Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bugün bir basın toplantısı gerçekleştirerek Eylül ayını değerlendirdi.

Vali Yavuz, Karabük'ün huzur, güven ve refahı için yapılan çalışmaların konu olduğu Eylül ayı güvenlik değerlendime toplantısında , "2024 ilk dokuz ayını geride bıraktık önceki yıllarda ve aylarda olduğu gibi bundan sonra da ilimizin huzuru ve güvenliği için tüm kurumlarımızla birlikte var gücümüzle çalışacağız. Bu çalışmaları yaparken ortak akılla çalışmaya azami özen göstereceğiz. Bu şehir sözü olan tüm hemşerilerimize gönlümüzü ve kapımızı her daim açık tutacağız. Tüm çalışmalarımızda Karabüklü hemşerilerimizi huzuru, güvenliği, mutluluğu ve memnuniyeti temel çıkış noktamız olacaktır. Bu bağlamda bu şehirde 357 köy ve mahallemizde yaşayan yaklaşık 255 bin Karabüklü hemşehrimizin can ve mal güvenliğinin bizlere emanet olduğunun farkındayız ve bunun bilinci içerisindeyiz. Tüm Karabüklü hemşehrilerimizin şunu bilme isterim ki Karabük gerek kamu düzeni gerekse kamu güvenliği açısından güvenli, huzurlu bir şehirdir ve bundan böyle de böyle olmaya devam edecektir. Bu huzur ve güvenliğin sağlanmasında katkılarından dolayı kolluk kuvvetlerimize ve tüm Karabüklü hemşerilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu huzurun ve güvenliğin bozulmasına, devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte ve tüm Karabüklü hemşehrilerimizle asla müsaade etmeyeceğiz. Hukuk kuralları içerisinde bu şehrin huzuru ve güvenliği için suç ve suçlularla mücadelede kesintisiz bundan böyle devam edecektir. Terör örgütlerinden organize suç örgütlerine, uyuşturucudan her türlü kaçakçılığa kamu düzeninin sağlanmasından, trafik güvenliğine, aranan şahışların yakalanarak adalete teslim edilmesinden kadına ve çocuğa şiddetin önlenmesine kadar mücadelemiz bundan böyle de kararlılıkla devam edecektir. Bu kapsamda tüm gayretimizle çabamız daha önceki aylarda olduğu gibi Eylül ayında da şehrimizin huzuru ve güvenliği için olmuştur.

Eylül ayında ilimizde meydana gelen toplam olay sayısında bir önceki aya göre yüzde 14,67 azalış meydana geldiği gözlenmiştir. Tüm çabamız ve önceliğimiz bundan ilimizin huzuru ve güvenliği adına önleyici tedbirlerin arttırılarak suç işlenmesinin önlenmesi olacaktır. Eylül ayı içerisinde ilimizde kolluk birimlerimiz tarafından 52 planlı ve münferit operasyon yapılmış olup bir öncekine göre operasyon sayısında yüzde 33,33 artış meydana geldiği görülmektedir. Bu operasyonlarda Eylül ayında hakkında adli işlem yapılan 23 şahıs tutuklanırken, 16 şahıs adli kontrole tabi tutulmuştur. Ülkemizin ve şehrimizin huzuru ve güvenliği için valiliğimizin koordinasyonunda başta kolluk kuvvetlerimiz olmak üzere tüm birimlerimize vatandaşımızın emrinde ve hizmetinde olduğumuzu belirtmek isterim. Tüm suçlarda olduğu gibi kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçların önlenmesi adına da mücadelemiz kesintisi devam etmektedir.

Eylül ayında ilimizde kişilere karşı işlenen suçlarda bir önceki aya göre yüzde 7,82 düşüş meydana gelmiş olup bu olayların Yüzde 97,6'sı aydınlatılmıştır. Yine eylül ayında, mala karşı işlenen suçlarda da bir önceki aya göre yüzde 22,33 düşüş meydana geldiği gözlenmiş olup bu olayların yüzde 78,75 aydınlatılmıştır çalışmalarından dolayı emniyet ve jandarma teşkilatımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Sağ olun.

Eylül ayında ilimizde hırsızlık olaylarında bir önceki aya göre yüzde 45,16 azalışla 17 olay meydana gelmiştir. Yine Eylül ayında 31 dolandırıcılık olayı meydana gelmiş olup bir önceki aya göre dolandırıcılık olaylarında yüzde 29,17 artış meydana geldiği görülmektedir. Vatandaşlarımızın güvenliği, huzuru ve suç işlenmesinin önlenmesi için tüm birimlerimizle birlikte 24 saat sahada olmaya devam edeceğiz. 

