AK PARTİ KARABÜK MİLLETVEKİLİ OSMAN KAHVECİ: " DÜNYA STANDARTLARINDA ORMANCILIK YAPIYORUZ"
Dünyanın 100 sıcak noktasından birisi olan Yenice Ormanlarında geniş kapsamlı eğitim tatbikatı yapıldı.
Yenice Orman İşletmesine bağlı Kızılkaya İşletme Şefliği’nde yapılan tatbikata, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Başmüfettişler Mustafa Yurdaer, Ahmet Ceylan, Daire Başkanı Rüstem Kırış, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ali Şahin, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Yenice Orman İşletme Müdürü Şevket Eraslan, ile Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı işletme müdürleri ve şefleri ile köylüler katıldı.
Yenice Orman İşletme Müdürü Şevket Eraslan kendilere bağlı ormanlık alanın 97 bin hektar olduğunu söyleyerek, “Ormanlık alanı 84 bin hektar, 13 bin hektarda açıklık alan mevcuttur. Ülkemizinde yüzde 86’sı ormanlarla kaplı olan işletmesiyiz. İlçemizin tamamının yüzde 86’sı ormanlarla kaplıdır” dedi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırır Beşel, Ormanlarda yaklaşık 122 milyon metreküp servet olduğunu söyleyerek, “ 2002 yılı sonunda ormanlarımızda yıllık uygulamalarımız 500 bin metreküp dikili hacim iken bugün Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarında 1 milyon 100 bin metreküpe çıkmıştır. Bu bizim için yeterli mi tabi yetersiz. Bugünkü tatbikatımızın amacı Orman Genel Müdürlüğümüzün ormanlardaki işletmesini kamuoyu ile paylaşmak. Birde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz, Bolu-Kastamonu Bölge Müdürlükleri aynı birer eğitim tugayı gibi görev yapıyor. İşletme şeflerimiz 5 yıl geçtikten sonra Türkiye’nin diğer illerine dağılıyorlar. Tüm arkadaşlarımız eğitimden geçmişlerdir ama yeni arkadaşlarımız var. Ormanlara müdahale anlamında zaman zaman çekincelerimiz oluyor. Bu tür tatbikatların asıl amacı, şeflerimizin bilgisini görüşünü artırmak”dedi.
“YENİCE ORMAN BAKIMINDA DÜNYANIN SICAK NOKTALARINDAN BİR TANESİNE SAHİP”
Tatbikata katılarak, katılımcılara adeta ormancılık dersi veren, eski Orman Genel Müdürü AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, bu seminerde bir siyaseti çi olarak bulunmadığını belirterek; “Bugün aranızda bir meslektaşınız olarak bulunuyorum. Ormanlar siyaset üstü en değeri varlıklardır. Onun için buradaki benim kimliğim bir ormancı meslektaşınız olarak bu tatbikatta sizlerle beraber olmak bana siyasetin çok daha ötesinde. Bugün benim dinlenebileceğim en güzel günlerden bir tanesi. Gerçekten Türkiye’nin en nadide ormanlarının bulunduğu bölgedeyiz. Böylesi mükemmel bir ormanı her yerde görebilmek mümkün değil. Böyle mükemmel ormanların o kadarda büyük sorunları oluyor. Bilgi ve donanım istiyor. Benim 37 yıllık meslek hayatımın neredeyse tamamına yakını bu bölgelerde geçti. Ben genel müdürlükten önce, Kastamonu-Bolu-Zonguldak en çok bu bölgelerde dolaştım. Sık sık tatbikatlar oldu. Bu yollardan geçmediğim yer kalmadı. Buralara çok sık geldik. Gördüğünüz orman objeleri gerçekten zor objeler. Böylesi sık sık karşılaşacağınız zor objelerde meslektaşlarımız müdahale ederken biraz daha onların bilgilerine yeni bilgiler katıp eklemek açısından düzenlenen seminerler bir ziyafet sofralarıdır. Bu ziyafet sofralarında herkes karnını doyurmalı. Her yerde bunu bulamazsınız. Böylesi objelere her yerde rastlamak mümkün değil. Yenice ormancılık açısından dünyanın sıcak noktalarından bir tanesine sahip. Böylesi doğal zenginlik açısından Yenice dendiği zaman akla gelen orman. Başka zaten tarım yapılacak alan da yok. Burada gerçekten bu bölge insanları zor şartlar altında çalışan, fedakar insanlardır. Bu ormanlara tatbikat için gelebilmişsek bu ormanları burada koruyan Yenice halkı da aramızda. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Gerçekten onlar bu ormanları böyle korumasalardı biz bugün tatbikat için buraya gelemezdik. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Böylesi dünya çapından ormanlara sahipler ve bu ormanları milletimiz adına koruyorlar” dedi.
“DÜNYA STANDARTLARINDA ORMANCILIK YAPIYORUZ”
Kahveci, ormanları dünyaya açtıklarını ve Dünya standartlarında ormancılık yaptıklarını da belirterek, “ Yenice’nin ormanları da böylesi zor ormanlar. FSC gibi bir sertifika almak kolay değil, kolay olmamıştır. Bunun için Orman İşletme Müdürlerimizi, orman teşkilatının yanında yer alan orman köylülerimizin katkısı olmuştur. Bunu elinden tutabilmek kolay bir olay değil. Artık Yenice’nin bir ağaç ürünü Avrupa’ya gidebiliyor. Eğer Avrupa’ya mobilya satacaksanız, Avrupa soruyor 'Bu ağacı hangi ormandan kestin, sizin FSC sertifikalarınız var mı?' diye. Artık bizim orman ürünlerimiz Avrupa pazarlarında. Geçmişte pazar bulmakta zorluk çekiyorduk. FSC sertifikalı ormandan mı diye artık soruyorlar. FSC’yi biz başlatmıştık. Arkadaşlarımız da hızlı bir şekilde geliştirdiler. Neredeyse şuan Türkiye ormanlarının üçte birden fazlası FSC sertifikalı ormanlar olmaya başladı. Yenice ormanlarının sertifikalı ormanlar olduğundan dolayı da Yenice’den üretilecek veya kerestesinden mobilyasına kadar Avrupa’da rahat piyasa bulabilecek. Bunun içinde bu ormanlarda sadece doğal güzelliklerin değil FSC damgasının olması Yenice ormanlarının çok özel bir ayrıcalığı. Arkadaşları tebrik ediyorum” ifadesinde bulundu.
Konuşmaların ardından yapılan uygulamalı eğitimler akşam geç saatlere kadar sürdü.
Editör: Haber Merkezi