Halkın geçiminin ormana dayalı olduğu Karabük’ün Yenice ilçesindeki orman kooperatifleri sahibi orman köylüleri, iki üç aydır yaşadıkları sorunlardan dolayı huzursuz günler geçiriyor.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ile Yenice Orman İşletmesinin aldıkları kararlar ve uygulamalar, Yenice Orman Kooperatifleri arasında haksızlığa ve orman köylülerinin zarara uğramalarına neden olduğu öne sürülüyor.

Kış kesimi olarak adlandırılan primi yüksek uygulamada, orman kooperatiflerinin kesim yaptıkları özellikle kayın tomruklarının zamanında orman işleteme depolarına çekilerek, satışı yapılmadığından kalite düşüklüğüne yol açtığı ve bu nedenle orman kooperatiflerine yapılan ödemelerin düşmesi, Yeniceli orman köylülerini kızdırdı.

Kurdukları orman kooperatifleri aracılığı ile geçiminin sağlayan Yenice’nin orman köylüleri kendilerini zarara uğratan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne tepki gösterirken, şimdi de kış kesiminde başlayan çalışmaların bazı orman kooperatiflerine yaptırıldığı, bazılarına da yaptırılmadığından tepkiler daha da çoğaldı.

Orman köylüleri arasında eşit olmayan bir şekilde yapılan kış kesim uygulamasından dolayı yükselen tepkiler karşısında Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, dün Yenice’ye gelerek Orman Kooperatif yöneticileri ile toplandı.

Orman Kooperatifleri üyelerinin sorunlarının giderileceğini ve eşit olmayan uygulamalara son verileceğini söyleyen Bölge Müdürü Bayraktaroğlu, 10 gün içinde kayın üretimine geçileceğine dair de sözler vererek, orman köylülerinin yükselen tepkisini dindirdi.

Şimdi Yenice orman köylüleri, Bölge Müdürlüğü tarafından sorunlarının giderilmesi için kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor. Verilen sözler yerine gelmediği takdirde büyük eylemler yapacaklarını da belirten orman kooperatifleri şimdilik tepkisiz bir şekilde beklemeye geçti.

Editör: Ergün Başkaya