Hedefimiz aydınlatılmayan bir olayın dahi kalmamasıdır. Tüm suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesi bundan sonra da temel hedefimiz ve önceliğimiz olacaktır. Özellikle dolandırıcılık konusunda vatandaşlarımızı yapılan uyarılara karşı duyarlı olmaya ve şüpheli durumları zaman kaybetmeden kolluk birimlerimize bildirmeye davet ediyorum. Kolluk birim Göç İdaremiz tarafından göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında Eylül ayında 18 düzensiz göçmen yakalanmış olup 16 şahıs hakkında sınır dışı işlemi yapılmıştır. Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelemiz bundan böyle de devam edecektir. Eylül ayında 2 terör operasyonu yapılmış olup bu operasyonlarda yakalanan şahıslar adli mercilere teslim edilmiştir. Ülkemizin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı adına tüm terör örgütleriyle mücadelemiz, kesintisiz şekilde bundan böyle de devam edecektir.

Eylül ayında planlı ve münferit olarak kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadele kapsamında bir önceki aya göre yüzde 42,86 artışla 21 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda 19 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiş olup bunlardan 4'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Bu şehirde vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına tüm suç örgütleriyle mücadelemiz bundan böyle de kesintisiz ve kararlılıkla devam edecektir. İlimizde yürütülen uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 31,82 artışla 29 operasyon yapılmıştır. Yapılan bu operasyonlarda yakalanarak adli mercilere teslim edilen 45 şahıstan 11'i çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Tüm Karabüklü hemşerilerimizin şunu bilmesini isterim ki bu şehirde hiçbir gencimizin ve vatandaşımızın zehirlenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında vatandaşlarımız 112 acil çağrı merkezini arayarak veya uyuma uygulamasını kullanarak kolluk kuvvetlerimize bildirimde bulunarak destek verebilirler.

Eylül ayında siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 22 hesap hakkında adli ve idari işlem yapılmış olup bu kapsamda 5 şahıs tutuklanmıştır. Sanal ortamda suç işlenmesi ve suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında çalışmalarımız bundan böyle de hassasiyetle devam edecektir. Diğer taraftan arama kararı bulunan şahısların yakalanarak adli makamlara teslim edilmesi konusunda İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle mücadelemiz devam etmektedir. Eylül ayında ilimizde yakalama ve arama kararı bulunan 178 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiş olup bu şahıslardan 33'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Eylül ayında bir önceki aya göre yakalama oranlarında yüzde 22,76 artış meydana geldi, gözlenmiştir. Arama ve yakalama kararı bulunan şahısların adalete teslim edilmesi konusunda emniyet ve jandarma teşkilatımızın değerli mensuplarına ve gayretlerinden dolayı kaymakamlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kolluk Mücadelesine desteklerinden dolayı başta Cumhuriyet Başsavcılığımıza ve ilimizde görev yapan tüm hakim ve cumhuriyet savcılarımıza teşekkür ediyorum. Haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan şahısların aramızda gezmesine ve Karabük'ün cadde ve sokaklarında dolaşmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

İlimizde 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına Karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 8,11 azalışla 68 olay meydana gelirken kadınlarımızın korunması adına koruma kararı ve alınan tedbir kararı sayısı ise 94 olmuştur. Kadına karşı şiddetin önlenmesi adına tüm kurumlarımızla etkin bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Her türlü şiddet olayının kadınlarımız telefonlarına indireceği kades uygulaması üzerinden veya 112 acil çağrı merkezi üzerinden rahatlıkla kolluk kuvvetlerimize bildirebilirler. Kamu güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra kamu korunması da ilimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilimizde kabahatler kanunu ve diğer kanunlara göre Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 24,53 artışla 66 adet idari yaptırım kararı görülmektedir. Kamu düzeninin sağlanmasında önemli bir yeri olan idari yaptırım kararlarıyla ilgili uygulama ve denetimlere bundan sonra da devam edilecektir.

Trafik olaylarına baktığımızda ise Eylül ayında bir önceki aya göre ilimizde yüzde 50.53 artışla toplam 157 trafik kazası meydana gelmiştir. Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte meydana gelen trafik hareketliliği göz önünde bulundurularak ilimizde bir ölümlü trafik kazası meydana gelirken yaralamalı trafik kazası sayı bir önceki aya göre yüzde 1,10 azalışla 90 maddi hasarlı trafik kazası sayısında ise yüzde 29.82 artışla74 trafik kazası meydana geldiği gözlenmiştir. Eylül ayında trafik birimlerimiz tarafından Bir önceki aya göre yüzde 2,65 azalışla 48 bin 845 adet araç denetlenmiş olup denetimlere bundan böyle de devam edilecektir. Trafik kazalarının önlenmesi ve azalmasıyla ilgili valiliğimiz tarafından hastalık takip değerlendirme toplantıları yapılarak konu yakinen takip edilmektedir. Bu konuda tüm sürücülerimizden ve vatandaşlarımızdan ricam can ve mal güvenliği için emniyet kemeri takılması, kırmızı ışık ihlali yapılmaması, aşırı hız yapılmaması alkollü araç kullanılmaması, hatalı sollama yapılmaması ve cep telefonuyla konuşulmaması gibi temel trafik kurallarına uymalarıdır. Ayrıca Karabük ilimizde Eylül ayında motosikletlerin karıştığı trafik kazası sayısı bir önceki aya göre Yüzde 24,32 azalışla 28 olmuştur. Bu konuda başta motosiklet sürücüleri olmak üzere tüm sürücülerimizi dikkatli olmaya ve özenli olmaya davet ediyorum. İlimizde en yoğun kazaların başında iş kazaları olup eylül ayında meydana gelen iş kazası sayısı bir önceki aya göre yüzde 6.50 azalarak toplam 115 olmuştur. Bu konuda tüm iş yerlerimizin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınan tedbirleri gözden geçirmelerine ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesini rica ediyoruz.

