kira artışın da fahiş bir şekilde yükseltmelerinden sonra ticari devamlılığımızı imkansız hale getirildi. Bu nedenle konakların tamamını kapatma kararı aldık. Safranbolu Turizminin, konakların kapanmasıyla olumsuz yönde etkileneceğini bilmelerine rağmen TURİNG hiçbir kolaylık sağlamıyor.” Şeklinde görüş ifade ediyorlar.
KONAKLARIN KAPANMASI İLE ON KİŞİ İŞSİZ KALDI
TURİNG’in Safranbolu Konaklarının işletmecisi kapatma kararı alınca, konakların, otel, kafe ve restoran kısımlarında çalışan yaklaşık 10 kişinin işsiz kaldığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle pandemi döneminde işsizlik ile mücadele ve istihdamın sağlanması için verdiği mücadeleye rağmen, kamu yararı statüsünde bulunan TURİNG Derneğinin uygulamaları ile işsizler ordusuna Safranbolu’dan da 10 kişi katılmış oldu.
TURİNG’İN, SAFRANBOLU TURİZMİNİ DERBELEMESİNE YÖNETİCİLER SEYİRCİ KALMAMALI
Karabük Valiliği başta olmak üzere, Safranbolu Belediyesi, Kaymakamlığı ve Ticaret ve Sanayi Odası gibi Safranbolu’nun yönetiminde söz sahibi olan kurum ve kuruluşların, zaten zor günler yaşayan Safranbolu turizminin bir kere daha böyle olumsuz etkilenmesine yol açan TURİNG’in bu uygulamaları karşısında sessiz kalmamaları bekleniliyor.
Özellikle Safranbolu Belediyesinin, tarihi kentin turizmine destek vermesi gerekirken, adeta köstek olan TURİNG Derneği yöneticilerini uyarmaları isteniliyor.
Öte yandan, Safranbolu’daki konaklarından her yıl binlerce lira kazanan TURİNG’in Safranbolu Turizminin geliştirilmesi yönünde son yıllarda hiçbir katkıda bulunmaması da ayrı bir tartışma konusu olarak konuşulmaya başlandı.
TURİNG'DEN SAFRANBOLU TURİZMİNE BÜYÜK DARBE
Tüzüğünün ana maddesinde ülke turizmini geliştirme amacı olan, Türkiye’nin en eski derneği olarak bilinen, kısa adı
Editör: Haber Merkezi
Yorumlar (9)