Son günlerde Karabük Üniversitesi'nde tarikatların yuvalanmaya başladığı iddiaları gündemdeki yerini korurken, konuya ilişkin CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay sert açıklamalarda bulundu.
Üniversitelerin bilimsel eğitim ve liyakat esaslarına göre yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Akay, tarikat ve cemaat bağlantılı yapılanmaların yükseköğretim kurumlarında yer bulmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Akay, Karabük Üniversitesinde bu ve buna benzer bazı iddiaları ile ilgili ciddi araştırmalar yaptıklarını ve gereğini yapacaklarını belirtti.
Milletvekili Akay, yaptığı açıklamada, üniversitelerin bilim üretme misyonuna ve laik yapısına zarar verebilecek tüm yapılanmalara karşı olduklarını belirterek şu ifadelere yer verdi;
“Üniversiteler, bilim ve irfan yuvalarıdır. Gençlerin hayata hazırlandığı bu kurumlarda bilimsel eğitimin önemi çok büyüktür. Özellikle AR-GE çalışmalarının daha verimli şekilde yapılması gereken yerlerdir. Ben her zaman üniversite kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini savunurum.”
Akay, dernek, vakıf ve tarikat yapılarıyla yapılan bazı protokollerin şeffaf olmadığını belirterek, kamu kaynaklarının bu tür yapılar üzerinden nasıl harcandığının belirsiz olduğunu dile getirdi;
“Dernek, vakıf ve tarikatlarla ilgili süreçler ülke ekonomisi açısından da büyük sorunlara yol açmaktadır. Devlet bütçesinde, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler kalemi altında çok sayıda dernek ve vakfa ciddi ödemeler yapılıyor. Ancak bu protokollerin içeriği ve amacı belli değil.
Ülke olarak geçmişte tarikat yapılanmalarından çok çektik. FETÖ’nün devlette ve eğitim kurumlarında nasıl örgütlendiğini ve sonrasında ne tür zararlar verdiğini hep birlikte yaşadık. Bu nedenle özellikle üniversitelerde böyle bir yapılanmanın kabul edilmesi mümkün değildir.”
Üniversitelerde Laik ve Liyakat Esaslı Yönetim Şart
Akay, üniversite yönetimlerinin laiklik ilkesinden sapmaması gerektiğine vurgu yaparak rektör ve diğer yöneticilerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Ayrıca üniversite kadrolarında yapılacak atamalarda da liyakat kriterinin esas alınması gerektiğini belirten Akay, açıklamasına şu ifadeler ile devam etti;
“Bazı dini yapıların belirli alanlarda etkinlik kurması geçmişte büyük sorunlar doğurmuştur. Bugün de benzer sıkıntıların yaşanmaması için dikkatli olunmalı. Üniversitelerde yönetici pozisyonlarına atanacak kişilerin, eğitim aldıkları alanlarda uzmanlaşmış olması gerekir.
Son zamanlarda üniversite bünyesinde düzenlenen bazı toplantılar kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Bu tür etkinlikler, Karabük’ün temsil kabiliyeti açısından da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sayın Rektör’ün kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapması gerekmektedir. Bu toplantılar kimlerle, hangi amaçla ve nasıl gerçekleştirildi? Bu sorular mutlaka yanıtlanmalı.”
Karabük Üniversitesindeki Bu Tür İddiaları Araştıracağız ve Gereğini Yapacağız
Milletvekili Akay, Karabük Üniversitesi'nin daha önce de benzer iddialarla gündeme geldiğini hatırlatarak, bu tür olayların üniversitenin ve şehrin itibarını zedelediğini söyledi. Açıklamasının sonunda ise konunun Meclis gündemine taşınabileceği mesajını vererek, şunları söyledi;
“Karabük Üniversitesi daha önce de bazı nahoş olaylarla gündeme geldi ve bu durum zaman zaman tekrar ediyor. Biz milletvekilleri olarak bu tür iddiaların gündeme gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Karabük’ün adının bu şekilde anılması hiçbirimiz için kabul edilebilir değil.
Tarikatların güdümündeki bir yapı hiçbir zaman fayda getirmez. Üniversiteler açısından da bu durum asla tasvip edilemez. Önümüzdeki süreçte bu durumun daha da sıkıntılı bir hal aldığını ve herhangi bir iyileşme olmadığını görürsek, konuyla ilgili daha kapsamlı bir açıklama yapacağız ve gerekirse Meclis gündemine taşıyacağız.”