Alt Manşet

FATİH ÇAPRAZ MART AYI ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz, Mart ayında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Abone Ol

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz, Mart ayında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Çapraz yaptığı basın açıklamasında, "31 Mart 2024 mahalli idareler seçimleri tamamlandı. İlimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Öncelikle sandığa gidip oyunu kullanan, ülkemizin geleceğine ve demokrasiye sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Görevlerine başlayacak belediye başkanlarını ve yerel yöneticileri tebrik ediyorum. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, 4 yıllık seçimsiz bir dönem ülkemiz için önemli fırsattır. 

Enflasyon ile mücadele para ve maliyet politikası eşgüdümünde daha başarılı olacaktır. Yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımlar atmalıyız. Mesleki eğitim, istihdam politikaları, vergi reformu, yargının operasyonel etkinliğinin artırılması, yeni sanayi havzalarının oluşturulması gibi birçok alanda reformlar bizi bekliyor. Enflasyonla mücadeleye odaklanarak, katma değerli ürünlerin üretilmesi için yatırım ve istihdam ortamının artırılmasında var gücümüzle destek olacağız.

2-3 Mart tarihlerinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) meclis üyeleri olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Meclis Üyeleri Bilgilendirme Seminerlerine katıldık. Toplantının ardından TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldik. Sayın Hisarcıklıoğlu’na nazik misafirperverliği ve yakın ilgisi için teşekkür ediyoruz. Görüşmede üyelerimizin sorun ve çözüm önerilerini içeren bir dosyayı da başkanımıza sunduk. Kendisinin desteğiyle Karabük’e ve KTSO üyelerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

8 Mart’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Oda / Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı; Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in katılımıyla, TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler ’de gerçekleştirildi. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak katıldım, söz alarak KTSO üyelerinin ilettiği; vergi, KDV mevzuatı ve torba yasa, dâhilde işleme izin belgesi süreleri ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin ve hatta ülkemizin ihracatının artırılması için gerekli olan Filyos Limanı ve demiryolu ağının geliştirilmesi konuları hakkında konuşma yaptım.

VERGİ, KDV MEVZUATI VE TORBA YASA HAKKINDA

Demir ve çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın yüksek cirolarına rağmen çok düşük kâr marjı ile faaliyet göstermektedirler. 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren KDV 2 tevkifat kısmını önce ödemeyi nakden yapıp, takip eden ayda mahsup işleminin yapılacak olmasından dolayı tüm ticaret şimdiden durma aşamasına gelmiştir. 

Eski KDV tebliğinde olduğu şekilde aynı ay içerisinde mahsup işlemlerinin devam etmesi gerekmektedir, şu an sadece ilgili dönem aynı üründen kaynaklı ay içinde yapılmış olan alışta doğan 2 nolu KDV ile satıştan doğan 1 nolu KDV ‘nin aynı anda mahsubuna imkân vererek, vergide adalet ve eşitliğin sağlanması adına da önemli bir katkı sağlayacaktır. Ticaretin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesi ve fırsat eşitliği prensipleri göz önünde bulundurularak, 1 nolu KDV Beyannamesinden kaynaklı alacağımızın, eskisi gibi aynı aya mahsup edilebilmesi daha verimli olacaktır.

DÂHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ SÜRELERİ HAKKINDA

İhraç ettiğimiz demir çelik ürünlerinin ana girdisi olan kütük demir, kısmen Karabük Demir Çelik Fabrikasından (Kardemir) kısmen de Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile yurtdışından ithal edilip daha sonra ihraç edilmek suretiyle tedarik edilmektedir. Daha önce DİİB süresi, 9 ay normal süre 4,5 ay ek süre olmak üzere toplam da 13,5 aydı. 

Yaklaşık bir yıldır da belge sürelerini 4 ay normal süre 2 ay ek süre ile birlikte toplam da 6 ay olarak uygulamaktadır. Dış piyasaların da resesyona girdiği bu dönemde bu kadar kısa sürede hem sipariş edilen ithal girdinin üretilerek fabrikamıza ulaşması hem de üretim aşaması ve tekrar ihraç edilmesi göz önünde bulundurulduğunda bu süre zarfında ihracat taahhüdünü yerine getirmesi çok güçtür. DİİB sürelerinin bu hususlar dâhilinde tekrar değerlendirilmesini talep etmekteyiz.

BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN VE HATTA ÜLKEMİZİN İHRACATININ ARTIRILMASI İÇİN GEREKLİ OLAN FİLYOS LİMANI VE DEMİRYOLU AĞININ GELİŞTİRİLMESİ 

Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos Limanı sayesinde olacaktır. Batı Karadeniz ve hatta Orta Anadolu bölgesinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. 

Batı Karadeniz bölgemizde kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Bizim ricamız, bizler de o limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilelim. Yine bu bağlamda, ülkemizde navlun fiyatlarını düşürebilmek ve limanlara üretilen ürünleri taşıyabilmek adına demiryolu taşımacılığına daha fazla önem verilmesini arzu ediyoruz.

LOJİSTİK MERKEZ HAKKINDA

Kurmakta olduğumuz ikinci organize sanayi bölgemiz olan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi içinden demiryolu geçmekte. İçerisinde kurulması planlanan “LOJİSTİK MERKEZ” hedefimiz var. Bulunduğumuz yerden birçok ile ve Filyos limanına hem karayolu ile hem de demiryolu ile sevkiyat yapabileceğimiz bir LOJİSTİK MERKEZ kurmak hepimizin hedefi olmalıdır. 

EOSB içinde kurulacak Lojistik Merkezin direkt olarak demiryolu ile Filyos limanına yük gönderebilmesi de ayrıca işin ehemmiyetini göstermektedir. Batı Karadeniz bölgemizde, LOJİSTİK MERKEZ yok, serbest bölge yok, yeterli antrepo ve depolama yeri yok. Hepsini aynı anda inşa etmek, faaliyete geçirmek kolay değil, bunun farkındayız. Bir yerden başlamak adına hep beraber hareket edersek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.

3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA

3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve kutlanmasını arzu ediyoruz. Ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük'ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu sebeple istirhamımız 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılması ve tescillenmesidir."