Eylül ayında kolluk birimlerimiz tarafından 10 adet ruhsatsız silah ele geçirilmiş olup bu olaylarda 11 şahıs hakkında adli ve idari işlem yapılmıştır. Karabük sınırları içerisinde hiç kimsenin ruhsatsız silah taşımasına vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına müsaade etmeyeceğiz. Eylül ayı içerisinde kolluk birimlerimiz tarafından 493 adet yaya 1459 adet araçlı devriye olmak üzere bir önceki aya göre yüzde 4.55 artışla toplam 1952 adet devriye atılmıştır. Karabük'ün huzuru ve güvenliği için tüm kolluk birimlerimizle birlikte 24 saat sahada olmaya devam edeceğiz. Okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması, okulların giriş ve çıkışlarında öğrencilerimizin güvenliğinin sağlanması adına Eylül ayında okullarımızın çevresinde toplam 717 denetim yapılırken, 619 servis aracı ise denetlenmiştir. Yavrularımızın güvenli bir ortamda eğitim ve öğretim görmeleri adına denetimlerimizi yeni eğitim öğretim yılında da artırarak devam edeceğiz. Bu şehrin huzuru için huzur uygulamaları umuma açık iş yerleri, park ve bahçeler, metruk binalar, halkın yoğun olarak bulunduğu kamuya açık alanlar, gar, istasyon, otogar gibi yerlerde denetim ve uygulamalar kesintisiz devam etmekte olup Eylül ayında söz konusu yerlerde kolluk birimlerimiz tarafından bir önceki aya göre yüzde 1 artışla 773 denetim ve uygulama gerçekleştirilmiştir. Karabüklü hemşehrilerimizin huzuru ve güvenliği için denetim ve uygulamalara bundan böyle de devam edeceğiz. Eylül ayında 112 acil çağrı merkezi Tarafından bir önceki aya göre yüzde 52,53 azalışla 29 bin yedi 183 çağrı karşılanırken asılsız çağrılarda bir önceki aya göre yüzde 2.17 oranında artış meydana geldiği gözlenmiştir Tüm Karabüklü hemşehrilerimizin ilimizin huzuru ve güvenliği adına tüm asayiş ve güvenlik olaylarını 112 acil çağrı merkezine bildirerek aramaya davet ederken vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği adına ise 112 acil çağrı merkezini gerek siz ve asılsız olarak meşgul etmemelerini rica ediyoruz. 

Bununla birlikte Karabük ilimizde bilindiği gibi 15 Haziran ile 31 Ekim tarihleri arasında ormanlarımıza izin verilenler dışında giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır 2024 yılında toplam 42 adet orman yangını meydana gelmiş olup bu yangınlardan biri dışındaki diğer yangınlar çok fazla büyümeden söndürülmüştür. Unutmayalım ki geleceğimiz olan akciğerlerimiz ormanlarımızı yeşil vatanımızı korumak hepimizin temel vatandaşlık görevidir. Ayrıca tüm Karabüklü hemşehrilerimi mevsimsel olarak meydana gelebilecek ani ve kuvvetli yağışlar sonucunda oluşabilecek sel su baskını taşkın ve heyelanlara karşı duyarlı olmayan ve gerekli tedbirleri almaya sizlerin aracılığıyla davet ediyorum. Sonuç olarak 2024 yılında bundan sonraki aylarda da daha huzurlu ve daha güvenli bir Karabük için valiliğimizin koordinesinde kolluk birimlerimiz kamu kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, Karabüklü hemşerilerimiz ve siz kıymetli basın mensuplarımızla birlikte el ele vererek hep birlikte 24 saat çalışacağız. Bu şehrin huzuru ve güvenliği için çalışan ve katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunarken tüm Karabüklü hemşerilerime sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. Teşekkür ediyorum."

Editör: Özenay Kahriman